Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. Vreau să vă spun că ședința de astăzi a fost una mai încărcată decât de obicei, dat fiind faptul că două săptămâni, în legătură cu sărbătorile care au fost, nu a avut loc ședința la Partid. De aceea și discuția a fost puțin mai îndelungată. Din subiectele care au fost discutate astăzi, în primul rând, evident că a fost abordată tematica calamităților naturale cu care s-a confruntat Republica Moldova și Chișinăul, în special. S-a discutat despre procedura și monitorizarea, gestionarea crizei respective din partea organelor competente. S-a vorbit despre problemele cu care se confruntă și care vor fi soluțiile sau s-au discutat soluțiile posibile care vor fi ulterior, în legătură cu pierderile pe care le-au suferit și pe care le suportă agricultorii.
Un alt subiect care a fost propus astăzi a fost nominalizarea acelor persoane care să fie, să fie propuse pentru funcțiile vacante la.. în cadrul Guvernului, este vorba de funcțiile de ministru. De asemenea un subiect a fost tranșa care a fost acceptată de către Fondul Monetar Internațional pentru Republica Moldova. S-a discutat despre monitorizarea negocierilor și implicarea tuturor structurilor responsabile și care au fost efectele respective. Nu a trecut fără evidență io altă întrebare care ține de introducerea tichetelor de masă. A fost prezentat sau informația a fost prezentată de către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, care va veni ulterior mai amănunțit referitor la acest subiect. Și evident că un... o întrebare care rămâne actuală în continuare, este vorba de votul uninominal și propunerea care a parvenit, referitor la modificarea sistemului și introducerea sistemului mixt.
Vreau să vă spun că în concluzie, Partidul Democrat a ajuns să susțină acea poziție pe care a avut-o, deci susține ideea votului uninominal, considerând că ideea cu care au venit socialiștii nu este acceptată la moment, din simplul motiv că ea vine în contradicție cu acele interese sau acele doleanțe care vin din partea cetățenilor Republicii Moldova. Mai cu detalii referitor la deciziile care s-au luat în cadrul ședinței de astăzi și discuțiile vor veni, acum, în câteva minute, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Adrian Candu și Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip. Vă mulțumesc.
Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună dimineața, dragi reprezentanți ai presei și prin intermediul vostru salut și cetățenii. Vreau în primul rând să mă refer la un subiect care l-am și discutat în cadrul ședinței de astăzi la Guvern și se remarcă performanța foarte importantă a autorităților Republicii Moldova în relația cu Fondul Monetar Internațional. După cum deja a apărut și în presă, Fondul Monetar Internațional, pe data de 28 aprilie, a aprobat următoarea tranșă a suportului bugetar și a dat notă, într-un fel, notă excelentă, după misiunea de revizuire sau misiunea de evaluare pe care au avut-o anterior.
Republica Moldova a fost remarcată de Fondul Monetar Internațional printr-o procedură simplă, o procedură mai simplificată, aș face o analogie cu un student care foarte bine a învățat în timpul anilor șia fost scutit de examen. În felul ăsta Republica Moldova a fost remarcată de Fondul Monetar Internațional. Citind cu atenție comunicatul de presă care a fost făcut de către Fondul Monetar Internațional, se vede clar care sunt aprecierile Fondului pe toate capitolele, inclusiv reformele, inclusiv stabilitatea economică, inclusiv creșterea economică care este prevăzută în acest an. Spre deosebire iarăși de unele voci, în mod special ale opoziției, care inițial spuneau că Partidul Democrat și Guvernul Republicii Moldova este împotriva acordului, după care au încercat să intervină și chiar să blocheze acordul cu Fondul Monetar Internațional, astăzi vedem cât de succes este Guvernul și majoritatea Parlamentară care a venit cu toată susținerea tuturor celor întreprinse de Guvern pentru a avea un succes atât de bun față de Fondul Monetar Internațional.
