Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova: Stimați reprezentanți ai instituțiilor media. Vă salut. Am vruut să vă spun despre câteva subiecte discutate astăzi, în cadrul ședinței săptămânale. În primul rând, am informat colegii despre vizita efectuată de către mine săptămâna trecută la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Le-am povestit despre întrevederilepe care le-am avut, în primul rând cu oficialii europeni cu care am vorbit despre implementarea Acordului de Asociere. Am vorbit despre asistența macro-financiară și suportul direct bugetar. Dar, de asemenea, cu ei, dar și cu alți reprezentați ai Uniunii Europene, ale țerilor din uniunea Europeană, am vorbit despre pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea locî n noiembrie, la Buxelles. Am vorbit că Republica Moldova își dorește de rnd cu Georghia și cu Ucraina să vedem o perspectivă clară oferită de către uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic sau așa cum m-am exprimat, să vedem o lumină în capătul tunelului.
De asemenea, la întrevederea cu sub-secretarul de stat al Statelor unite ale Americii, am vorbit despre relațiile strategice dintre Moldova și Statele Unite ale Americii. Desigur că am pus accent și pe suportul oferit de către Statele Unite ale Americii pentru Armata Națională și problemele cu care ne-am confuntat până acum în vederea participării la exercițiile militare sau problema pentru că nu avem până acum un ministru alapărării. De aseenea, am vorbit și cu Președintele Adunării Generale, dar și cu Secretarul General ONU, în care am venit cu solicitarea Republicii Moldova de a include în ordinea de zi a Adunării Generale un punct suplimentar cu denumirea: Retragerea trupelorstrăine de pe teritoriul Republicii Moldova. Acest subiect a fost discutat, de fapt, și cu șefii din Guvern și de State și toți m-au asigurat de deplinul suport.
De asemenea, la New York am participat la întrunirea internațională socialistă, unde am prezentat punctul de vedere a Republicii Moldova cu referire la rpoblematica Transnistreană și am transmis mesajul do,mnului Vlad Plahotniuc, care este și Vice-președinte a Internaționalei Socialiste.
În cadrul ședinței de astăzi a fost deja prezentat, nu la nivel conceptual, dar la nivel de plan dd acțiuni, realizarea obiectivelor Agenției Serviciilor Publice. Obiectivul de bază sau principiul de lucru a acestei agenșii este la un singur oficiu, la un singur operator și doar cu buletinul de identitate. Ne dorim acum un ritm sporit să realizăm cât mai repede acest proiect, care, sunt sigru, va fi apreciat de către cetățenii, de către cetățenii noștri. Deja această agenție este funcțională și este foarte important ca oamenii să cunoască care sunt beneficiile. În primul râd, atunci când vorbim că doar cu buletinul de identitate, ar însemna că oamenii nu mai trebuie să vină, să prezinte și alte certificate. Un exempludoar o să vă spun. Atunci când se eluiberează actele de identitate este neapărat să prezinți și actele de la starea civilă. Odată ce toate aceste servicii sunt într-un ghișeu unic, ar însemna că cetățeanușl vine și prezintă doar buletinul de identitate, pentru că restul informațiilor deja se regăsesc în registrele statului. Sau, atunci când ne schimbăm permisul de conducere, nu mai este necesar să prezentăm certificatele de stare civilă, avizele de stare civilă, cazierul și tot așa mai departe. Credem că va fi un lucru care va fi apreciat de către cetățenii noștri din punctul de vedere al confortului oferit dde către această agenție.
