Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Bună dimineața și bine vam găsit la o nouă conferință de presă. Am întitulat-o astăzi: „Soluții pentru problema ambuteiajelor din capitală”.
Stimați jurnaliști, onorată asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău, una dintre cele mai probleme ale municipiului Chișinău, cu care fiecare dintre noi se confruntă în fiecare zi, este cea a ambuteiajelor. Spre regret, pînă acum, nimeni nu a venit cu o abordare complexă a respectivei robleme și cu soluțiile de rigoare, astfel ca ea continuă să ne afecteze zilnic viața în municipiul Chișinău.
De fiecare dată se merge doar cu scuză, precum că străzile Chișinăului nu au fost prevăzute pentru un număr atît de mare de unități de transport și nimic nu se poate de făcut.
Da, este adevărat că străzile capitalei au fost construite din start pentru un număr mai mic de unități de transport, dar aceasta nu înseamnă că nu există soluții pentru ambuteiaje. De aceea, în continuare, voi expune viziunea mea și a echipei din care fac parte, în acest sens.
1. O primă măsură cu care vom veni în acest domeniu, va ține de înlocuirea benzilor de circulație fixe cu benzi mobile, cum e în alte țări. Spre exemplu: strada Aleco Russo, la pădure are 6 benzi, cîte 3 în fiecare direcție. Ele nu trebuie să fie fixe. Dacă se instalează semafoare suplimenatre pe această porțiune de drum, dimineața, de la Ciocana spre Centru vor duce 4 sau 5 benzi și în sens invers 1 sau 2. Iar seara deja, din Centru spre Ciocana vor fi 4 sau 5 benzi. Astfel de străzi sînt multe în Chișinău și se poate de procedat al fel și în cazul lor.
2. O altă soluție pe care o vedem noi pentru combaterea problemei ambuteiajelor, ține de reglarea semafoarelor în funcție de cît de încărcate sînd drumurile în anumite părți ale zilei. Se are în vedere durata cît se menține o culoare a semaforului. E un sistem ce se aplică cu succes în multe alte capitale și nimic nu ne împiedică să-l preluăm și să-l implementăm la noi.
3. O altă idee cu care venim, ține de elaborarea unui grafic flexibil pentru școli, instituțiile de stat și cele private, astfel, unii vor începe studiile sau lucrul la ora 8, alții un pic mai tîrziu, respectiv seara, sau după masă, se vor schimba orele de finalizare ale studiilor sau activității de muncă. În rezultat, nu se vor crea ambuteiaje, pentru că nu toți vor circula la aceeași oră.
4. O soluție va fi și elaborarea unei aplicații speciale, care va permite șoferilor să afle despre zonele și străzile aglomerate și să le evite. Avem deja înțelegere cu un grup de specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale, care sînt gata să ne asiste pe gratis în acest proces.
Apropo, astfel de aplicații funcționează deja în multe alte orașe, peste hotare.
5. Ca o soluție, avem în vedere și introducerea regulii aplicate în unele țări, ca în anumite zile, ca anumite străzi și în anumite zone, să circule automobilele care au la final pe numărul de înmatriculare numerele pare. În alte zile, cele cu numerele impare. E o măsură eficientă de luptă cu ambuteiajele existente și această concluzie o putem face în baza exemplului altor orașe și țări.
6. O soluție ce poate fi implementată rapid, este și eliminarea parcărilor de pe partea carosabilă a principalelor artere rutiere din oraș, începînd chiar cu bulevardul Ștefan cel Mare. În repetate rînduri am zis că această inițiativă care a venit din partea lui Dorin Chirtoacă, a fost una greșită din start și, în loc să asigure maximizarea fluxului, din contra, acest flux este încetinit, ținînd cont de faptul că aceste mașini intră în aceste parcaje. Am vorbit, la 100 de metri-7, 8 locuri de parcare care nu rezolvă nicidecum situația legată de lipsa locurilor de parcare.
7. Pe termen lung, ca și soluții pentru problema ambuteiajelor, vedem majorarea numărului unităților de transport public. De asemenea, vom veni și cu un amplu set de măsuri scopul cărora va fi să stimulăm funcționarii publici să vină la serviciu cu transportul public. Pentru aceasta, se va majora numărul de troleibuze și autobuze ce circulă în capitală. Pentru acest tip de transport urmînd să fie prevăzut benzi separate. În rezultat, se va diminua simțitor numărul de automobile care circulă prin oraș, cu ele deplasîndu-se acum funcționarii de stat de diferite nivele.
8. Un megaproiect pe care îl avem în plan ține de scoaterea Gării Auto Centrale la marginea Chișinăului, astfel eliberînd centrul orașului de un enorm flux de transport.
9. O altă idee ține de construcția unei treceri autoetajate în zona Combinatului de Tutun. De asmenea, avem în plan optimizarea transportului de microbuze pentru pasageri în zona orașului.