Și cu această ocazie aș vrea să mulțumesc și să aduc aprecierile de vigoare colegilor din Guvern, domn-ului Prim-ministru, pentru munca desfășurată și pentru succesul realizat. La fel, să aduc mulțumiri și aprecieri conducerii băncii Naționale, Guvernatorului Cioclea și echipei sale, deoarece e și partea de situație financiar-bancară. A fost un capitol foarte important în cooperarea cu Fondul Monetar. Dar, la fel, să aduc mulțumiri și aprecieri colegilor din Parlament, care au susținut și care au și muncit chiar pentru ca acele legi elaborate și aprobate în Parlament să fie de calitatea cea mai bună și nemijlocit, acceptate și de Fondul Monetar Internațional. Deci, cu alte cuvinte, ... cu alte cuvinte, remarc încă o dată succesul pe care îl avem noi cu Fondul Monetar Internațional.
Un alt subiect discutat și în cadrul ședinței de astăzi, se referă și la sistemul de vot electoral, alegerea următorului Parlament în Republica Moldova. Am discutat evident, despre existența a două proiecte deja de legi: sistemul uninominal, propus și promovat de Partidul Democrat, și sistemul mixt, propus și promovat de colegii din Partidul Socialiștilor. Am discutat despre acest sistem versus sistemul propus de Partidul Socialiștilor, care bineînțeles, sunt diferențele și ce urmăresc, de fapt, colegi noștri din Partidul Socialiștilor prin înaintarea acestui proiect de lege. Considerăm că ei l-au înaintat pentru a ne opri pe noi din eforturile pe care le depunem pentru a promova sistemul uninominal. Considerăm că mai mult este o mișcare politică, care vine, de fapt, să denatureze intenția noastră. Considerăm că sistemul uninominal este cel de care, de fapt, are nevoie țara pentru, inclusiv schimba sau a depune eforturi pentru schimbarea clasei politice. Și, în continuare, Partidele Democrat și echipa Partidului Democrat, în mod special, cea parlamentară, va promova în continuare, sistemul votului uninominal.
Un alt subiect, pe scurt discutat pe scurt,. s-a referit la tichetele de masă. știți foarte bine că acest subiect a fost deja dezbătut pe parcursul a două runde precedente. Considerăm că proiectul de lege sau propunerea legislativă pentru introducerea tichetelor de masă este gata să fie promovată în Parlament. În această săptămână vom avea discuții și cu colegii din majoritatea Parlamentară și în această săptămână vom înainta în Parlament proiectul de legi și vom trece deja lșa dezbateri pe marginea acesteia, în așa fel încât să reușim promovând o lege bună să pornim și noi sau să avem și noi în Republica Moldova sistemul tichetelor de masă, care cu siguranță va aduce beneficii.
Două-trei detalii în privința acestuia, ideea este ca să existe un supliment la salariu, pe moment, un supliment de patruzeci și cinci de lei pe zi, ceea ce este o creștere semnificativă a salariului. Este interzis să diminuezi salariul la introducerea sistemului de tichete de masă. Inițial, sistemul tichetelor de masă va funcționa în domeniul privat, șu și în cel bugetar, deoarece sunt necesare cheltuieli bugetare suplimentare, care în acest an nu sunt prevăzute, dar noi vom ... le vom lucra împreună cu Guvernul să vedem care sunt posibilitățile pentru ca începând cu anul viitor. Și sistemul tichetelor de masă va fi facultativ și..., dar în același timp va fi o foarte bună măsură pentru: unu, din punct de vedere social, a crește veniturile populației, a crește vânzările și a pune accent pe consumul alimentar, în așa fel încât să accentuăm și sănătatea populației. Și trei, este și un instrument de luptă împotriva evaziunii fiscale, cea ce iarăși, va aduce beneficii din punct de vedere a bugetului.
