Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua stimați reprezentanți ai mass-media. Bine ați venit la briefingul săptămînal organizat de Partidul Democrat din Moldova, inclusiv și faptul că am venit cu cîteva minute de reținere, demonstrează că sunt mai multe întrebări care au fost discutate astăzi în cadrul reuniunii. Întrebări care sunt actuale pentru societate, actuale pentru PD și în primul rînd s-a luat în considerație perioada respectivă în care intrăm și cum vor funcționa instituțiile statului, instituțiile în contextul sărbătorilor de care ne apropiem, în așa fel ca cetățeanul Republicii Moldova să beneficieze de acel confort de care are nevoie.
În primul rînd vreau să atrag atenția că s-a, ca de obicei, că așa a fost înainte de sărbători, s-a atras atenția celor care, sau activează în cadrul poliției de frontieră și vamă, fiindcă cunoaștem foarte bine că în această perioadă, o bună parte din cetățenii Republicii Moldova care lucrează, locuiesc în străinătate, revin acasă pentru sărbători. Mulți pleacă în minivacanțe și atunci problemele, să spunem traficul mare care este la frontieră, la toate punctele, ne referim aici nu doar la cele de trecere auto, dar și avia. Ca să existe o posibilitate ca să fie cît mai simplificată această procedură și iarăși, doar în interesul cetățeanului Republicii Moldova, care să nu simtă acea povară în contextul în care traficul este destul de mare.
În egală măsură, acest subiect, sau asupra acestui subiect, s-a atras atenția și Ministerului Afacerilor Interne, în contextul în care numărul de automobile în oraș, mă refer aici nu doar la municipiul Chișinău, dar și în celelalte localități ale Republicii Moldova, va fi cu mult mai mare decît în zilele precedente și atunci poliția, Ministerul Afacerilor Interne, va veni, sau i-a fost sugerat ca să poată face tot posibilul ca acel trafic să fie simplificat și posibilitatea cetățenilor, pînă și acele cumpărături, sau toate activitățile care sunt desfășurate în contextul sărbătorii respective.
Este evident că dat fiind că o bună parte sau majoritatea cetățenilor Republicii Moldova vor face și cumpărăturile în perioada resepectivă, s-a atras atenția inclusiv și asupra calității producției care este în supermaketuri. Este vorba de o atragere a atenției asupra calității respective. Deci, pentru a nu avea incidente și iarăși, în contextul în care numărul de cumpărători este destul de mare. În egală măsură, noi am vorbit deja pe parcursul a mai mult timp și au fost mai multe inițiative care au parvenit din partea PD-ului și astăzi a avut loc o analiză supusă unui studiu unei analize, mai multe inițiative care au venit din partea PD-ului pe perioada respectivă. Și aici mă refer la unele ințiative, care deja au fost implementate, care au trecut proiectul legislativ, care sunt deja implementate, dar și unele inițiative care sunt în proces de punere în aplicare, sau acele inițiative care au venit în ultimul timp și pe care le cunoașteți foarte bine.
Eu mă voi referi doar la unele din ele, fiindcă le cunoașteți destul de bine, ele au fost anunțate de fiecare dată de PD, fiindcă noi am vorbit că este o activitate transparentă și venim cu aceste inițiative, care sunt discutate în societate și așteptăm ca și efectele să fie pozitive de la ele. Am văzut deja că a trecut etapa legislativă și deja vorbim despre implementare în practică și să vedem care vor fi efectele. Ca de exemplu tichetele de masă, ca de exemplu "Prima Casă", că deja am văzut că sunt și primii beneficiari. Sunt anumite efecte pozitive, care au avut loc și au fost anunțate anterior: fie este vorba de reforma Guvernului, de reforma pensiilor, fie este vorba de introducerea numărului de urgență unic-112, fie este vorba despre acea inițiativă legislativă despre care s-a vorbit și pe care o simțeau în special automobiliștii, dar cred că fiecare era cunoscut cu aceasta. Este vorba de interzicerea scoaterii plăcuțelor de înmatriculare de către poliția de la automobile, lucru care deja se observă și care produce efect.
