Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună ziua, dragi reprezentanți ai presei. Mă scuzați, o să mișc puțin microfoanele.
Mulțumim foarte mult pentru răbdarea pe care o aveți. Acum s-a încheiat ședința săptămânală, deja obișnuită în cadrul partidului Democrat, a deputaților și a miniștrilor, în cadrul căreia s-au discutat mai multe subiecte și aș vrea să vă aduc la cunoștință câteva dintre ele.
În primul rând, vreau să vă comunic că săptămâna aceasta, joi, data de douăzeci și unu septembrie va fi convocată o ședință mai specială a Parlamentului, unde pe agendă se vor regăsi, în mare parte, nouăzeci la sută agenda este formată, din proiectele de legi care au fost expediate de Președintele Dodon și care au fost refuzate, de fapt, să fie promulgate de dumnealui. Și, în mod special, mă refer la legea cu privire la combaterea terorismului, legea cu privire la reforma Academiei de Științe, legea cu privire la energetică, care este și un angajament al nostru ce ține de integrarea europeană sau Acordul de Asociere și legea tichetelor de masă, care a fost atât de mult discutată și clarificate atât de mult subiectele, care, de fapt, aduce beneficii mari cetățenilor Republicii Moldova. Considerăm că este inadmisibil ca cetățenii Republicii Moldova să fie privați de anumite beneficii care aduc aceste legi, ori anumite categorii profesionale să nu poată funcționa așa cum este firesc, doar pentru că Președintele Dodon are anumite interese sau are anumite orgolii. Egoismul său nu trebuie să afecteze soarta sau viața cetățenilor Republicii Moldova.
Așa cum am spus, refuzul Președintelui de a promulga aceste legi afectează mai multe sectoare de activitatea, înseamnă timp și bani pierduți și greutăți în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și împiedică, în final, și implementarea acelor reforme care sunt pe agenda prioritară a Guvernului. Iată de ce, noi vom organiza această ședință a plenului pe data de douăzeci și unu, joi, cu această agendă și într-un ritm accelerat, dar productiv, cu dezbaterile care se cuvin atunci prevăzute de Regulamentul Parlamentului, care descriu în detaliu ce însemană reexaminarea și revotarea proiectelor de legi. Noi le vom revota și le vom trimite Președintelui Dodon spre promulgare.
Al doilea subiect care a fost discutat ține despre Ministrul Apărării. Astăzi dimineața Guvernul s-a întrunit în ședință și unul din subiectele care au fost discutate și care au fost aprobate ține de sesizarea care este făcută și care este deja expediată Curții Constituționale privind blocajul instituțional la care s-a ajuns prin refuzul Președintelui Dodon de a desemna sau de a semna decretul privind desemnarea domnului Eugen Sturza în calitate de Minsitru al Apărării. Vreau să vă aduc aminte cu privire la existența unei decizii a Curții Constitușionale din 24 ianuarie, 2017. Deja există o decizie a Curții Constituționale care interpretează și clarifică dispozițiile Constituției și care spune clar că Președintele Republicii Moldova este obligat să semneze decretul, să desemneze astfel candidatul la funcția de Ministru, ca propunere a Primului-ministru, chiar dacă Prim-ministrul reiterează a doua oară aceeași candidatură.
Cu reget, însă, această hotărâre a Curții Constituționale nu descrie mecanismul sau nu clarifică situația ce se întâmplă totuși dacă Președintele Dodon încalcă Constituția și nu desemnează a doua oară Miniștrii. Iată de ce a fost nevoie ca Guvernul să sesizeze Curtea Constituțională și astfel a fost trimisă această sesizare la Curtea Constituțională pentru a explica care este mecanismul mai departe și vom aștepta deja decizia Curții Constituționale și clarficările necesare, inclusiv interpretarea Constituției la acest subiect.
La ora actuală, suntem într-un mic blocaj instituțional, dar, cu siguranță îl vom depăși foarte curând prin această decizie a Curții Constituționale, care sperăm că nu se va aștepta foarte mult după ea.
