Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media. Așa cum este obișnuit astăzi a avut loc ședința săptămânală, întâlnirea săptămânală a Partidului Democrat. Au fost discutate mai multe întrebări de interes major pentru Republica Moldova și pentru cetățeni, în parte. S-a luat în considerație acele pobleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova atunci când informația este preluată de la deputați, care merg în teritoriu și care comunică cu cetățenii și vin și ne aduc o informație ca să vedem care sunt... care pot fi soluțiile.
Apropo, din start vreau să vă spun că astăzi s-a luat decizia ca, pe viitor, să fie introdusă o practică, o nouă practică. În fiecare luni, pe lângă deputați să meargă în teritoriu pentru discuții, pentru a vedea problemele reale cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, să meargă și miniștrii, să meargă secretarii generali și secretarii de stat.
Acum, referitor la întrebările care au fost astăzi abordate, cele mai importante întrebări care au fost abordate. În primul rând, una din ele ține, așa cum am spus, că s-a luat în considerație ca de fiecare dată, problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și cu unele din secțiile sau situațiile care au fost implementate deja nu este altceva decât un răspuns la acele oferte care parvin de la cetățeni. Noi am vorbit și anterior despre proiectul ghișeului unic. S-a pornit procesul de implementare a acestui proiect. S-a solicitat astăzi de la Guvern informații referitor la care sunt... care sunt termenii, care este situația în contextul respectiv. Voi veni cu o explicație adăugătoare.
Doar un singur moment, că acest concept de ghișeu unic vine doar în interesul cetățeanului, care va permite limitarea numărului de structuri, agenții pe care trebuie să le viziteze cetățeanul și, inclusiv, va diminua anumite taxe care trebuiesc plătite. Deci, este un lucru care... este un lucru benefic, un lucru care s-a și demonstrat eficacitatea pe teritoriul altor state. Noi am mai vorbit despre el. Pot să vă comunic că după... din informația care a fost prestată, se lucrează foarte insistent asupra acestui proiect. Probabil... nu probabil, dar până la finele anului va fi dat primul în exploatare, iar după anul nou, vor fi date în exploatare și ghișeele pentru fiecare raion din Republica Moldova.
Tot în acest context, o altă problemă care ține de debirocratizarea sistemului funcționării statului și instituțiilor de stat: s-a venit cu o propunere, iarăși, pe o parte că există, nu există în mai multe state, o propunere de a monitoriza eficacitatea funcționarilor. Și atunci, este o situație când pot fi instalate anumite aparate, care să permită cetățeanului, celui care beneficiază de anumite servicii să aprecieze nivelul calitativ al serviciului prestat. Ați văzut, cred că, nu o dată, asemenea situații prezentă în aeroporturile din mai multe orașe din Europa, dar și nu doar. Aceasta, la rândul său, va permite, deci nouă ne va permite ca să cunoaștem foarte bine care este randamentul cetățeanului, dar va permite cetățeanului să înțeleagă foarte clar că este co-participant la punerea în aplicare, implicarea la protejarea intereselor sale și totodată îi va permite și funcționarului ca să-și perfecteze serviciul său. Deci, este o practică care există, o inițiativă care, iarăși, vine doar în interesul cetățeanului și tot în același context, cum am spus, că în sensul debirocratizării funcționării instituțiilor publice.
Un alt proiect important sau un alt subiect important discutat, care este de mai mult timp discutat în Republica Moldova și, iarăși, reieșind din practica acre există în mai multe state, este situația cu asistații sociali. Este o chestiune care ține de, de acel ajutor social, care este acordat anumitor persoane și uneori îți apar... apar diferite situații, discuții cum cp ar fi putut fi anumite fraude în acest sistem sau că nu este chiar, să spunem, procedura în cauză nu este una foarte bine pregătită. Nu vorbesc doar de cazul Republicii Moldova. Am văzut și în alte state. În acest context, vreau să vă spun că au fost discuții destul de intensive la acest capitol. S-a solicitat din partea autorităților respective, din partea Guvernului, ca să... să efectueze un studiu adăugător, să fie clasificate, să fie clarificate toate momentele pozitive și toate momentele negative. Ideea de bază este ca de acest... de aeastă asistență să nu beneficieze persoana care nu are nevoie, persoana care doar folosește prin fraudă acest sistem. Dar, într-adevăr, ca ajutorul să ajungă nemijlocit până la pesoana care are nevoie de aceasta. Deci, am spus că este... este o idee care, să spunem, este o chestiune care s-a discutat destul de mult timp în societate, dar dorim ca să fie o claritae atunci când va fi promovat definitiv acest concept.
