Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Astăzi vrem să vorbim despre felul în care autoritățile Republicii Moldova, autoritățile locale, autoritățile care supraveghează desfășurarea campaniei electorale, încearcă să facă presiuni în plus asupra candidatului Partidului Unității Naționale și încearcă să ne scoată din cursă, conștienți de faptul că în ultimele săptămîni, în ultimele zile în mod special, am reușit să creștem în sondaje și, pe lîngă manipularea pe care o fac, prin intermediul sondajelor, acum încearcă o manipulare și încearcă să pună presiuni prin Consiliul Electoral de Circumscripție, utilizînd în acest sens, contestația de Partidul Socialiștilor.
Am în mînă o sesizare trimisă de către PSRM către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău nr.1, în care sunt invocate abateri electorale, cu referire la postările pe care le-am făcut pe pagina mea de facebook. Sunt pozele cu președintele României-Klaus Iohannis, sunt poze cu care fac referire la o întîlnire pe care am avut-o cu niște domni din SUA, care au făcut parte din staff-ul lui Donald Trump și aceste argumente sunt invocate de către domnii de la PSRM, pentru a spune că am încălcat legislația electorală, că am încălcat acel „articol 52” din Codul Electoral, care spune și voi cita: „ Se interzice concurenților electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală”.
Iarăși socialiștii, de fapt manipulează, și este păcat că sunt ajutați în acest sens de CEC, pentru că în acelaș Cod Electoral, la art.1 se spune foarte clar că: „Agitația electorală reprezintă acțiuni de pregătire și difuzare a inforației, care au scopul de ai determina pe alegători să voteze pentru unii sau pentru alți concurenți electoral”.
Altfel spus, nu există nici un temei juridic pentru această contestație și este bine înțeles faptul că CEC a ales să ne avertizeze, a ales să ne transmită un avertisment în acest sens, chiar dacă nu este nici un temei juridic. Practic vedem această cooperare regretabilă, am spune, chiar condamnabilă, între un concurent electoral și o instituție care ar trebui să asigure și să fie echidistantă în relația cu toți concurenții electorali. Mai mult decît atît, după avertismentul pe care ni l-au dat, cei de la CEC au trimis către instanță această sesizare, deși iarăși, vorbim de o ilegalitate. Odată aplicat un avertisment, a doua oară, pentru aceeași faptă, n-ai cum să fii pedepsit. Altfel spus, înțelegem că în ultima perioadă, mai ales după ce am ieșit cu o poziție foarte clară cu privire la colaborarea care are loc din nou între Plahotniuc și Dodon, așa cum a avut loc la alegerile prezidențiale, cei 2 exponenți ai puterii din Republica Moldova, s-au trezit amenințați. S-au trezit amenințați de o campanie electorală prin care ar putea fi scoși din cursă și lansează aceste atacuri prin care, pe ultima sută de metri, vor să ne scoată din cursa electorală, vor să pună presiuni asupra alegătorilor, vor să pună presiuni asupra simpatizanților Partidului Unității Naționale și încearcă să inducă această stare de demobilizare generală, pregătind o mare fraudă pentru 20 mai.
Voi reveni spre finalul conferinței de presă la acest subiect. Acum îl voi ruga pe colegul meu-domnul Vlad Țurcanu, să vă prezinte un subiect la fel de important.
Vlad Țurcanu: Ați putut constata că pentru această conferință ne-am blindat cu documente și staff-ul nostru a lucrat în ultimele zile pentru a găsi măcar o parte din ilegalitățile care se comit în această campanie electorală. Într-o situație în care instituțiile statului și mă refer aici în primul rînd la autoritatea electorală, ar trebui să vegheze asupra modului în care se face această campanie, pentru ca să nu se trezească după alegeri, să se disculpe în fața cetățenilor și a unor organisme internaționale. Republica Moldova a repetat, autoritățile Republicii Moldova au repetat deseori că procesele electorale, spre deosebire de alte state din această parte a Europei, se desfășoară în condiții democratice și ar trebui să nu facem abstracție de la această retorică, ci de la niște practici care, fie ne pot prezenta într-o lumină favorabilă în Occident și în toată lumea, fie să fim categorisiți ca o democrație care nu doar că șchioapătă, dar care, în mod deliderat, acțoinează în detrimentul unor concurenți electorali. Și am vrea să prevnim situația în acre autoritatea electorală, tratează în mod selectiv și poate chiar discreționar anumiți concurenți electorali într-o situație în care am văzut foarte bine și despre asta vreau să vă vorbesc.
