Sergiu Litvinenco, membru în Biroul Permanent Național al PAS: Putem începe, da?
Bună ziua. Eu mă numesc Sergiu Litvinenco, alături de mine este colegul meu-Dan Perciun. De fapt, cred că tu trebuia să faci prezentarea, pentru că ești mai înalt în rang.
Astăzi, noi vom vorbi despre recenta majorare a alocațiilor sociale, implementată de guvernare. Este vorba de un proiect de Lege, aprobat printr-o Hotărîre de Guvern, deci, un proiect de Lege aprobat de Guvern și transmis Parlamentului pentru examinare și aprobare, Hotărîrea Guvernului 139, nr. de înregistrare al proiectului 30.
Săptămînile trecute, guvernarea a informat opinia publică despre aceea că majorează alocațiile sociale, pentru mai multe categorii de cetățeni. În total, conform estimărilor acesteia, de alocații majorate urmau să beneficieze 78.000 de mii de cetățeni. La început, "s-a lăudat" Guvernul, după aceea această știre a fost preluată de către liderul PD, domnul Vlad Plahotniuc, ce-i drept pe facebook. Au realizat și un spot video la acest subiect, foarte calitativ, de altfel, probabil deloc costisitor și l-au rulat prin toate mijloacele de informare în masă.
Pînă aici, totul bine și frumos, însă, știind că această guvernare, de regulă spune una și face alta, am spus să facem și noi niște analize, cu privire la esența acestei decizii a Guvernului. Din păcate, dincolo de declarațiile triumfaliste ale guvernării, am vrut să vedem în ce măsură, dincolo de aspectele legate de procentul de majorare a acestor alocații, am vrut să vedem concret, cu cît se majorează aceste alocații, în sume bănești, adică în lei. Adică, cu cît mai mulți bani vor beneficia cetățenii ca urmare a acestei majorări.
Din păcate, am constatat aici un tablou destul de sumbru. Cea mai mare majorare care a fost operată de către guvernare, este de 100 de lei, de la 502 lei la 603 lei. De această majorare urmează să beneficieze cca 12.000 mii de persoane.
Cea mai mică majorare, care este implementată ca urmare a acestei decizii a Guvernului, este de atenție: 7 lei! De această majorare urmează să beneficieze cca 7000 de persoane. Vorbim de o majorare de la 142 la 149 de lei. Alte 7000 de persoane urmează să beneficieze de o majorare de cca 18 lei-de la 178 la 196 de lei.
În afară de aceasta, am vrut să vedem și în ce măsură aceste alocații cu tot cu majorări, acoperă minimum de existență. Din păcate, am constatat aici un tablou și mai sumbru, minimul de existență este acea sumă de bani, care permite oricărei persoane să-și cumpere lucruri elementare: hrană, medicamente, eventual să-și plătească niște facturi.
Minimul de existență pentru adulți, în mediu, este de 1800 de lei. Deci revenim, în cel mai bun caz, alocațiile majorate acoperă 35% din minimul de existență al beneficiarilor acestor alocații. În cazul altor 13.000 de persoane, aceste alocații majorate, nu acoperă nici 10% din minimul de existență.
Nu vreau să plictisesc în continuare opinia publică cu cifre, chiar dacă aceastea sunt de-a dreptul îngrozitoare. Noi am făcut niște calcule, avem un tabel, pe care îl vom plasa pe site-ul partidului, în cel mai scurt timp.
Înainte de a oferi colegului Dan Perciun cuvîntul, vreau să remarc că ipocrizia acestei guvernări nu are limite, pentru că nu înțelegem cum poți să te lauzi că ai făcut realizări foarte mari majorînd aceste alocații, în condițiile în care știi că aceste alocații majorate nu acoperă nici 35% din minimul de existență și asta este în cel mai bun caz. Nu m-aș mira, dacă cheltuielile de promovare au fost mai mari decît majorările în sine.
Inclusiv, din cauza aceste ipocrizii, cetățenii acestei țări nu au încredere în actuala guvernare, pentru că poți să faci sute de spoturi, poți să arăți în aceste spoturi cît este bine să trăiești în această țară, însă oamenii văd cu totul altă realitate, atunci cînd primesc aceste alocații sociale. Și această realitate pentru guvernare este cu totul alta decît cea care este arătată la televizor.
Dan, te rog.
Dan Perciun, Vicepreședinte al PAS: Conform estimărilor noastre, costul total al implementării acestei reforme, a fost de cca 4,5 milioane de lei lunar. Acum, în opinia noastră, guvernarea a făcut insuficiente, pentru a identifica resurse suplimentare, în așa fel încît majorările să fie simțite de către oameni și să nu fie unele formale. Și am făcut o scurtă trecere în revistă a unor categorii de cheltuieli care au fost incluse în Bugetul de stat, de exemplu pentru 2017, și care, în opinia noastră, ar fi fost utilizate mullt mai bine pentru a crește real fie pensiile oamenilor, fie aceste alocații sociale, în așa fel încît ele să nu constituie 30-25-40% din minimul de existență, dar să fie cît de cît rezonabile în așa fel, încît cetățenii acestei țări să poată cel puțin să supraviețuiască în această țară dacă nu să ducă și un trai decent.
De exemplu, o scurtă analiză a cheltuielilor cu privire la reparația clădirii Parlamentului, ne arăta următoarele: că 20 de milioane de lei au fost cheltuiți doar pentru amenajarea unei săli, pentru amenajarea sălii Europa. În aceeași ordine de idei, 9 milioane de lei au fost cheltuiți pentru gratii la ușă și peliculă antiglonț. Ne întrebăm dacă acest mod de a utiliza banii publici este cel mai îndreptățit, probail este îndreptățit în măsura în care nu ai încredere și te temi de propriii cetățeni, pentru politicile pe care le promovează .
În mod normal, cheltuielile astea ar fi fost utilizate mult mai bine în alte scopuri. În egală măsură, ne aducem aminte de cele 5 milioane de lei, care au fost cheltuite pentru gardul din jurul Parlamentului, sau recent, în încercarea Guvernului de a se promova ca un Guvern căruia îi pasă cu adevărat de educație, ne aducem aminte despre deschiderea școlii de la Țipilova, de exemplu. Unde învață 1-2 copii,dar cheltuielile anuale cred că depășesc 500.000 de mii de lei.
Deci, acest exemplu demonstrează că există surse care ar putea fi identificate în așa fel încît majorările de care beneficiază cetățenii care cu adevărat au nevoie să fie resimțite de către aceștia, dar nu există voință politică și nu se dorește. Se pare că Guvernul RM consideră că este de exemplu mai rezonabil să majorăm cu 4 milioane de lei cheltuielile pentru aparatul președintelui în 2018 față de 2017, decît să alocăm acești bani pentru nevoile oamenilor.
Această situație este regretabilă și denotă încă o dată, cum a zis și colegul meu Sergiu, ipocrizia acestei guvernări căreia nu-i pasă de oameni și care face lucrurile de fațadă, încercînd să prezinte o realitate care există doar la televizor și care nu are nimic de a face cu viața oamenilor obișnuiți.
Vă mulțumesc.
Sergiu Litvinenco: Vă mulțumim!