Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. În primul rând aș vrea să-mi cer scuze pentru reținere, au fost foarte multe întrebări importante din discuții astăzi la ședința de partid. O să încercăm în continuare să venim la o anumită oră fixă ca să vă puteți organiza și dumneavoastră. Vorbeam de întrebările care s-au discutat la ședința săptămânală.
Am să relatez aici doar două subiecte importante pe care le-am discutat la această ședință și anume:
În primul rând Partidul Democrat din Moldova rămâne cel mai hotărât susținător al agendei de modernizare a țării și consideră că această agendă are nevoie de un nou impuls, potrivit noii etape în care se află țara noastră. Vă reamintesc că derulăm în prezent un acord cu Fondul Monetar Internațional, acord, în cadrul căruia Moldova a primit deja două tranșe financiare. De asemenea, Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova, în cadrul Programului de asistență macrofinanciară un suport de 100 de milioane de euro, o parte ca împrumut, altă parte ca grant. Suma aceasta va fi pentru modenrizarea statului și pentru susținerea bugetară generală. Reamintesc în același timp că economia Moldovei a crescut anul trecut, are toate șansele să continue această creștere și în 2017 și trebuie să se pregătească pentru a asigura ritmuri bune de creștere în anii următori. De aceea, am solicitat colegilor din Guvern ca până săptămâna viitoare să fie elborată o nouă foaie d eparcurs sau un nou plan de acțiuni pentru Moldova, care să includă activitatea Guvernului și a guvernării în a 2-a jumătate a anului 2017.
Partidul Democrat consideră că e nevoie de asumarea precisă a unui calendar de activități și pași pentru perioada imediat următoare. La fel cum am făcut la începutul anului trecut când ne-am asumat foaia de parcurs pentru reforme prioritare pe care am realizat-o imediat după aceasta în câteva luni de zile. Efortul nostru de anul trecut a fost apreciat de partenerii externi, dar a început să fie resimțit și de oamenii, de cetățenii Republicii Moldova. Noul plan de acțiuni va fi unul ambițios, cum am mai spus, se va referi la lunile iulie-decembrie 2017 și va include adoptarea de către Guvern și Parlament a unui set amplu de măsuri pentru modenrizarea țării care va eficientiza și în continuare activitatea statului. Vor fi incluse în acest plan printre altele, votarea în Parlament și implementarea legii cu privire la Guvern. Asigurarea funcționării Agenției de servicii publice care va uni 5 instituții și care va duce la scăderea tarifelor pentru serviciile prestate către cetățeni, asigurarea funcționării Agenției Naționale de Integritate și Agenției Naționale de Asigurare a Contestațiilor în sectorul achizițiilor publice, asigurarea funcționalității unui Oficiu de recuperare a activelor care va aduce la bugetul statului averile confiscate de justiție de la persoanele condamnate și asigurarea transparenței întreprinderilor de stat și municipale.
Acestea sunt, repet, doar câteva repere, da colegii vor veni săptămâna viitoare cu un plan de acțiuni detaliat, cum am vorbit cu o foaie de parcurs care să răspundă nevoii de modernizarea a țării, de eficientizare a instituțiilor și desigur de susținere a creșterii economice. Planul de ațciuni îl vom prezenta și partenerilor noștri externi, astfel încât și ei să cunoască noua foaie de parcurs și modul în care noi vom aborda cele mai importante reforme în Republica Moldova.
Un alt subiect pe care l-am discutat în ședința de astăzi s-a referit desigur la vizita delegației Partidului Democrat din Republica Moldova la Bruxelles. Așa cum știți, săptămâna trecută, acea delegație a Partidului s-a deplasat la Bruxelles unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, dar și cu liderii politici ai acestui for important. În cadrul întrevderilor avute, am discutat cu aceste persoane o serie de subiecte care țin de agenda de reformă în Republica Moldova cât și de evoluțiile politice din țară. Am primit aprecieri de la majoritatea celor cu care am discutat, indiferent de culoarea lor politică. Am fost apreciați înalt pentru activitatea Guvernului și a măsurilor pe care le-am luat pentru stabilizarea țării, pentru implementarea reformelor, dar și pentru dezvoltarea economică care am realizat-o. Am putut constatat de asemenea, că există multă informație greșită despre Republica Moldova la Bruxelles. Această informație este furnizată de regulă, de unele forțe politice interesate să destabilizeze situația politică din țară. O parte din aceste informări greșite am reușit să le corectăm în cadrul acestei vizite, altele urmează să le combatem în viitorul apropiat prin discuții dar și prin rezultatele pe care le vom obține în activitatea noastră. În acest sens, noi am stabilit că vom avea întâlniri și informări periodice cu oficialii din Uniunea Europeană pentru a prezenta informație veridică despre Republica Moldova.