Un alt subiect pe care aș vrea să îl menționez și la care aș vrea să mă refer ține de protestul opoziției, de duminică. În primul rând legat de însăși solicitările opoziției și anume renunțarea la sistemul mixt. Este ridicol, dar chiar foarte ridicol ca persoanele, lideri ai acestei opoziție, cum e Maia Sandu, să solicite retragerea sistemului mixt în situația în care ea vine din partidul Liberal Democrat, care a susținut schimbarea sistemului electoral în sistemul mixt. Ea a fost aleasă în calitate de deputat pe listele Partidului Liberal Democrat, când Partidul Liberal Democrat a venit în Parlament promovând schimbarea sistemului electoral. Este cinic și inexplicabil, la fel, comportamentul și solicitarea celuilalt lider, Andrei Nstase, care acum un an protestau, manifestau și solicitau în protestele respective împreună cu Platforma DA, schimbarea sistemului electoral în sistemul mixt, iar acum, după ce Guvernarea a schimbat sistemul electoral mixt, vin cu solicitarea de a renunța la schimbarea sistemului. Nu se întâmplă nimic altceva decât a aduce o confuzie mare în mintea cetățenilor Republicii Moldova. Moldovenii nu mai înțeleg ce vrea opoziția și de ce se comportă în felul următor.
Și vreau să vă spun că noi toți duminică am văzut o, aș zice eu chiar o debandadă în rândurile opoziției. Partidele opoziției se critică unii pe alții, vin cu poziții diferite, nu prea știu ce vor. Iată de ce, iată de ce, luând în considerare că Republica Moldova are nevoie de opoziție consolidată, Republica Moldova și societatea moldovenească are nevoie de opoziție care poate să-și formuleze clar viziunile, am discutat în cadrul partidului posibilitățile de a oferi opoziției, în efortul nostru de a-i ajuta să se consolideze, să-i oferim opoziției unele mecanisme de acces în numele Platformei Instituționale, sau unele organe de lucru, în așa fel încât să fie mai bine informați, să poată să-și formuleze propunerile, să aibă acces la actul guvernării în sens de cunoștințe și să înțeleagă mai bine care sunt procesele. Cu alte cuvinte, dacă ei nu se pot organiza, să încercăm noi să le dăm o mână de ajutor să se organizeze. Deoarece într-o societate în transformare cum este cea din Republica Moldova, noi chiar avem nevoie de o opoziție sănătoasă, consolidată și nu de lideri care vorbesc una, fac alta, au confuzat complet cetățenii, au compromis și ideea protestului, acum compromit și ideea opoziției. De aceea, noi chiar săptămâna viitoare vom veni cu unele propuneri, inclusiv vom cere poate și ajutorul partenerilor noștri de dezvoltare și vom veni cu unele propuneri pentru a le oferi opoziției unele mecanisme de cooperare, dar mai mult mecanisme de acces la informație și acces la unele lucrări ori ale Parlamentului, ori ale Guvernului, ori ale altor instituții, inclusiv acces la informații cu caracter de secret de stat, dacă va fi nevoie și altele astfel cum se întâmplă și în unele țări democratice ca să reușim să avem o opoziție consolidată.
Și, cu referire la opoziție, și cu privire la protestul de fapt, de duminică, aș vrea să aduc chiar sincere mulțumiri poliției și celor care au fost implicați în a organiza tot ceea ce înseamnă securitatea cetățenilor, ordinea publică. Am văzut polițiști care distribuiau apă protestatarilor, chiar dacă ei erau blamați de pe scena protestelor, de liderii opoziției, ca fiind criminali în uniforme și așa mai departe. Cu adevărat poziția, cu adevărat imaginea poliției se schimbă pe zi ce trece și noi le mulțumim foarte mult. Și am discutat azi cu Ministrul Jizdan să aducă mulțumiri din partea noastră, a Guvernului, poliției care chiar au stat la straja securității și ordinii publice și mulțumim pentru faptul că au știut să colaboreze în așa fel încât chiar și violențele cele care au avut loc sau tentativele de violență, să nu treacă în alte acțiuni mai necontrolate.