Și o ultimă chestiune la care aș vrea să mă refer foarte pe scurt, mai ales că iarăși am fost martorii unei manipulări și a unor speculații sau chiar dezinformări ce ține de ziua de 9 mai. Ziua de 9 mai va rămâne ziua în care se sărbătorește ziua victoriei și se comemorează victimele celui de-al doilea război mondial. Chiar și Partidul Democrat va întreprinde măsuri și a organiza mai multe evenimente pentru acest eveniment. În Parlamentul Republicii Moldova, săptămâna trecută a fost votată modificarea legislației pentru a aduce o nouă sărbătoare de 9 mai, și este vorba de Ziua Europei. Nimeni a anulat Ziua Victoriei, nu este subminată Ziua Victoriei sau nu este pusă cumva pe planul doi. Societatea a fost și este încă foarte mult divizată. Sunt oameni care sărbătoresc Ziua Victoriei, sunt oameni care sărbătoresc Ziua Europei. Și noi am considerat că prin acest proiect de lege și prin această modificare a legii, noi vom reuși să consolidăm societatea.
Am auzit deja și primele comentarii a Președintelui Dodon că nu va promulga această lege. Are tot dreptul să o facă, dacă are argumentele juridice, să o trimită înapoi în Parlament. În situația în care o va trimite înapoi în Parlament, Parlamentul, cu siguranță, își va reconfirma poziția prin a revoca această lege, iar ulterior, potrivit Constituției, Președintele Dodon va fi obligat să o promulge. Mulțumesc foarte mult. Dacă sunt întrebări, sau mai bine, dați-mi voie să îl invit pe domnul Prim-ministru alături, mai ales că... cu siguranță... Voi fi mai târziu eu alături să răspund la întrebări.
Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova: Mulțumesc, stimați reprezentanți ai instituțiilor media, vă salut. Astăzi, am avut ședința săptămânală și ca de obicei, eu o să fac o referință la întrebările care au fost puse în discuție și țin de dimensiunea guvernamentală. În primul rând, am avut o discuție despre modul cum a fost administrată situația privind calamitățile naturale din douăzeci, douăzeci și unu, douăzeci și doi aprilie. Concluzia este că instituțiile statului s-au mobilizat bine, s-au manifestat profesionist și pe această care vreau să aduc încă o dată mulțumiri colegilor care au reușit să administreze această situație bine. Dincolo de toate criticile pe care le-am tot văzut, în deosebi, pe rețelele de socializare, pe facebook, pentru că așa acționează cei din opoziție, acolo sunt foarte activi. Eu cred că ar trebui să le fie, cel puțin, jenă. Pentru că acești oameni, care au fost implicați în lichidarea consecințelor intemperiei au muncit non-stop practic, până când le-au curățat și crengile din fața sediilor de partide ale lor.
În acel timp, eu cred că ei stăteau bine-merci, la călduț, cu Mac-ul pe genunchi sau pe masă, bând cafeaua călduță și fiind tot în așteptarea de like-uri. Eu îmi cer scuze pentru că poate am intervenit prea dur, dar ține de demnitatea mea să vin, să manifest încă o dată, să reprezint acest respect față de colegii din instituțiile statului care au muncit non-stop până acum. Modul cum ne-am organizat, din punctul meu de vedere, a fost unul bun de data aceasta. Pentru că mai întâi, a u fost desigur că au fost concertați pentru deblocarea traseelor, pentru a asigura accesul la instituțiile medicale a cetățenilor Republicii Moldova și în acest sens, au fost implicate și mașini cu tracțiune speciale din cadrul armatei naționale. Au fost scoase mai multe mașini care au fost blocate pe traseele naționale, dar și pre drumurile locale, după care s-a intervenit în forță pentru curățarea curților, ogrăzilor, străzilor din toate localitățile.
Peste câteva zile, am intervenit și în cadrul municipiului Chișinău. Algoritmul în care s-a muncit în cadrul municipiului Chișinău as fost următorul: am ales să facem echipe în jurul polițiștilor de sector, pentru că polițiștii de sector cunosc toate străzile și curțile din municipiul Chișinău, astfel, să avem acces și să curățăm orașul. Deci, fiecare șef de sector, a fost dotat cu câte patru echipe, patru auto-basculante, câte patruzeci de oameni, în linii mari, aceștia au fost ostașii armatei naționale și carabinierii, plus încă câte doi profesioniști cu moto-ferestrăile, unul de la Situații Excepționale și altul era de la Moldsilva, astfel, încât acest lucru să fi fost putu face cât mai repede. Pot să vă spun că la momentul de azi dimineață, practic nouăzeci de procente din orașul Chișinău a fost curățat. De aceea, eu cred că astăzi va fi ultima zi când mai lucrează cei din armata națională și carabinierii, după care vom lăsa instituțiile municipiului să-și facă treaba până la capăt. Dar acest lucru, se va decide la o ședință pe care o voi avea astăzi cu celula de criză.