Un subiect suplimentar, cunoașteți cu toții că în ultimul timp au fost foarte multe discuții în jururl grupului de lucru care examina un eventualproiec cu privire la organizațiile non-guvernamentale. Din punctul meu de vedererămâne a fi neschimbat. Mi se pare că prea multe discuții au fost în jurul acestui subiect pentru cănu a exstat un proiect în acest sens. Totul era la nive de discuții și consider că orice proiect inițial trebuie să fie bine discutat și consultat inclusiv cu societatea civilă au cu actorii care sunt parte figurantă a acestui proces. De aceea, o realitate este că, care dacă vreți să reprezinte punctul meu de vedere, că foarte multe organizații non-guvernamentale se lasă atrase în procesul politic sau, mai bine zis, fac politică. Viziunea mea, în viziunea mea, cred că organizațiile non-guvernamentale ar trebui mai mult să se implice î procesele de evaluare, monitorizare, crecetare a politicilor pe care le elaborează instituțiile statului. De aceea, eu acum îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple. Îmi doresc foarte mult ca ONG-urile să fie mai aproape de instituțiile statului, de ministere, de agenții, de către cei care elaborează politici, să vină cu monitorizare, să vină cu evaluare, cu aprecierea dacă vreți până la urmă, a politicilor și de ce nu, să fie parte absolut parte a acestui proces. Cu atîât mai mult, îmi doresc foarte mult ca nu doar să evalueze și să monotorizeze politici, dar să fie parte la procesul inițial. Atunci când se pornește elaborarea sau atunci când se gândește un anumit document de politici. Mi-aș dori foarte mult ca instituțiile statușlui să poată apela la această fază inițială la organizațiile non-guvernamentale. Pentru a face o evaluare, pentru a face o analiză și, din start, să fie pornite politici având în spate un punct de vedere comun cu organizațiile non-guvernamentale sau cu societatea civilă.De aceea, le-am propus colegilor din partid, din cei care reprezintă majoritatea parlamentară, un punct de vedere. Le-am propus spre examinare o inițiativă de acordare a unui buget special instituțiilor statului, care va fi folosit pentru relațșiile cu ONG-urile. Acest lucru trebuie să se întâmple absolut transparent,. dar în același timp, ttrrebuie să aibă capacitatea financiară instituțiile statului. Și atunci când este vorba de inițierea unui document, a unei politici, să se petreacă un concurs, să se selecteze ONG-urile care sunt cele mai iindicate într-un domeniu sau altul și de comun acord cu ei, să se lucreze asupra elaborării politicilor pe domenii, sau dacă nu asupra elaborării, să se asigure procesul de monitorizare, analiză și cerectare a politicilor deja elborate de către... de către ministere.
În același context, pe aceeași undă, o altă inițiativă paralelă, dacă vreți, sau chiar parte compoenentă a acestei inițiative este să examină subiectele ce țind e debirocratizarea actuivității organizațiilor non-guivernamentale. Și aici voi avea o întâlnire cu cei de la Consiliul Național pentru Participare, astefkl încât să vedem și alte bariere cu care se confruntă și de comun acord să definitivăm această inițiativă. Este vorba până în perioada următoare să venim cu îmbunătățiri ce țin de reducerea termenului de înregistrare a asociațiilor obștești de la zece zile... de la treizeci de zile până la zece zile sau extinderea timpului de pregătire a actelor pentru aplicare în privința înregistrării sau introducerea modificărilor de înregostrare de la treizeci de zile până la trei luni, excluderea obligativității achitării cotizațiilor de către membrii asociațiilor obștești, eliminarea restricțiilor teritoriale ale asociațiilor obștești, permiterea utilizării denumirilor străine,d ar și multe alte bariere sau constrângeri pe care le vom identifica de comun acord cu ei. De aceea, chiar în această săptămân vom iniția deja aceste discuții și sper foarte mult ca de comun acord să elaborăm un produs calitativ.
Acestea au fost informațiile care țin de dimensiunea guvernamentală și pe care le-am discutat împreună cu colegii la această ședință săptămânală. În continuare o să aveți posibilitatea să auziși și despre alte subiecte importante, deja care țin mai mult de dimensiunea parlamentar și pe care vi le... o să vi le prezinte domnul Președinte al Parlamentului, domnul Candu. Vă rog, domnule Președinte.
Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună ziua, dragi reprezentanți ai presei. Câteva subiecte pe care aș vrea să le comunicăm. Deci, în urma discuțiilor de astăzi în cadrul partriodului, în primul rând aș vrea să mă refer la legile revotate și retransmise chiar astăzi Președintelui Dodon pentru promulgare. Ați văzut și a văzut probabil o țară întreagă șoul și spectacolul de prost gust organizat în Parlament de partidele de opoziție. În loc să fie dezbătute legile care au importanță pentru societate, în loc să fie dezbătute inclusiv obiecțiile sau lipsa argumentelor, de fapt, a Președintelui Dodon și să luăm o anumită atitudine, inclusiv prin ceea ce s-a desfășurat în a revota acele legi, unii au preferat să se dea în spectacol și să părăsească sala plenului, să meargă la plimbare. Probabil, se pare că nu le-a ajuns lor vacanța care au avut-o și au uitat că, de fapt, sunt plătiți din banii statului. Și ca să știe și cetățenii Republicii Moldova la cine mă refer, mă refer la colegii din Partidul Liberal Dmeocrat, mă refer la colegii din partea fracțiunii comuniștilor și mă refer la fracțiunea Partidului Socialiștilor.
Legile care au fost dezbătute și revotate în Parlament sunt ori legate de implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ori legate nemijlocit de securittatea statului, cum este, de exemplu, Legea cu privire la combaterea terorismului. Sunt legi care aduc beneficii cetățeanului, cum este Legea cu privire la tichetele de masă sau care iarăși, ține și de piața energetică sau despre calitate energetică, precum e noua lege cu privire la energetică și altele care au fost dezbătute și... și revotate. Se pare că și opoziția de dreapta și acici mă refer la cokegii din PLDM, deja colaborează foarte strâns cu cei din PSRm și din PCRM și mai puțuin îi interesează legile care aduc un beneficiu cetățeanului Republicii Moldova. Pe de altă parte, astăzi am semnat legile revotate săptămâna trecută în Parlament și astăzi au fost expediate Președintelui Dodon pentru a fi promulgate. El este obligat să promulge legile votate a doua oară. Și în ituația în care va refuza și de această dată, bineînțeles, noi ne vom adresa Curții Constituționale, dar noi, totuși, sperăm că dumnealui are atâta discernământ constituțional și înțelege ce înseamnă să respecte Constituția. Ca, de fapt, și în cazul Ministrului Apărării. vom merge până la capăt. Cu regert în această confruntare, care nu ar trebui să fie, deoarece în fiecare instituție ar trebui, îi place sau nu-i place, să respecte legea și să respecte Constituția.
Al doilea subiect la care aș dori să mă refer, e cu referire la proteste, inclusiv cele care au avut loc duminică. Se pare că opoziția ori de stânga, ori de dreapta, deja au ajuns să intre într-o competiție cine aduce mai mulți oameni la proteste și cine vine cu idei mai bizare. Și, de fapt, se observă o lipsă totală de idei care ar aduce un beneficiu clar cetățeanului și care, de fapt, ține de agenda sau de interesele cetățeanului, ca de exemplu, solicitarea de a organiza alegeri anticipate. Pentru toți cei care, inclusiv, au organizat protestul de duminică și au solicitat organizarea alegerilor antifcipate, vă anunț că odată ce intrăm în ultimul an înainte de alegerile parlamentare ordinare, alegerile anticipate nu pot avea loc, potrivit Constituției. Se pare că într-adevăr așa cum am menționat și data trecută, opoziția este lipsită de idei, dar probabil și din cauza lipsei de informații.
În situația în care există o confruntare chiar și între partidele de opoziție și le lipsesc subiectele care sunt cu adevărate pe agenda și interesele cetățenilor, facem o propunere către partidele de opoziție să desemneze un lider al opoziției, să desemneze un reprezentant al opoziției pentru ca noi, potrivit legii și modificând legislația, la fel cum există și în alte state, să oferim opoziției mai multe instituții sau posibilitatea de a comunica, posibilitatea de a afla mai multe informații și aici mă refer și la accesul la informații, inclusiv la accesul la secretul de stat. Este normal ca puterea să fie mai transparentă, este normal ca puterea să ofere acces la informații reale așa încât și opoziția să poată formula ideile mai bine sau să identifice acele idei necesare pentru cetățeanul de rând.
