Vlad Plahotniuc, liderul partidului Democrat din Moldova: Bună ziua și bine vam găsit la acest briefing. În ședința săptămînală de astăzi, împreună cu colegii, am abordat mai multe teme legate de agenda Partidului Democrat și a guvernării. Am evaluat modul de implementare a unor proiecte naționale comunicate anterior și desigur am discutat și subiectul organizării alegerilor parlamentare din această toamnă.
Voi începe cu subiectul organizării alegerilor parlamentare.
În primul rînd, am solicitat colegilor deputați, să discute cu fracțiunile, să convină asupra datei desfășurării scrutinului și să voteze această dată în parlament, cît de curînd posibil.
În al doilea rînd, am analizat mai multe propuneri, venite inclusiv din partea societății civile, dar și a diasporei, propuneri care au drept scop, consolidarea caracterului democratic al scrutinului, prevenirea oricărei încercări de fraudă și, desigur prevenirea finanțărilor netransparente sau altor activități ilegale în această campanie. Și, prin urmare, am solicitat colegilor din parlament, să creeze un grup de lucru privind organizarea alegerilor într-un mod democratic și transparent. Acest grup va reprezenta o platformă deschisă, unde vor fi invitate partidele opoziției, societatea civilă și instituțiile responsabile de organizarea acestor alegeri. Urmează ca președintele parlamentului, domnul Adrian Candu, să facă demersurile necesare pentru a crea această platformă, care va activa atît timp cît va fi necesar. Noi ca partid, vom face tot ce este necesar, pentru ca procesul electoral din această toamnă, să fie corect și democratic. Vom invita observatori internaționali, vom invita societatea civilă din țară și de peste hotare. Îi vom invita pe toți cei interesați să supravegheze acest scrutin, astfel încît cetățenii să aibă asigurată respectarea votului lor.
În ședința săptămînală, am discutat și despre securitatea rutieră. Un domeniu în care s-au făcut pași prea puțini și este desigur nevoie de o schimbare totală de strategie și de elaborare a unui plan de lucru consistent. A existat cîndva un Consiliu Național pentru securitatea circulației rutiere care, din motive necunoscute, încă din anul 2013, a încetat să mai funcționeze. De aceea, am convenit astăzi ca la nivelul guvernului, acel consiliu, să fie reorganizat într-un Centru de coordonare a siguranței rutiere, care să vină cu măsuri clare și ferme, cu un plan de acțiuni concret, pentru reducerea numărului de accidente și creșterea siguranței cetățenilor noștri. Este un proiect pe care îl va coordona, care va fi coordonat de domnul prim-ministru și ne așteptăm ca în perioada următoare să se facă pași concreți în acest domeniu, iar cetățenii să circule într-o mai mare siguranță pe drumurile publice
.
Precum știți, noi evaluăm permanent rezultatele acțiunilor ministerelor, nu doar prin prisma rapoartelor pe care le primim, dar și din informațiile care ne sînt livrate direct de cetățeni. Am vorbit acum despre sigurana circulației rutiere, iar cei care au un rol foarte important în acest domeniu, sînt desigur polițiștii, de la inspectoratul național de patrulare, care ar trebui să supravegheze traficul rutier. Cu regret, ne sînt semnalate iarăși cazuri în care polițiștii fac abuzuri asupra șoferilor, care circulă corect. Deși recunoaștem, a fost o perioadă cînd aceste abuzuri s-au redus. Dar se pare că această perioadă a durat nu prea mult. Ceea ce am constatat, este că polițiștii folosesc astăzi ca pretext acțiuni tematice pentru justificarea stopării automobilelor.
Prin urmare, astăzi în ședință, am solicitat Ministrului de Interne să verifice de ce au reapărut aceste abuzuri, să elucideze cine se face vinovat de implementarea defectuoasă a desfășurării acestor acțiuni, dar să examineze și necesitatea sancționării persoanelor responsabile. În acest context, am cerut să fie asigurată o mai mare transparență și claritate pentru acțiunile tematice pe care le organizează în trafic și de fiecare dată atunci cînd le organizează să comunice pe site-ul instituției diverse, diferite detalii precum: tematica acțiunii, zona și perioada desfășurării acestor acțiuni, astfel încît să primeze caracterul de prevenire al acestor încălcări, nu a cel de a pîndi șoferii și ai penaliza.
Polițiștii trebuie să patruleze spațiile publice cu risc sporit de criminalitate, astfel ca scopul final să fie protejarea cetăețnilor și creșterea siguranței lor, nu exercitarea de abuzuri asupra oamenilor.
Noi vom monitoriza situația în acest domeniu, pînă cînd lucrurile se vor lămuri definitiv. În același timp, le recomandăm șoferilor să nu încalece regulile de circulație, să nu dea motive să fie opriți și sancționați.
Tot în această ședință, a fost discutată propunerea pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre doamna Cristina Balan-vicepreședintele Partidului Democrat, responsabil pentru relații externe, care a primit deja acceptul Departamentului de Stat al SUA. Este o persoană care cunoaște foarte bine situația în țară, obioectivele guvernării și desigur cunoaște dosarul cooperării dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Avem încredere că dumneaei va contribui consistent la dezvoltarea relațiilor dintre țările noiastre și îi dorim mult succes.
A discutat astăzi și despre evenimentele pe care Partidul Democrat le va organiza mîine, cu ocazia sărbătorii de 9 mai. Vom sărbători concomitent Ziua Europei și Ziua Victoriei, prin mai multe activități frumoase, prin care moldovenii să fie împreună, indiferent de viziuni politice, iar seara vom organiza un concert deosebit cu participarea artiștilor din țară și de peste hotare.
Trebuie să ajungem în sfîrșit să nu ne mai divizăm geopolitic sau pe alte criterii, pornind chiar de la această fericită coincidență, că vom sărbători împreună, concomitent Ziua Europei și Ziua Victoriei.
Acestea au fost subiectele pe care am vrut să vi le comunic. Vă doresc spor în continuare la muncă și o sărbătoare frumoasă mîine.
La revedere!