În această campanie electorală s-au folosit surse de o proveniență necunoscută. Dovadă este modul în care Partidul Socialștilor a ales să-și facă publicitate electorală stradală. După niște calcule sumare, dar foarte precise pe care staff-ul nostru electoral le-a făcut, reiese clar că socialiștii au subevaluat mult prețul pe care l-au plătit pentru publicitatea lor de pe stradă, inclusiv pentru ledurile care transmit de 10 de ori, poate chiar de sute de ori informație electronică de ordin electoral. Ce a reieșit din aceste imagini pe care le-au forografiat membrii staff-ului nostru, este că socialiștii care au plătit și au declarat ca atare o sumă de aproximativ 160.000 de lei pentru tot panotajul lor stradal, în realitate înseamnă de cel puțin de 2 ori mai mult, dacă nu chiar de 3 ori.
De exemplu, pentru ledurile pe care le folosesc, conform unor oferte de preț pe care le-am solicitat, ar costa nu 1000 de euro așa cum au declarat socialiștii la CEC, ci 7000 de euro. Tot așa și în cazul unor afișe de pe stradă. Ele sunt în jur de 60 în Chișinău, iar pentru cele 27 pe care le-am fotografiat, socialiștii ar fi trebuit să plătească peste 200.000 de lei, în condițiile în care ei au declarat că ei au plătit pentru 60-160.000 de lei. Sînt niște cifre care ar trebui să fie unele evidente pentru autoritatea electorală și pentru toată societatea. Pentru ca să nu plutească în aer și în această campanie electorală, acea impresie impregnată în mentalul colectiv din Republica Moldova în alte scrutine electorale, privind implicarea unor offșor-uri din Bahamas și din alte paradisuri fiscale. Atragem atenția și asupra presei asupra acestor ilegalități din punctul nostru de vedere și rugăm Comisia Electorală să se autosesizeze după ce nu s-a seziat în urma documentelor pe care le-am prezentat noi, pentru ca să se păstreze, așa cum spuneam și la încxeput, o echitate în ceea ce privește pe toți concurenții electorali.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: În încheiere, vreau să fac un apel către cetățeni.
În primul rînd vreau să le spunem că presiunile care se fac asupra noastră, nu vor avea sorți de izbîndă. Noi nu cedăm, noi rămînem în această campanie electorală, ne luptăm pînă la capăt și avem nevoie de sprijinul tuturor celor care vor alegeri libere și democratice. În acest sens, împreună cu colegii din staff-ul electoral, ne-am gîndit să facem o acțiune prin care să monitorizăm toate fraudele care se pregătesc în 20 mai și vrem să-i îndemnăm pe toți, dar în primul rînd pe unioniștii noștri, să meargă la vot și nă sesizeze orice abatere electorală pe care o vor constata în ziua votului.
Avem numere de telefon: 022-260-009 și 069457942, acolo unde așteptăm toată informațiile privind fraudele pe care le vor constata cei care vor merge la vot și care vor ști să comunice aceste fraude electorale.
În acelaș timp, avem și opțiunea online pe codreanu.primar.md/vot, unde așteptăm ca fiecare dintre votanții noștri să-și exprime opțiunea online, să se înregistreze online, ca să avem în timp real, o statistică a celor care votează candidatul unioniștilor. Și astfel, la final vom putea compara rezultatele reale cu rezultatele fraudate de Plahotniuc și Dodon.
