Declarațiile de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Argentina, Alberto Fernández
Bună ziua!
Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Argentina, un prieten tradițional al României în regiunea Americii Latine și, domnule Președinte, sunt impresionat de deschiderea și căldura cu care m-ați primit pe mine și delegația mea. Vă mulțumim!
Această vizită marchează și simbolismul puternic al relației noastre istorice bilaterale: chiar ieri am aniversat 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente a țărilor noastre, care s-a întâmplat pe 24 aprilie 1931.
Am convenit cu Președintele Fernández dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum și intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie și agențiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune și cooperare de durată între autorități.
Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult așteptat și schimburilor comerciale.
Potențialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunități de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relațiilor comerciale și promovarea pragmatică a investițiilor reciproce.
Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât și pentru Argentina: protecția mediului, schimbări climatice, educație, cercetare și inovare, dar și digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură și turism.
Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, a fost semnat și un Memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.
Tot în acest context, tocmai a fost semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării și al cooperării în sectorul agricol și al protecției mediului.
Am discutat cu domnul Președinte Fernandez și despre rolul important pe care îl au România și Argentina în calitate de contribuitori importanți la securitatea alimentară globală. Amenințările la adresa securității alimentare au sporit pe fondul consecințelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României.
I-am prezentat domnului Președinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esențiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să-și îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate.
În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluționare a acestora.
Am avut și un schimb aprofundat de opinii cu Președintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar și a Europei, cu unde de șoc la nivel euroatlantic și global.
România și Argentina participă, prin contribuțiile lor în cadrul instituțiilor internaționale, la eforturile de soluționare a situațiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomație, prin apărarea principiilor și a valorilor universale conform Cartei ONU, a democrației și a statului de drept.
Argentina joacă un rol activ în menținerea securității și a stabilității la nivel regional și global, rol pe care îl apreciem.
Atât Argentina, cât și România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului și a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante.
Am evidențiat, în cadrul discuțiilor noastre, importanța Summitului dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie.
Dorim să contribuim, amândoi, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetățenilor de pe ambele continente și să stimulăm dialogul politic și cooperarea economică între Uniunea Europeană și partenerii noștri latino americani.
Îi mulțumesc Președintelui Fernández pentru discuțiile foarte bune, pentru primirea călduroasă și sunt convins că relațiile româno-argentiniene se vor aprofunda și consolida.
Vă mulțumesc!
Sesiunea de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Sunteți la finalul turneului sud-american. Care este bilanțul acestui turneu, mai ales pe partea aceasta economică și comercială și dacă puteți să ne spuneți cum este văzută România în acest spațiu și dacă investitorii din aceste țări sunt interesați să vină în România?
Președintele României: Dați-mi voie să trag un prim bilanț și să spun că acest turneu a avut rezultate eminamente pozitive. Am avut ocazia să discut, după mulți ani de când nu s-a mai întâmplat la nivel de Președinte, cu prieteni tradiționali ai României cum astăzi am discutat cu Președintele Fernández. Sunt extrem de importante aceste contacte și mie, personal, îmi pare rău că ele au avut nevoie de o perioadă atât de lungă ca să se întâmple, dar cred că acum este foarte bine că ne-am văzut. Este foarte important să avem discuții față în față și chiar înainte am discutat cu domnul Președinte – în Uniunea Europeană când discutăm despre MERCOSUR și relația noastră găsesc un punct de vedere, când discut aici, la fața locului, evident că pot să înțeleg mult mai bine poziția prietenilor latino-americani și să duc aceste concluzii în Consiliul European. România este văzută bine, dar ambiția mea este să fie chiar văzută și să înțeleagă prietenii noștri că dorim o aprofundare reală a relațiilor, dorim o cooperare economică mult, mult aprofundată fiindcă trebuie să recunoștem avem o relație economică bună, dar care este departe de potențialul la care poate fi. Colaborările sectoriale sunt dorite, dar multe sunt încă într-¬o fază incipientă: agricultură, cercetare, educație, digitalizare, le-am menționat pe toate înainte. Eu cred că prin această vizită am contribuit la o conștientizare importantă la prietenii noștri. România există, este prezentă și dorește să aprofundeze aceste relații. Am fost primiți foarte bine peste tot, evident și aici în Buenos Aires și, pe această cale, doresc să le mulțumesc tuturor pentru primirea și deschiderea cu care am fost tratați.
Jurnalist: Domnule Președinte, în acest timp în țară Coaliția de guvernare discută, analizează o propunere de supraimpozitare a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul Președintelui, o propunere făcută de liderul PSD. Considerați acest tip de măsură oportun, eficient și în ce măsură credeți că liderii Coaliției își vor putea respecta promisiunea că nu vor exista taxe și impozite noi?
Președintele României: Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât Președintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuție așezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate, evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aștept de la Coaliție să vină cu o soluție integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii și impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reașezăm și să căutăm ceea ce se numește sustenabilitate și echitate socială.
Jurnalist: (traducere) Vreau să vă întreb despre schimbul favorabil între Argentina și România, dacă credeți, ce acțiuni se pot implementa pentru a îmbunătăți aceste schimburi și dacă vedeți vreo ieșire comună referitor la conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a modificat economia globală, și dacă puteți să ne spuneți și care este situația actuală a economiei.
Președintele României: Problema are soluții aparent simple, în realitate foarte complicate. Noi dorim o intensificare a schimburilor comerciale, dar pentru asta trebuie să existe o cunoaștere reciprocă mult mai bună și cred că în acest moment în care ne aflăm în istorie, acum, întâlnirea dintre noi doi poate să dea exact impulsul necesar și să încurajeze mediul economic, investitorii să se intereseze reciproc despre țările noastre, despre oportunitățile economice și, de exemplu, în România oportunitățile sunt enorme. Să nu-și imagineze cineva că din cauza războiului în România lucrurile merg prost. Nu, în România lucrurile merg foarte bine și pot să vă spun că România este una din economiile care, cu toate că este lângă război, crește, crește în fiecare an. Avem investiții foarte multe și domnului Președinte i-am transmis că invităm investitorii argentinieni, în prima fază să ne cunoască, să vină, să vadă, să cerceteze piața și să facă investiții. Același lucru este adevărat și invers. Peste tot în lume există oportunități și părea mea și a domnului Președinte Fernández este să fructificăm aceste oportunități în primul rând între țări prietene unde lucrurile pot funcționa foarte bine. Iar, în ceea ce privește războiul din Ucraina, război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, am discutat cred că din 60 de minute cât am stat împreună, jumătate despre război. Suntem amândoi foarte îngrijorați, amândoi condamnăm războiul de agresiune, dar trebuie să căutăm și capătul celălalt, să găsim o soluție pentru a convinge părțile beligerante să se așeze și să înceapă negocieri de pace. Impactul economic al acestui război este semnificativ, foarte mare în Uniunea Europeană, dar efectele și valurile de șoc merg peste tot, și în economia argentiniană se simte, și în celelalte state latino-americane unde am fost mi s-a relatat că se simte impactul acestui război. Deci, cu atât mai mult este o problemă globală. Nu este, cum spun unii eronat, o problemă europeană, este o problemă globală și trebuie rezolvată prin diplomație în cadrul arhitecturii internaționale recunoscute.