10. Un proiect ambițios, dar realizabil, ține de construcția unui drum direct, între sectoarele Buiucani și Telecentru. Este un proiect cît se poate de real, iar experții noștri deja au făcut un volum de lucru enorm pentru identificarea oportunităților ce există în acest sens.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău! La moment, în Chișinău, avem străzi și drumuri cu o lungime totală de 672 de kilometri, dar și trotuare cu o lungime totală de 446 de kilometri pe care lesne pot fi făcute piste pentru bicicliști, ca și transport alternativ. Dacă vom folosi rațional acești peste 1100 de kilometri, cu siguranță vom scăpa de multe din problemele cu care ne confruntăm în prezent, inclusiv de problema ambuteiajelor.
Un alt subiect la care am vrut să vă atrag estenția, este această reparație curentă și capitală a străzilor care este efectuată în oraș. Noi credem că în mod obligatoriu trebuie să fie evitate orele de vîrf cînd aceste lucrări se fac, trebuie atenționați absolut toți șoferii și am zis că o aplicație electronică în acest sens, poate fi elaborată chiar și de un student de anul 4 la facultățile respective, cu specializările respective și să atenționeze într-un fel sau altul unde se fac aceste lucrări de reparație.
Noi considerăm că, atît din punct de vedere al utilizării resurselor umane, deci acei lucrători care în plină zi în amiază, la orele de vîrf, efectuează aceste lucrări, ele nu pot fi considerate ca și calitative, iar în instanță finală, aceste lucrări mai și generează acest trafic și aceste ambuteiaje care sînt realizate pe drumurile din Chișinău.
De asta, dacă este nevoie, vom interveni așa ca drumurile să fie reparate, inclusiv în perioada de noapte, cu achitarea surpluisului la salariu, așa cum se face în multe alte capitale și acest lucru trebuie să-l facem neapărat cît de curînd posibil.
Eu vreau să mai menționez de faptul că acum au fost descoperite aceste gropi, eu nu știu cîte mașini au fost avariate, începînd de la tot ce ține de roți și finalizînd cu motoare și cutiile de viteză etc. Toate aceste lucruri trebuiesc făcute cu cap, nu așa cum s-a făcut pînă acuma, că ai descoperit și vezi că nu ai suficiente forțe pentru a face față acestor reparații.
Acest lucru trebuie să fie foarte planificat, cu indicatori foarte clari. Oamenii trebuie să vadă pe care străzi, cînd vor fi făcute aceste reparații curente și capitale și trebuie să știe exact cînd vor fi finalizate. Dacă este nevoie, atunci să anunțăm: „Oameni buni, 2 saptămîni de zile, uite, se finalizează lucrările aici și aici. Încercați să evitați pe aceste porțiuni traficul nemijlocit”.
Asta e în linii mari ceea ce am vrut să vă spun. Dacă sînt întrebări, sînt gata să vă răspund la ele.
Jurnalist: În acest context, considerați că este necesar de continuat acel proiect privind parcările cu plată inițiat și eșuat pe de o parte? Unde ar trebui să fie aceste parcări?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Noi am zis în repetate rînduri că soluția parcărilor trebuie să fie una complexă. Pe de o parte, trebuie să vedem ce avem în zona centrului istoric și aici aș merge pe formula totuși a parcărilor subterane sau parcărilor multietajate. Am avea nevoie de cel puțin 4 în această zonă, în perimetrul străzilor Mateevici de exemplu, pînă la penitenciarul №13, propriu-zis Izmail și cealaltă parte-Ion Creangă. În această porțiune am putea să avem minimum 4 mari parcări. Evident că ar fi nevoie să avem și la intrările în oraș. Eu știu că există oameni interesați în parteneriatele privat-publice în această privință, dacă primăria nu reușește totuși să investească suficiente resurse financiare pentru a face acest lucru posibil cît de curînd.
Totodată, în ceea ce ține de parcările propriu-zis în municipiul Chișinău, este nevoie de transparență maximă, în procesul de a, eventual, organizare și desfășurare a acestor tendere, astfel ca și municipiul să beneficieze de resursele financiare în această privință, dacă totuși mergem pe formula parcărilor cu plată. Nu așa cum s-a propus anterior cu Parklane Systems și, cum am zis, singura soluție este să transparentizăm și să facem public acest lucru, să ne consultăm cu cetățenii. Eu cred că pe timpul verii, în aceste 3 luni de zile, este acest lucru absolut posibil.
Și vreau să atenționez o dată în plus că sume alocate pentru reparația curentă și capitală a drumurilor, sînt în valoare de peste 200 de milioane și cerem maximă eficacitate la utilizarea acestor bani.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Da, pentru că la această etapă, municipalitatea nu dispune de surse financiare care să asigure aceste investiții. Dacă e s-o privim în termen mediu, de la 1 la 3 ani, atunci da. Dacă e s-o privim în termen scurt, atunci nu e problemă.
Alte întrebări?
Eu vă doresc o zi bună și la revedere!