Și vrem ca în această zi de 20 mai, să-i îndemnăm pe cetățeni să înțeleagă că este vorba nu doar despre niște candidați. Este vorba nu doar despre niște alegeri care se încheie pe 20 mai, este vorba în primul rînd despre viitorul nostru aici, la noi acasă și mai ales, despre modul în care înțelegem să facem politică la Chișinău, politică în Republica Moldova, pentru că în această campanie s-au încercat mai multe moduri de a duce în derizoriu, de a minimaliza importanța alegerilor. Au fost trimiși în această campanie electorală politicieni care își exprimă programul electoral pe hîrtie igienică. S-a încercat o diminuare a importanței acestor alegeri și s-a încercat o diminuare a necesității prezenței la vot.
Vă îndemn, dragi chișinăiueni, să veniți la vot, să ne ajutați să înregistrăm toate fraudele și să le demonstrăm felul în care conduc în acest moment Republica Moldova, că noi sîntem mai puternici decît ei!
Vlad Țurcanu: Vă mulțumim foarte mult.
Jurnalist: (Indesifrabil).
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Presiunile vin foarte clar, inclusiv, ați văzut, inclusiv prin încălcarea legislației. Oficial, deschis, în mod public, instanțele care trebuie să vegheze asupra unei desfășurări echidistante a alegerilor, aleg să urmeze ordenile care vin de sus. Mă refer la CEC, care ar trebui să ateste sesizarea către instanțe, deși, în primul rînd, nu au temeiul juridic în acest sens. În al doilea rînd, au aplicat deja un avertisment, respectiv ei, încalcă legislația și aceste presiuni se fac atît oficial, cît și neoficial, inclusiv asupra celor care fac parte din staff-ul electoral.
Vlad Țurcanu: Și am mai putea să facem trimitere la modul în care s-au poziționat unii concurenți electorali față de candidatul Constantin Codreanu. Am putut să constatăm în ultimele zile că asupra sa au început să fie exercitate atacuri concertate din partea, inclusiv a unor concurenți electorali de la care nu ne-am fi așteptat. Ne-am fi așteptat ca acele partide și acei concurenți electorali care se poziționează verbal pe partea dreaptă a (Indescifrabil) politic, să nu să se atace reciproc. Cel puțin noi nu am făcut acest lucru și înțelegem că este vorba despre o înțelegere pe care nu o putem să o probăm, dar care iese în evidență prin intermediul acestor atacuri extrem de greu de acceptat pentru spațiul public, folosindu-se un limbaj degradant împotriva lui Constantin Codreanu, care nu dorește decît să-și transmită mesajele și să vină în întîmpinarea acelui electorat pro-românesc din Chișinău, care are nevoie de o reprezentare în administrația Chișinăului. Înțelegem tot subtextul și toate detaliile care compun viața politică din Republica Moldova. Nu vom ceda în fața unor asemenea presiuni, dar îi îndemnăm pe ceilalți concurenți să păstreze limita bunului simț și să privească puțin mai departe decît data de 20 mai. Viața politică va continua și după aceea.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Și este important să se înțeleagă faptul că pe lîngă modul european de a administra capitala Republicii Moldova, vreau să aduc și modul european de a face politică în Republica Moldova, iar aceasta campanie electorală a fost cel mai bun argument al faptului că politicienii învechiți prăfuiți și îmbătrîniți din Republica Moldova, trebuie să se dea la o parte și să facă loc unor politicieni noi, politicieni care înțeleg să facă politică decent, respectuos și acest respect trebuie exprimat în primul rînd față de cetățeni. Nimeni nu-ți cere, nimeni nu se impune să ai respectul față de contracandidat, deși ar fi normal. Este imperios necesar ca politicienii să înțeleagă că atunci cînd fac politică într-un mod (indescifrabil), noi de fapt ne batem joc de cetățeni.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: Mă refer la cei care se prezintă din partea PNL, PL și alții.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: CEC.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, da.