Nu este o ofertă de parteneriat. Am văzut deja că conducerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr deja au refuzat așa-numitul parteneriat, nu este deloc niciun fel de parteneriat între opoziție și putere, este doar ceea ce puterea vrea să ofere opoziției, posibilitatea de a afla mai multe informații, posibilitatea de aobserva cum se iau anumite decizii în așa fel încât să fie și ei implicați nu direct în actul de guvernare, dar în tot ceea ce înseamnă structura statului și instituțile din Republica Moldova. Considerăm că este o chestiune chiar dmeocratică și de fapt are loc în mai multe state, de aceea oferta este făcută, sperăm că vor avea înțelepciunea și maturitatea politică necesară partidele de opoziție să găsească modalitatea de comunicare între ele în așa fel încât ă desemneze acel reprezentant, acel lider al opoziției și prin lege... garantăm că prin lege o să i se ofere participarea în anumite procese și acces la informație.
Și ultimul subiect la care aș vrea să mă refer, este că astăzi am revenit de la Berlin, într-o scurtă vizită pe care am desfășurat-o, împreună cu colegul meu, Iurie LEancă. La Berlin am avut ocazia xă discutăm cu înalți demnitari din Cancelaria Federală a Germaniei și din Ministerul de Externe. Cu această ocazie am și ttransmis felicitări celor care au câștigat alegerile parlamentare ale Germaniei și doamnei Merkel, în mod special. Dar am mai realizat o chestiune cre că foarte importantă, de recunoștință, în primul rând, din partea Republicii Moldova. în Berlin avem un prioeten foarte bun care s-a implicat foarte mult în tot ceea ce înseamnă interesul european al Republicii Moldova. este vorba despre consilierul pe politică externă și de securitate a doamnei Angela Merkel, Kristofer Haussler. Dumnealui a fost numit recent ambasadorul Germaniei la Organizația Națiunilor Unite. Dumnealui s-a implicat foarte mult și a venit cu un suport mare pentru Republica moldova, inclusiv la semnarea Acordului de aosciere și obținerea regimuluui liberalizat de vize. Am avut ocazia să stăm mai mult cu Kristofer Haulssler și ca recunoștință și ca exprimare a aprecierii pentru tot ceea ce a făcut dumnealui pentru Republica Moldova, l-am decorat cu medalia Parlamentului, medalia democrației. bineînțeles și comunicat oficial din partea Parlamentului, la acest subiect va fi făcut astăzi. Mulțumesc frumos, dacă sunt întrebări, vă stau la dispoziție.
Jurnalist: Comisia electorală Centrală a aprobat astăzi bugetul (indescifrabil) pentru referndumul local, este vorba de nouă milioane de lei. Dacă vor fi alocați axești bani pentru bugetul de stat?
Andrian Candu: Ceea ce este decizie legală, ea nu se discută și bineînțeles banii vor fi alocați din buget. Ne place sau nu ne place, suntem susținători ai acestui referndum sau nu suntem susținători ai refenrdumului, suntem susținători ai primarului Dorin Chirtoacă sau nu suntem susținători, dar legea trebuie respectată și astfel banii vor fi alocați precum scrie legea.
Jurnalist: Purtătorul de cuvânt al Președinteluine-a spus că încă meditează acă va promulga acele legi revotate de Parlament. Dacă, totuși, acest lucru l-ați spus și dumneavoastră, el este obligat rezultă din cadrul Constituției. De ce să ne adresăm din nou la Curtea Constituțională, ipotetic vorbind, dacă am putea iniția procedura de suspendare a Președinelui?
Andrian Candu: Suntem obligați de fiecare dată să avem o interpretare a Constituției sau constatare a încălcării Constituției. Constatarea de încălcare, a unui factor de încășcare a Constituției o face tot Curtea Constituțională. De aceea, se purcede la suspendare, nu se purcede la suspendare, este vorba de decizia Curții Constituționale. Așa ca în cazul Ministrului Apărării sau a candidatului la Ministr al Apărării. Toți știm, există și decizia Curții Constituționale și există și o inerpretare a Constituției, că el ese obligat să desemneze a doua oarăcandidatul, la fel cum este obligat să semneze a doua oară legile, la fel cum este obligat să desemneze a doua oară judecătorii. Deci, există termene clare de paisprezece zile. Totuși, sper foarte mult că Președintele Dodon, cel care a pus mâna șia jurat pe Constituție, va respecta Constituția și îi place sau nu îi place legea votată de Parlament, fiindcă, până la urmă nu e vorba de plăcerile fiecăruia, dar există legea care trebuie respectată de instituție și inclusiv de fiecare demnitare din acest stat. Iată de ce, este o perioadă de timp în care dumnealui trebuie să semneze legile pentru promulgare și fiind obligat, sper foarte mult că va avea înțelepciuna și conștiința și legală să o facă.