Deci, noi nu am făcut nimic, nu am descoperit ceva nou. Am spus, mergem pe aceeași cale și bunele practici care au fost, care sunt implementate în statele europene și nu doar. La fel, s-a vorbit și despre anumite inițiative care au parvenit deja și despre care noi la care noi ne-am referit și spunem că vor avea, suntem siguri că vor avea anumite efecte pozitive. Este vorba despre anumite inițiative care țin de debirocratizarea educației, despre stoparea închiderii școlilor, despre anumite proiecte care sunt propuse , care au ca obiectiv minimalizarea acelor efecte negative, care pot avea loc asupra mediului de afaceri în Republica Moldova, dar și multe altele care sunt în contextul, ca exemplu iarăși: deschiderea mai multor ghișeuri unice în Republica Moldova, fiindcă am văzut deja că a fost pusă în aplicare, se văd deja rezultatele, așteptăm în continuare să fie și mai multe.
În egală măsură sunt anumite inițiative care sunt propuse și care sunt discutate și iarăși, ca obiectivul fiecăruia din ele, sunt efectele pozitive, pentru cetățenii Republicii Moldova.
Astăzi s-a propus iarăși o inițiativă legislativă privind introducerea unor modificări, sau revizuirea într-o oarecare măsură a ceea ce ține de microfinanțare și este în contextul în care, cu regret, și asta vine iarăși din partea consumatorilor, din partea cetățenilor și s-a observat foarte clar că sunt asnumite momente în care cei care propun această microfinanțare în spoturile sale publicitare, sau în discursuri, nu arată dobînda reală, care este plătită pînă la urmă de cel care ia acest credit. Fiindcă se ciocnește pînă la urmă că este o sumă dublă, sau este o sumă mai mare decît cea care este reală. În acest context, s-a discutat și s-a vorbit ă deja este o inițiativă care zilele următoare va fi propusă pentru dezbateri, propusă în Parlament, pentrui a fi dezbătută. Este vorba despre o transportizare a acestor proceduri și este vorba de introducerea unor, sau prevederea unor sancțiuni, inclusiv pentru cei care încearcă să ducă în eroare consumatorul sau cel care dorește să ia acest microcredit.
Deci, iarăși, reieșind din faptul de interesul care există din partea cetățenilor față de această instituție, dar noi dorim ca ea într-adevăr să fie reală, fiindcă deseori poate fi, nu vorbesc doar de cazul Republicii Moldova, dar deseori poate fi o inițiativă, dat fiind că nu este implementată corect, sau cineva se folosește nu chiar bine de ea, care aduce efecte negative. Și aici nu este vorba doar de interesul celui care a venit cu inițiativa, dar și de interesul fiecărui cetățean în parte.
Încă un moment care este destul de interesant și de care de mai mult timp se vorbește, se discută în societatea moldovenească, dar o să vedeți că nu este una nouă pentru mai multe state, fiindcă există o practică. Este vorba despre acea inițiativă care a fost propusă de a introduce uniforma școlară. Nu este inițiativa care parvine din partea Guvernului, ca să spunem în modul respectiv. În urma unui sondaj care a fost efectuat, s-a observat că peste 80% din cei chestionați și este vorba despre părinți și elevi, nu ne referim la profesori, au venit cu inițiativa că ar fi binevenit să revină școlile, liceele, gimnaziile la ideea unei uniforme. Pentru a nu fi confundat cu conceptul cel care existat cîndva pe timpul Uniunii Sovietice, sau să spunem că atunci cînd inițiativa este impusă, Ministerul Educației Cultură și Cercetare, va veni în următoarea perioadă, în termenul următor, cu anumite dezbateri publice, cu implicarea societății, cu implicarea asociațiilor părinților, cu implicarea elevilor, ca să vadă într-adevăr care este situația reală. Ca să nu fie interpretat greșit, că nu se vine cu această inițiativă de sus, Ministerul Educației de Cultură și Cercetare de partea sa, înțelege foarte bine că este un grup de elevi, din familii social-vulnerabile și iată aici se va veni cu ințiativa ca statul, Guvernul să participe la susținerea acestei categorii de persoane, în contextul în care această inițiativă, sau discuțiile care vor avea loc, vor avea un succes.