Dacă tot vorbim de Ministerul de Interne și de Ministrul Jizdan, astăzi s-a discutat în cadrul acestei ședințe la partid, s-a discutat și despre situația infracțională din Republica Moldova. S-au trecut în revistă și unele cazuri care au fost relatate și de presă și aici m-aș referi la cazul femeii din satul Râșcova din Criuleni sau ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu un bărbat din satul Puhoi, raionul Ialoveni, sunt cazuri care au o anumită importanță și la nivel național, dar și la nivelul acelor comunități și chiar dacă, chiar dacă noi atestăm și lucrul acesta a fost confirmat de Ministrul de Interne în baza cifrelor pe care le are că există o scădere de practic douăzeci la sută la rata de infracționalitate pe foarte multe categorii de infracțiuni de la grave, deosebit de grave și mai ușoare, totuși, am rugat Ministrul de Interne să vină în timpul apropiat în Guvern cu un plan de acțiuni pentru o organizare mai bună a tot ceea ce înseamnă, începând de la patrulare, terminând cu investigarea cazurilor și inclusiv a celor de rezonanță, în așa fel încât să asigurăm viața și securitatea cetățenilor. Suntem interesați Partidul Democrat, Guvernul, Parlamentul, suntem interesați ca Republica Moldova să fie o țară în care fiecare cetățean să se simtă, nu să fie, dar să se simtă, să existe și pecepția că este o țară sigură și avem și străzile sigure. Iată de ce, Ministrul Jizdan, Ministerul de Interne, vor veni cu propuneri suplimentare, dar mai mult ca atât, am rugat să fie examinate și posibilitatea ieșirii mai des în comunicare cu presa și societatea. Și cifrele pe care le-am auzit chiar astăzi la Partid, ce ține de scăderea ratei infracționalității, să fie cunocut și poate chiar să fie organizate briefing-uri în fiecare săptămână în care să se discute despre o anumită faptă ilegală sau alta.
Și ca un ultim subiect, a fost discutat și despre convocarea Consiliului Politic Național al partidului. Sunt foarte multe subiecte acre au fost acumulate de partid și decizia biroului a fost ca această ședință să aibă loc la începutul lunii octombrie și cu siguranță vom reveni cu informații suplimentare în privința agendei Consiliului politic Național și când anume se va desfășura. Vă rog frumos, dacă aveți întrebăi, vă stau la dispoziție.
Jurnalist: Da. La ce decizie vă așteptați din partea Curții? Ce poate să decidă Curtea? Care ar fi acțiunile ce urmează să fie stabilite?
Andrian Candu: Eu mă pot expune doar viziunea mea personală, dar în același timp nu aș vrea ca aceasta să fie privită ca o interferență în treburile sau deciziile Curții Constituționale. Curtea Constituțională, oamenii de la Curtea Constituțională sunt profesioniști, există o anumită jurisprudență, există cadrul legal, există Constituția Republicii Moldova, există acea hotărâre a Curții Constituționale la care am făcut referință din ianuarie, din acest an, care clar stipulează că prevederile constituționale se referă la faptul că Președintele este obligat, chiar dacă candidatul este reiterat, a doua oară vine Prim-ministrul cu propunerea, Președintele este obligat. Ce se întâmplă dacă totuși Președintele nu semnează? Trebuie să ne explice Curtea Constituțională. Prin prisma faptului că e și Republică Parlamentară, bănuiesc că există anumite termene, există anumite proceduri pe care trebuie să le respectăm, în așa fel, încât în timul el mai apropiat, dar intenția noastră este ca în timpul cel mai apropiat, e vorba de zile, poate de o săptămână, două, în momentul în care apare decizia Curții Constituționale, să avem Ministrul Apărării.
Jurnalist: Adică, într-un final, Parlamentul ar putea să decidă în locul Președintelui?
Andrian Candu: Nu am spus eu așa ceva. Dumneavoastră ați spus-o. Să așteptăm decizia Curții Constituționale.
Jurnalist: Domnule Candu, vrem să vă întrebăm, așteptați ca opoziția, credeți că opoziția va da curs invitației la ceea ce spuneați? Ca să se implice, ca să se informeze mai mult?