Un subiect al discuțiilor purtate la Bruxelles a fost desigur și schimbarea sistemului electoral. Am prezentat liderilor și reprezentanților Parlamentului European argumentele noastre și motivația care ne determină să avansăm în această reformă importantă pentru țara noastră și la care din anul 2009 încoace s-au angajat aproape toate partidele politice din Republica Moldova și pentru care au primit voturile cetățenilor. Această motivație de a schimba sistemul electoral ține în primul rând de voința majorității cetățenilor de a-și putea alege în sfârșit singuri deputații. Așa cum își aleg ei primarii și mai nou, cum își aleg ei președintele țării. Am arătat partenerilor noștri de Uniunea Europeană că vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar că suntem la fel de determinați să promovăm mai departe dorința cetățenilro de a fi mai bine reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova.
Am spus-o foarte direct și deschis la întâlnirile avute la Bruxelles că noi desigur vom vota în lectura finală inițiativa privind schimbarea sistemului electoral. Am dorit să dăm dovadă de transparență pe acest subiect, am explicat de ce facem acest lucru și cum îl vom face, inclusiv desigur prin respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iată de ce, în ședința de astăzi la partid am discutat inclusiv despre aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția, ale experților și modul în care acestea pot fi puse în practică. Pot să vă spun că cunt soluții pentru îndeplinirea acestor recomandări. Imediat în zilele următoare începem lucrul la implementarea lor, dar și la consultările cu experții, cu politicieni, cu reprezentanți ai societății, astfel încât să aducem inițiativa despre schimbarea sistemului de vot în strictă concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția. Cred că măcar acum, când știu că schimbarea sistemului electoral va avea loc așa cum își doresc cetățenii Republicii Moldova, ar fi momentul ca opoziția și alți contestatari ai acestui proces să aibă o atitudine mai constructivă, iar această schimbare să se facă inclusiv în acord cu așteptările lor. Este momentul ca opoziția să înceteze lupta împotriva cetățenilor, lupta împotriva dreptului lor legitim de a-și alege direct deputații. Vom iniția o nouă serie de dezbateri la nivel național, cu privire la schimbarea sistemului electoral și introducerea votului mixt. De altfel, conducerea Partidului Democrat deja participă activ la dezbateri regionale, alături de alte partide, dar și de reprezentanți ai societății civile. Suntem deciși să continuăm dezbterile și să le conferim o anvergură cât mai largă.
Și înainte de a încheia acest subiect aș vrea să mai fac o precizare. Au apărut tot felul de speculații precum că dacă se votează schimbarea sistemului electoral, ar putea fi blocată finanțarea din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiționat în acest fel. Vreau să fie foarte clar acest lucru. Discuția s-a axat pe necesitatea de a fi respectate acele recomandări ale Comisiei de la Veneția, ceea ce este și firesc, dar nu pe condiționalități sau alte tipuri de presiuni. Discuțiile au fost foarte constructive și utile pentru toate părțile. De astfel, e și greu de imaginat cum Uniune Europeană ar putea să oprească finanțarea unei țări doar pentru faptul că li se dă oamenilor dreptul de a-și alege singuri deputații. Toți cer să luăm în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și-și expun opiniile politice, iar noi respectăm acest drept la opinie, indiferent din ce zonă politică ea vine. Dar este adevărat că unii politicieni iresponsabili de la Chișinău fac presiuni mari la Uniunea Europeană pentru ca moldovenii să fie pedepsiți fiindcă îndrăznesc să-și ceară dreptul de a vota deputații la următoarele alegeri. La fel au făcut acești politicieni când au încercat să blocheze finanțarea de la Fondul Monetar Internațional pentru Republica Moldova. Personal consider că este o modalitate de trădare a intereselor cetățenilor, care cu siguranță va fi taxată dur la următoarele alegeri de către cetățeni, iar dezbaterile care au loc în această perioadă sunt utile inclusiv ca oamenii să-i poată vedea pe acești politicieni și modul în care ei se manifestă, inclusiv vizavi de această reformă.
Acestea au fost subiectele despre care am vrut să vă vorbesc, vă mulțumesc pentru atenție și o zi bună în continuare.