Reieșind foarte bine din această situație, înțelegem că peste 80% din reporteri sunt de acord, dar există și celelalte 20%, sau peste 20% în dependență de sondaj, de aceea discuțiile vor fi deschise, discuțiile vor fi în baza practicii care există și în alte state și într-adevăr, cu propunerile care pot parveni din partea societății.
Evident că a fost și una din întrebări a fost discutată astăzi. Este vorba despre inițiativa liderului Partidului PAS de a asusține candidatul din partea Platformei DA, la alegerile municipale din Chișinău. De la bun început vreau să spun că noi înțelegem foarte bine că nu este vorba despre un candidat unic din partea partidelor pro-europene, este vorba despre un candidat bipartiinic, un candidat care vine din partea celor 2 partide. Și în acest context, noi ne expunem un pic regretul, din simplul motiv că sondajele care au fost, au arătat foarte clar că doamna Maia Sandu ar avea mai multe șanse să cîștige în fața reprezentantului Partidului Socialiștilor în această campanie electorală și, în principiu, noi ne-am așteptat ca inițiativa să vină din partea dumneaei.
Știți foarte bine că Partidul Democrat a venit primul cu inițiativa de a porni negocierile pentru alegerea unui candidat unic din partea partidelor pro-europene, dar cu regret am văzut situația în care așa cum a procedat Platforma DA, fix așa a procedat și Partidul PAS, cînd au venit cu reprezentanții săi, sau cu poziția sa, fără a consulta celelalte partide pro-europene.
Trebuie să spunem că cu regret se repetă situația care a avut loc și în campania prezidențială, atunci cînd practic acea nedorință de a coopera cu celelalte partide pro-europene și aici mă refer inclusiv și cunoașteți foarte bine și demersul făcut față de inițiativa din partea PD-ului și, ca rezultat, președinția a fost acordată practic liderului PSRM-domnului Igor Dodon. Dacă această lipsă de unitate va exista în continuare, atunci există toate șansele reale ca și primăria municipiului Chișinău să fie acordată reprezentatului liderului socialiștilor. Deci, noi m vorbit foarte mult și am considerta că într-adevăr, reieșind și din sondaje, s-a văzut foarte clar că un candidat unic din partea partidelor pro-europene și aici mă refer iarăși la datele sondajului, care demonstrau că doamna Sandu avea cele mai mari șanse în acest context, ar fi fost candidatul real care să poată să contrapună sau să unească toate forțele pro-europene în campania pentru primarul general din municipiul Chișinău și să poată cîștiga în fața reprezentantului socialiștilor.
Cu regret, avem situația care este. Din partea noastră, PD va urmări și ulterior care sunt tendințele în acest context. Noi am rămas pe aceeași poziție pe care am anunțat-o de la bun început. Noi am fost foarte deschiși, am fost transparenți în acest context și acum rămîne ca cetățeanul, locuitorul municipiului Chișinău să vadă foarte clar care au fost inițiativele și care au fost greșelile comise de unii sau alții și să facă concluziile respective.
Deci astea au fost cam, că ați observat că a fost și timpul destul de îndelungat care a ținut reuniunea de astăzi, ea nu face altceva decît că reflectă acele probleme pe care vi le-am prezentat, probleme care sunt foarte actuale și țin de interesul cetățeanului Republicii Moldova, în contextul în care au fost puse mai multe reforme în aplicare, se discută despre altele și sunt implementate și altele noi.
În contextul în care evident că sunt anumite probleme, dar pe care încercăm să le depășim.
Și acum, dacă aveți întrebări suplimentare, eu sunt gata să vă răspund la ele.