Un lucru important pe care trebuie să-l scot în evidență este că la nivel central a fost organizat imediat, de fapt așa cum se întâmplă de fiecare dată, și centrul reacționez de fapt reactiv la solicitările autorităților locale, de aceea concluziile urmează să le facem și este, cel mai posibil că vom veni cu modificări în Legea privind situațiile excepționale, astfel încât această colaborare dintre autoritățile locale și celula de criză din centru să fie cât mai bun.
Un alt subiect care a fost discutat astăzi ține nemijlocit de primul subiect. Este vorba de pagubele care au fost provocate de către aceste intemperii pentru agricultori și aici, desigur că le-am spus și colegilor, au fost deja constituite comisii pentru fiecare localitate cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, care vor evalua aceste pagube. După această evaluare, ele vor aprobate, aceste rapoarte vor fi aprobate la Comisiile pentru Situații Excepționale raionale, după care vor fi prezentate la Comisia Națională pentru Situații Excepționale și vom avea o aprobare la nivel de țară. Un lucru cert pe care vreau să îl spun, toți vor fi ajutați. în acest sens, noi avem și conturi deschise. Au reacționat deja și partenerii noștri externi, au reacționat și agenți economic, dar și cetățeni ai Republicii Moldova plus fondurile de rezervă ale Guvernului. Vom veni și vom întinde o mână de ajutor, de fapt, așa cum a făcut-o de fiecare dată Guvernul.
Un alt subiect pus în discuție a fost ce facem cu funcțiile vacante din ministere. Mă refer, în primul rând, la funcțiile de conducere ale Ministerelor. Cunoașteți cu toții că avem funcții vacante la Ministerul Agriculturii, avem funcție vacantă la Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, dar și funcție vacantă la Ministerul Apărării. Deja, cred eu, că reprezintă o problemă,. pentru că atunci când vorbim de armata națională, cunoașteți că deja la a doua aplicație deja nu participă, care are loc în România, pentru că Președintele țării nu le-a permis să meargă. Din punctul meu de vedere, trebuie să depășim cât mai urgent această situație. Am discutat cu colegii și eu cred că curând vom găsi o soluție și în acest sens. Inclusiv, trebuie să mergem înainte și cu numirea în funcție a noilor miniștri, care să conducă calitativ aceste ministere.
Desigur că s-a făcut o paralelă cu reforma Guvernului. Din punctul meu de vedere, noi suntem deja foarte aproape să aprobăm reforma administrației publice centrale, reforma Guvernului, dar una pe alta nu înlocuiește. Atâta timp cât avem această structură care este activă astăzi, noi trebuie să numim în funcție acești oameni. Nu voi veni cu nume astăzi, urmează să fie coordonați cu colegii din Coaliția Parlamentară, după care o să venim și cu informațiile respective.
Și un ultim subiect, la care nu pot să nu mă refer, a vorbit și domnul Președinte, Candu, este raportul Fondului Monetar Internațional pe Republica Moldova, care a trecut printr-o procedură simplificată, care se numește „Laps of time”. Domnul Președinte deja s-a referit că este o paralelă cu studentul care învață bine și atunci i se pune automat examenul. Exact așa și noi./ Am muncit de comun acord, pentru că trebuie să scot în evidență și țin foarte mult să fac acest lucru, pentru că este un efort conjugat. Guvernul de sine stătător nu poate face nimic dacă nu are susținerea majorității Parlamentare și dacă nu are... și dacă nu este parte componentă a acestei echipe Guvernatorul Băncii Naționale. De aceea, și pe această cale vreau să le aduc mulțumiri și colegilor care au muncit foarte mult și vreau să vă spun că nu a fost deloc simplu. De aceea, în replică tuturor criticilor care tot spun că face sau nu face reforme acest Guvern, vreau să vă spun că pe noi ne interesează foarte mult și care este opinia instituțiilor financiare internaționale. Or răspuns la această întrebare vine prin rapoartele care sunt aprobate de către Fondul Monetar Internațional. Republica Moldova a primit prima tranșă în noiembrie anul trecut, de douăzeci și patru întreg și unu milioane de dolari. Deja am primit o tranșă, un prim transfer din a doua tranșă de șase milioane de dolari, pe 9 mai urmează să vină și altă tranșă de șapte milioane de dolari, așa că relațiile noastre sunt bune cu Fondul Monetar Internațional și pentru noi este foarte importantă aprecierea acestei instituții.