Andrian Candu: Noi încă nu am formulat propunerea. Poate propunerea noastră o să le placă celor care se consideră în opoziție. Cert este că vede o țară întreagă, vedeți și dumneavoastră cât de dezorganizați sunt și deja se pierd și în mesaje și au adus confuzie și în societate. Dacă nu vor accepta, le aparține lor decizia. Așa cum au făcut-o. Au mai refuzat multe inițiative și propuneride-ale noastre. Dar, totuși poate vor găsi măcar în ceasul al doizprezecilea îînțelepciunea și rațiunea poate să accepte. Pentru că tot ce vom propune, vom propune niște mecanisme democratice, care există și în alte state și dacă noi nu reușim să-i convingem, poate-i conving colegii din... partenerii de dezvoltare inclusiv Uniunea Europeană sau grupurile politice, familiile internaționale din care fac parte să accepte, fiindcă nu vrem altceva decât să aibă acces la informație, să știe ce face guvernarea mai în detaliu, să nu ghicească. Să-i ajutăm poate să înțeleagă, să nu interpreteze diferit ceea ce vrem noi ca atare să facem. și dacă nu iau deizii, dar cel puțin, să știe să formuleze unele propuneri pe care cu mare plăcere le vom lua dacă sunt bune și sunt în beneficiul Republicii Moldova. Vom încerca să-i ajutăm să se organizeze fiindcă ceea ce am văzut duminică deja e cam dezastruos.
Jurnalist: Domnul Dodon a scris astăzi pe facebook că astfel Guvernul Filip încearcă să implice din nou Curtea constituțională în combinațiile sale politice și că un asemenea lucru nu va fi recunoscut nici de Președinție și nici de armată. Cum comentați acest lucru?
Andrian Candu: Că nu va fi recunoscut de Președinte - cred. Că nu va fi recunoscut de armată - am mari semne de întrebare. S-ar putea ca armata să nu-l recunoască în curând pe domnul Președinte, din câte cunosc. Dar, domnul Președinte Dodon singur își sapă groapa și cade în capcane atunci când refuză să îndeplinească prevederile Curții Constituționale. Domnul Dodon a pus mâna și a jurat pe Constituție când a fost inaugurat și când a fost investit în funcție. Și dacă în Constituție scrieclar că el este obligat să accepte candidatura ministrului a doua oară, atunci trebuie o facă, indiferent că-i place sau nu-i place. Ele este în opoziție față de actuala putere, se comportă ca atare, îl înțelegem, dar în același timp noi nu trebuie să ajungem în blocaje instituționale. La fel cum noi vom vota în această zi de joi, de săptămâna aceasta, vom vota legile pe care dumnealui le-a transmis spre re-examinare și ne așteptăm că în timpul cel mai scurt după asta să promulge legile, care sunt așteptate de Guvern, de societate, de partenerii noștri de dezvoltare.
Jurnalist: Cu privire la acele combinații politice, în care ați fi implicat Curtea constituțională, după cum afirmă Președintele Dodon...
Andrian Candu: Curtea Constituțională nu este implicată în combinații politice, în ghilimele combinații. Curtea Constituțională, în baza legii, Constituției și ale altor legi speciale, interpretează Constituția sau interpretează situațiile constituționale care există și numai Curtea Constituțională este garantul Constituției. Nu știu de ce, în ultimul timp, se vorbește despre faptul că Președintele ar fi garantul Constituției. Uitați lucrul ăsta. Nu scrie asta în Constituție și nu este așa. Garantul Constituției este Curtea Constituțională.
Jurnalist: Și cu privire la solcitările celor doi lideri, Andrei Năstase, Maia Sandu...
Andrian Candu: La care vă referiți?
Jurnalist: În afară de sistemul electoral mai era și solicitarea cu privire la publicarea Kroll 2, cu privire la impunerea interdicțiilor pentru Vlad Plahotniuc și Igor Dodon de a intra în spațiul UE. La aceste solicitri, ce atitudine aveți?