Anastasia Antoceanu, TV8: Vorbeați cu regret despre faptul că Maia Sandu a decis să-l susțină pe Andrei Năstase. Înseamnă că PDM-ul nu-l va susține pe Andrei Năstase, sau nu este gata să-l susțină?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: PDM-ul, așa cum a avut poziția anterioară, așa o are și astăzi. Noi suntem deschiși pentru negocierea unui candidat unic din partea tuturor partidelor pro-europene. În contextul în care o persoană va fi nominalizată și toate partidele pro-europene vor ajunge la un numitor comun că această persoană să reprezinte vectorul pro-european, atunci PD a spus că este deschis să discute și să susțină această persoană. În cazul dat, nu aș fi vrut ca să fie interpretări greșite ulterior, fiindcă liderul Platformei DA astăzi nu este reprezentant al partidelor de dreapta. Am văzut că sunt mai mulți reprezentanți ai mai multor partide de dreapta care și-au înaintat candidaturile, dar este candidatul a 2 partide. Deci acestea sunt lucrurile care sunt la moment.
Anastasia Antoceanu, TV8: PLDM-ul a spus că se gîndește dacă susține. Poate să fie 3 partide. Care alte partide pro-europene trebuie să se pronunțe în favoarea candidaturii lui Andrei Năstase ca și PDM-ul să susțină această candidatură?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Ca să fie clar, noi nu așteptăm ca o candidatură să fie susținută de mai multe partide care să fie în fond declarate și după aia să venim și noi cu această poziție. Noi am spus că dorim să fie discutată această candidatură unică care este propusă și să fie discutată de către toate partidele, inclusiv de către Partidul Democrat. Noi am venit cu această inițiativă, noi am trimis mesajele respective că suntem deschiși pentru negocieri, inclusiv anterior și dacă vă aduceți aminte, noi nu am venit cu o candidatură ca să nu fim învinuiți că dorim să monopolizăm acest proces.
Anastasia Antoceanu, TV8: Eu o să insist să-mi spuneți, vă rog frumos, care alte partide pro-europene? Cine trebuie exact să mai susțină candidatul deja anunțat-domnul Andrei Năstase?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Cel puțin la moment avem, este și un reprezentant al PL care își are candidatul său. Sunt partidele care sunt parlamentare, sunt partidele care sunt extraparlamentare care se declară pro-europene, sunt partidele inclusiv unioniste, care tot se declară partide pro-europene care încă nu și-au expus poziția. Deci este un număr mare de partide care sunt, ar fi trebuit să discute în acest context, ca să vină cu o candidatură, să găsească un numitor comun, o candidatură pe care s-o propună și care va fi într-adevăr în stare să țină piept chiar și din primul tur în fața reprezentantului Partidului Socialiștilor.
Anastasia Antoceanu, TV8: Dacă nu-și exprimă acordul aceste partid, ce face PD-ul?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Noi rămînem în continuare în speranța că se va găsi un numitor comun și se va depăși acest, nu vreau să spun egoism politic din partea unor partide, ca să înțeleagă într-adevăr că miza pentru municipiul Chișinău este una foarte mare și poate este una și hotărîtoare în contextul electoralelor ulterioare pentru Republica Moldova.
Anastasia Antoceanu, TV8: Totuși spuneați că sunteți deschiși să susțineți un candidat comun în cazul în care partidele se unesc, totuși vedem la posturile tv afiliate domnului Plahotniuc, o promovare intensă a Silviei Radu și în ziarul Partidului Democrat chiar. E acesta un posibil candidat în cazul în care partidele așa și nu se unesc și nu ajung la un numitor comun?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Este prematur de vorbit despre primarul actual interimar al municipiului Chișinău, din simplul motiv că nu și-a înaintat candidatura, nu și-a înregistrat candidatura pentru alegerile respective. De aceea, cam nu am ce comenta în contextul dat. Vin doar încă o dată să reiterez că noi am lansat acea dsicuție, acel demers si cu care suntemîn continuare deschiși pentru o singură candidatură. Care va fi, deci asta ca să fie așa cum am venit noi de la început, nu este un dictat, nu este o propunere. Haideți să găsim această candidatură în negocieri care îmi dau seama că nu pot fi destul de simple, dar asta și presupune o depășire a unui egoism politic a fiecărui partid în parte.