Jurnalist: dacă tot ați vorbit deprotestele de duminică, ați adus exemplul unei solicitări cu privire la alegerile anticipate. Aș vrea să comentați o altă solicitare, cea privind instituirea (indescifrabil). E posibil?
Andrian Candu: Președintele Republicii Moldova, Dodon, atunci când a mers în campanie electorală și a decis să candideze, a decis să candideze într-o republică parlamentară. Republica Moldova este republică parlamentară și va rămâne republică parlamentară pentru că parlamentarismul este, până la urmă, cea mai bună modalitate de... a democrației. Iată de ce, îi place domnului Dodon că are competențe puține sau aproape deloc, a știut la ce instituție vine. Eu i-aș... Dacă dumnealui îi pasă foarte mult de Republica Moldova și de democrație în Republica Moldova i-aș sugera să identifice unele competențe suplietare pe care le are și nu are nevoie și pe care să le tranmsită eventual Parlamentului. Ăsta va fi un gest frumos din partea Președintelui Republicii Moldova și noi, cu siguranță, vom accepta.
Jurnalist: Domnule Candu, cum comentați informațiile apărute din partea lui Renato Usatâi, zilele trecute precum că liderul PD, Vlad plahotniuc, s-ar afla (indescifrabil).
Andrian Candu: Este o informație falsă. Domnul Renato usatâi deja ne-a obișnuit cu fantasme și teorii de conspirație și cele ce ține de since fiction, de fantasme. Eu i-aș sugera dumnelaui, luând în considerare că tot nu are ce face, să se apuce să scrie niște cărți. poate va reuși ca scriitor, în cazul în care nua reușit ca om politic sau de altă utilitate.
Jurnalist: Domnule Candu, o precizare. Vorbim despre (indescfrabil).
Andrian Candu: Nu contează. Luând în considerare că este o asmeenea dezorganizare și în opoziția parlamentară, și în opoziția extra-parlamentară, ar fi bine ca opoziția, în general, să se organzieze în așa fel, încât, agreind între ei, să desemneze un reprezentant pe care să îl numim prin lege, oficial, lider al opoziției, pentru perioada în care ne aflăm ca proces legislativ, deci, e vorba de patru ani. Și acestui lider din partea opoziției să i se ofere oportunitatea să participe, nu neapărat de a lua decizii, să participe pentru a auzi, asculta, a analiza și a avea informație... și a avea acces la informație. De exemplu, la ședițele biroului permanent. De exemplu, la unele ședințe ale Guvernului. De exemplu, de ce nu? Vom propune Prșeedintelui Republici Moldova, că tot vorbim de competențele lui, să aibă acces la Consiliul Suprem de Securitate. Și luând în considerare că va afla mai multe informații, inclusiv cu titlu secret, să aibă acces astfel la secretul de stat și dacă este cazul, în unele state, apropo, cum este în israel, liderul opoziției, care are acces la secretul de stat, beneficiază și de protecție din partea statului, deoarece este deținător de secret de stat. Suntem gata să oferim astfel de instrumente, în așa fel încât opoziția cu adevărat să poată să își formuleze ideile bune pe care noi, dacă sunt într-adevăr bune, analizându-le, să fim de acord cu ele, să le acceptăm. Fiindcă, până la urmă, consultarea între opoziție și putere trebuie să aducă... și această confruntare trebuie să aducă un beneficiu Republicii Moldova, beneficii cetățeanului Republicii Moldova.
Jurnalist: Sunteți pregtit pentru dezbaterea publică cu Maia Sandu?
Andrian Candu: Eu întotdeauna sunt pregătit și mi-au spus colegii că a acceptat invitația și confruntarea, dezbaterea publică. Așteptăm deja televiziunea națională, Moldova 1 să organizeze săptămâna viitoare și abia aștept. Vă mulțumesc foarte mult. O zi bună și succes.