Aceasta a fost ceea ce am vrut să vă comunic și dacă sunt întrebări, cred că suntem la dispoziția dumneavoastră.
Jurnalist: Dar în ce domenii și în ce direcții vor fi concentrați acești bani din aceste două tranșe, vreau să ne spuneți?
Pavel Filip: Acești bani vin la bugetul de stat și ei vor fi folosiți pentru implementarea reformelor, în primul rând. Deci, ca să înțelegeți foarte exact, ei nu sunt orientați pentru un proiect sau altul așa cum se întâmplă atunci când sunt finanțări din programe sau din cadrul proiectelor. Acești bani vin la bugetul național de stat și sunt cheltuiți în conformitate cu programul de activitate a Guvernului.
Jurnalist: Ce urmează? Ce eforturi urmează să întreprindă Guvernul sau cel puțin, dacă sunt anumite condiționalități din partea Fondului Monetar?
Pavel Filip: Agenda de reforme a Guvernului este o agendă foarte largă. Cred că îmi va lua prea mult timp acum să vorbesc despre toate reformele, pornind de la mediul de afaceri și terminând cu dimensiunea socială. cunoașteți deja multe lucruri care au fost întreprinse pentru a crea un mediu de afaceri mai atractiv și eu vreau să vă spun că rezultatele nu s-au lăsat să fie mult așteptate. Republica Moldova devine în fiecare zi tot mai atractivă pentru investiții. Vedem că se deschid întreprinderi și vin investitori în Republica Moldova, dar asta a însemnat mult efort pentru a diminua birocrația, în primul rând, pentru a simplifica multe din rapoartele pe care trebuie să le prezinte întreprinderile astăzi și, desigur, este cel mai important supremația legii. În acest sens, cred că putem vorbi foarte mult, pentru că este un capitol foarte important. Cunoașteți toate pachetele de legi care au fost aprobate în anul trecut și sunt puse în aplicare anul acesta, astfel încât să facem ordine în justiție și investitorii să fie siguri că atunci când vin în Republica Moldova au parte de o justiție obiectivă și imparțială.
Până la reformele din dimensiunea socială. Am vorbit despre trei reforme importante, care trebuie să fie efectuate în dimensiunea sănătății: este vorba de reforma spitalicească, este vorba de reforma medicinii primare și este vorba de reforma sistemului de sănătate publică, reforma sistemului de pensii deja a fost pusă în aplicare și eu sunt sigur că chiar dacă mai sunt multe critici, le fac doar cei care vin cu rea voință, pentru că impactul acestei reforme urmează să fie încă în timp. Vorbim și despre reforma sistemului de acordare a gradului de dizabilitate, despre reforma Agenției pentru ocuparea forței de muncă, dar și multe, multe altele. Vreau doar pe final să vă spun că cea mai importantă reformă rămâne a fi reforma administrației publice, reforma administrației publice centrale până la reforma adinistrației publice locale, în perspectivă, desigur că vorbim și despre reforma administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Noi nu am așteptat să fie aprobată reforma guvernului, deja am realizat reforma Cancelariei de Stat și săptămâna trecută a fost aprobată, după cum cunoașteți crearea Agenției pentru Servicii Publice. Vă mulțumesc.
Andrian Candu: Dacă nu mai aveți întrebări, vă mulțumim și o săptămână bună în continuare.