Anastasia Antoceanu, TV8: Aveți un candidat pentru municipiul Bălți? S-a discutat acest subiect?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu s-a discutat acest subiect. A fost aceeași campanie care a fost anterior, dar în special acum toate discuțiile care au fost duse în ultima perioadă, au fost referitor la posibila candidatură și negocierile pentru un singur candidat pentru municipiul Chișinău. Referitor la Bălți, nu avem nimic informație adăugătoare.
Anastasia Antoceanu, TV8: Veți veni cu un candidat sau nu?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu pot să vă spun. Dacă va fi poziția partidului expusă, atunci noi vom veni și vom spune foarte clar.
Anastasia Antoceanu, TV8: Ați văzut probabil înregistrarea audio publicată JurnalTV, privind acele cotizații false, fictive sau alocarea banilor din Bugetul de Stat, în funcție de succesul primăriilor în promovarea partidului. Cum comentați totuși acea înregistrare și dacă asta se întîmplă într-adevăr?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: În primul rînd nu am auzit această înregistrare. Cunosc, am citit despre ea și pot să vă spun că în momentul în care, nu a fost discutată tema în cauză, și în momentul în care întrebarea va fi, sau la nivel de partid se va considera că întrebarea este necesar de a fi discutată, atunci veți fi primii care veți afla despre asta. Eu îmi imaginez că nici majoritatea colegilor mei nu au urmărit această înregistrare, o cunoaștem doar din informația care a apărut în mass-media.
Anastasia Antoceanu, TV8: Și a mai apărut în presă în acest week-end, dacă nu greșesc, informația privind acea conferință interparlamentară Georgia-Ucraina-Moldova, despre care se scria că ar fi o acțiune de PR a PD-ului, plătită din bani publici, din banii alocați în Parlament.
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu nu m-aș referi acum referitor la această conferință, pe cît este ea de PR sau nu, deci este o problemă reală cu care Republica Moldova se confruntă și atunci de fiecare dată, fiindcă guvernarea, partidul de la guvernare, asta o facem în toată țara, abordează diferite teme care sunt destul de sensibile pentru ea și în contextul dat, problemă foarte sensibilă pentru Republica Moldova Georgia și Ucraina, în contextul în care toate 3 se ciocnesc de probleme similare plus minus, din punct de vedere al dreptului internațional poate diferă, dar în principiu este vorba de o politică agresivă și nu doar față de acest stat ci și față de Uniunea Europeană și în contextul că aceste 3 state sunt parte la parteneriatul estic al UE, dar vedem în contextul dat că a fost și cu suportul unei companii cunoscute din SUA.
Eu nu aș fi spus că este un PR al PD-ului, este interesul național al Rpublicii Moldova de a-și asigura sau de ași menține securitatea în diferite momente: fie este securitatea informațională, securitatea teritoriului, securitatea sub diferite aspecte.
Anastasia Antoceanu, TV8: Și ultima întrebare. Au apărut rapoartele financiare ale partidului publicate deja pe site-ul CEC, acolo vedem și raportul Partidului Democrat, la secțiunea cheltuieli pentru sediile luate în locațiune. Este o sumă relativ modestă, de 500 și cîteva mii de lei. Dacă împărțim, iese 3300 de lei pe sediu lunar. Vrem să știm dacă acolo se regăsesc și cheltuielile pentru noul sediu luxos, în care ne aflăm acum, sau dacă ne puteți spune totuși cît costă chiria acestui sediu?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Tot ce ține de aspectul financiar, deci ați văzut foarte bine că a fost prezentat raportul la CEC din partea PD-ului. Toată informația o puteți prelua de acolo, în rest, în contextul întrebărilor și comentariilor care sunt, nu vă supărați, dar nu dau alte comentarii.
Anastasia Antoceanu, TV8: Nu știți, sau nu puteți să ne oferiți informația?
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nici nu cunosc și nici nu intră în esență din anumite aspecte care pot fi ulterior interpretate fiindcă a fost procedura legală prevăzută, a fost depus dosarul și informația respectivă la CEC, de unde și rezultă toată informația.
Anastasia Antoceanu, TV8: Mulțumesc.
Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună!
Jurnaliști: Mulțumim!