Vlad Țurcanu: Cu un avertisment.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Este un avertisment, este o atenționare că ar trebui să respectăm legislația în timpul campaniei electorale. Deci, rezumatul ăsta ar fi, doar că domnii de la CEC nu înțeleg probabil, sau sunt de rea credință, pentru că ar trebui și le recomand o dată în plus, să citească art.1 din Codul Electoral, unde este definit foarte clar „agitația electorală” și mă întorc la acea sesizare a socialiștilor și le spun că în această postare în care apar alături de președintele României-Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni de Ziua Europei, scuze, alături de domnul Iohannis, nu apare nicăieri nici un îndemn la vot. Am fost acolo în calitate de deputat al României. Am fost acolo în calitate de președinte al comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din camera deputaților și chiar invit pe toți să citească textul care este exprimat acolo și vor vedea că nu există nici un îndemn la vot, nici un îndemn la a vota pe 20 mai. Același lucru fiind valabil și în cazul oaspeților noștri din SUA, cu care am avut o întrevedere pentru a desfășura despre acțiunile pe care le pot face aici, în Republica Moldova. I-am informat inclusiv despre fraudele care se pregătesc pentru alegerile din 20 mai și i-am invitat să revină pentru ca împreună să democratizăm cu adevărat societatea din Republica Moldova.
Vlad Țurcanu: Iar cu privire la procedură, viziunea noastră asupra acestei situații este următoarea: Dacă CEC ne-a dat un avertisment, trebuia ca în prealabil, să se analizeze situația. Așa însă, CEC și-a declinat practic responsabilitatea, trimițînd acest dosar în instanță. Dacă s-a trimis dosarul în instanță, atunci nu ar fi trebuit să existe avertismentul. Dacă s-a transmis un avertisment, atunci, așa cum spunea și domnul Codreanu mai devreme, de ce s-ar impune o a doua sancțiune, indiferent care ar fi aceasta, din partea unei instanțe, dacă în prealabil CEC s-a pronunțat. Aceasta este viziunea noastră pentru situația respectivă.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mai ales că în această sesizare mai apare și referirea la un articol din presă. Haideți să fim serioși! Noi nu ne-am propus și nu ne propunem niciodată să controlăm informațiile care apar în mass-media de la Chișinău. Dimpotrivă, presa trebuie să fie liberă și să scrie tot ceea ce crede de cuviință că trebuie să scrie și faptul că Traian Băsescu spune că: „doar Codreanu poate învinge pe Ceban și Andrei Năstase pierde pe linie în turul 2”, este o opinie exprimată de fostul președinte al României și nu este, sub nici o formă, agitația electorală pe care candidatul să și-o fi asumat.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: Așa cum spuneam, am fost surprinși să constatăm, că vin așa de multe atacuri din partea mai multor concurenți electorali. Impresia care se creează este că toată lumea s-a concentrat pe Constantin Codreanu pe care, pe de o parte sondajele îl prezintă cu un scor foarte mic, pe de altă parte, reiese altceva din atitudinea ostilă pe care au proiectat-o foarte mulți concurenți electorali, inclusiv acesta la care faceți trimitere și care nu mai este de nici o relevanță, întrucît candidatul respectiv a fost exclus din cursa electorală.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: Este încă o neconcordanță, într-adevăr.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Este o nouă inconsecvență a CEC-ului, care ba respinge, ba acceptă, ba dă avertisment, ba nu dă avertisment, pentru că sesizări similare au fost făcute și pentru alți candidați, dar ei nu au fost avertizați și sesizările respective nu au fost trimise către instanță.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: Ar trebui astăzi sau mîine, într-un răstimp foarte scurt, pentru că așa se procedează într-o campanie electorală. După scrutin, ar fi total irelevant să avem o decizie a instanței.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Dar probabil ei vor trage de timp, ca să nu putem ulterior ataca această decizie și să rămînem în ultima zi fără posibilitatea de a contesta decizia instanței și să ne scoată din cursă.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Vlad Țurcanu: Nu, am transmis către ambele entități și către Consiliul de Circumscripție și către CEC aceași sesizare. Consiliul a respins-o iar a CEC, ați văzut cum a procedat.
Jurnalist: Mulțumim.
Vlad Țurcanu: Mulțumim și noi foarte mult.