Și, ultimul subiect care a fost astăzi discutat, este un subiect politic. Ține de, cunoșteți foarte bine, despre decizia Curții Constituționale referitor la numirea în funcție, în cazul numirii Ministrului... Ministrului Apărării. Apropo, astăzi, la doisprezece treizeci, cred că cunoaștwți deja, va fi și inaugurarea respectivă. Partidul Democrat vine de la bun început, consideră inacceptabilă atitudinea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova i a Președintlui, Igor Dodon, de a sfida prevederile Constituției și de a respinge poziția Curții constituționale. Noi ne-am expus și anterior, și revenim de fiecare dată, noi nu dorim o agravare a situației în republica Moldova și dorim o conlucrare a tuturor instituțiilor de stat și vă aduceți aminte de unde a apărut această problemă. Fiindcă au mai fost situații când a fost înaintat din partea Partidului Liberal, în calitate de Ministru al Apărării, domnul Munteanu și atunci Curtea Constituțională s-a expus foarte clar, fiindcă a fost respins, Curtea Constituțională s-a expus foarte clar că persoana trebuie să fie... de două ori Președintele țării nu poate respinge persoana în cauză și în aceste condiții, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să sesizeze Curtea Constituțională pentru a da răspuns concret la situația creată. În contextul în care situația este, în sfâșit, după mai multe luni de zile, fiindcă Ministerul Apărării a fost fără ministru, fără conducere, care au adus doar elemente negative activității și Guvernului, dar și Ministerului Apărării, în special. Considerăm că pentru viitor, sperăm că pentru viitor să existe o conlucrare foarte clară și cum am mai spus, noi dorim, de fiecare dată, să găsim anumite soluții, soluții legale, soluții în cadrul... în limitele cadrului constituțional, care să fie doar în beneficiul Republicii Moldova și a cetățeanului Republicii Moldova.
Deci, aceastea au fost subiectele care au fost abordate astăzi. Dacă aveți careva întrebări, sunt gata să dau un răspuns.
Jurnalist: Da, probabil ați văzut că socialiștii au venit și cu două inițiative legislative privind ridicarea imunității magistraților Curții Constituționale și interzicerea dublei cetățenii. Dacă ne puteți comenta acest subiectși dacă democrații vor susține sau nu în Parlament această inițiativă legislativă?
Vitalie Gămurari: Eu această întrebare pot să o divizez în două. Una, voi spune, ca purtător de cuvânt, că pe parcursul zile probabil că de astăzi, va apărea un comunicat de presăa poziției Partidului Democrat referitor la chestiunea în cauză. Iar a doua, am spus, că pentru a le delimita, este, în calitatea mea de expert în domeniul respectiv, a dreptului internațional, și aici noi venim să ne confruntăm cu o practică a Curții Europene a Drepturilor Omului, în care am avut și o situație când s-a expus foarte clar față de Republica Moldova. Noi suntem semnatari ai Convențiilor Europene pentru Cetățenie, de aceea nu aș vedea care ar fi logica la argumentarea juridică referitor la limitarea dublei cetățenii pentru persoana... pentru membrii judecătoriei... pentru membrii Curții Constituționale și doi, inclusiv la limitarea, să spunem, simplificarea procedurii de sancționare a judecătorilor. Dar v-am spus, astăzi sunt delimitări. Deci astăzi, pe parcursul zilei, probabil că va fi un comunicat de presă al Partidului Democrat, care va fi foarte clar spus care este poziția noastră.
Jurnalist: Dar săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Președintelui a spus că ne putem aștepta la acțiuni masive, la scară națională. Nu aprecizat despre ce este vorba. Înțelegem că va fi vorba de proteste. Vă așteptați la asemenea acțiuni și cum veți reacționa, le veți califica, dacă deja ați luat în calcul aceste... acțiunile care au avut loc?
Vitalie Gămurari: Nu, nu s-a discutat acest caz din simplul motiv că este poziția Partidului Socialiștilor și iarăși, declarația care a fost făcută de consilier aparține poziției Președinției. Da? Suntem gata să discutăm pe orice problemă. Iar referitor la manifestări, consider că ele vor fi în limitele legislației care sunt și organele de drept se vor expune referitor la corectitudinea desfășurării lor.
Jurnalist: Mai am o întrebare. Ieri a apărut lista donatorilor PDM și am văzut că PDM se clasează primii în acest top, înregistrând donații de peste treizeci și două de milioane de lei. Spre comparație, PSRM nu a înregistrat nicio donație, iar PL numai una. Cum faceți ca oamenii să fie atât de generoși cu partidul dumneavoastră?
Vitalie Gămurari: Eu nu aș fi vrut să comentez din numele celor care fac aceste donații, iar faptul că alte partide au o listă mai mică de donatori, deci ține de poziția și de viziunea și de poziția acestui partid și ține de interesușl fiecărui cetățean, cel care face donația. Mai mult, nu aș vrea să comentez întrebarea în cauză.
Dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.