Adrian Candu: Ce ține de sistemul mixt, probabil lucrurile sunt clare. Să se trezească la realitate. Haideți să le recomandăm mâinedimineață să se trezească odată la realitate, să se spele bine pe ochi și să înțeleagă că alegerile parlamentare în 2018 vor fi în baza sistemului mixt. Stop, s-a terminat discuția și să se pregătească de acele alegeri parlamentare și să nu mai tot umble toată ... și să perturbeze și societatea, dar și pe partenerii noștri de dezvoltare, pe care deja i-au încurcat completamente. Doi, ce ține de al doilea subiect legat de publicarea raportului Kroll 2. Nu știu de partidul PAS, de Maia Sandu, dar ea, Maia Sandu a avut întrevedere cu domnul Cioclea. Conducerea partidului Demnitate și Adevăr a avut întrevederi cu conducerea Băncii Naționale și li s-a spus clar care e situația cu Kroll-ul, cu investigația Kroll și când va fi elaborat și când va fi gata acest raport. De aceea, mai spun încă o dată și pentru cei care aud, și pentru cei care nu aud. Astăzi, la data de nouăsprezece septembrie nu există raportul Kroll 2. El va fi gata la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie, din ceea ce spun cei de la Kroll. În momentul în care o să fie gata raportul Kroll 2, el va fi anunțat, autoritățile vor anunța și se va anunța și modalitatea prin care se va face public acest raport.
Jurnalist: Și ultima solicitare, privind interdicția de a intra în UE pentru Vlad Plahotniuc și
Igor Dodon, ce puteți spune?
Andrian Candu: Care ar fi cauzele interdicției?
Jurnalist: Integritatea acestor persoane sau poate acțiunile pe care le fac ei, pe care le consideră ei incorecte, protestatarii, nu e opinia persoanală.
Andrian Candu: Nu bine. Vedeți? Îmi răspundeți cu întrebare la ceea ce am răspuns și eu. Să ajutăm opoziția să-și formuleze niște idei bune, realizabile și care aduc beneficiu societății, fiindcă asta este rolul opoziției. Rolul opoziției, cu regret, a unei opoziții, s-a transformat în lupă personală, unii ghidați de unele indicații de la Berlin sau de la Frankfurt, din Germania, mă refer și știți când spun Frankfurt la ce mă refer. Dar opoziția fie parlamentară, fie extra-parlamentară, trebuie să vină cu propuneri în beneficiul cetțenilor Republicii Moldova. Iar lupta personală, care ei au văzut-o propbabil că nu are niciun efect, ar trebui să o lase deoparte. Atâtea training-uri, atâtea cursuri, atâtea... încearcă să-i învețe tot felul de organizații non-guvernamentale, inclusiv internaționale, și ei tot nu se învață. Să încercăm să-i ajutăm și noi.
Jurnalist: O precizare, cam câte proiecte de lege au fost întoarse de către Președintele Dodon.
Andrian Candu: Nu am date statistice, dar din câte îmi aduc aminte - doisprezece proiecte de lege au fost. Trei rămân încă în examinare la comisie, nouă sunt gata să se regăsească pe ordinea de zi a plenului Parlamentului.
Jurnalist: Domnule Candu (indescifrabil)
Andrian Candu: Nu există compromis în procedura de numire a miniștrilor. Numirea miniștrilor, propunerea de numire a miniștrilor ține de Prim-ministru, de Guver și de actul guvernării. Președintele s-a declarat în opoziție față de guvernare. În situația în care s-ar ajunge la un compromis, asta ar însemna că președintele face parte din actul guvernării, își asumă și el o parte din guvernare, își asumă o parte din reforme, își asumă o parte din elementele legate de, chiar... dacă e să ne referim de Ministerul Apărării: noi suntem în proces de reforme șiîn cadrul armatei, și în cadrul carabinierilor, și a poliției. Ține și de viitoarea securitate, adică, doctrina de securitate a Republicii Moldova, strategia de securitate a Republicii Moldova și multe, multe alte elemente. În cazul de față nu este loc de compromis cu Președintele Dodon. În situația în care dumneavoastră ați menționat, în care nu mai există posibilitatea eventual de a se găsi un compromis, deja lucrurile au fost depășite. S-a făcut prima dată propunerea. Președintele Dodon a refuzat. S-a făcut a doua oară propunerea, Prșeedintele Dodon a refuzat și astăzi Guvernul a sesizat Curtea Constituțională. Deci, deja am ajuns la punctul în care Curtea Constituțională trebuie să ne spună ce facem mai departe.
Vă mulțumesc foarte mult. Dacă nu mai sunt întrebări, vă doresc o zi bună. Succes și realizări frumoase și relatarea adevărului. Vă mulțumesc mult.