Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova
Vlad Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua! Vă mulțumesc că deja sunteți prezenți în fiecare luni dimineață cu noi aici. Începem să ne obișnuim și noi cu voi, voi cu noi, unii cu alții, poate chiar riscăm să ne împrietenim cu unii dintre voi. Dar să trecem la subiect. Astăzi am avut o ședință săptămânală destul de consistentă a Partidului Democrat din Moldova, unde am abordat mai multe subiecte și desigur am luat mai multe decizii importante. Eu am să vă prezint mai multe dintre aceste decizii dintre cele pe care le-am luat noi la partid, iar apoi, domnul Sergiu Sârbu vă va spune câteva informații și noutăți legate de inițiativa Partidului Democrat privind votul uninominal.
Tema principală a ședinței de astăzi a fost, de fapt, legată de eficiența activității Guvernului și a Parlamentului, și anume a membrilor delegați de către Partidul Democrat în aceste instituții. Mai precis, vorbim despre eficiența activității miniștrilor și a deputaților, a directorilor și șefilor de agenții guvernamentale, nemijlocit, care sunt membri ai Partidului Democrat. În al doilea rând, vorbim despre eficiența miniștrilor, parlamentarilor, pardon, a șefilor de agenții guvernamentale, care nu sunt membri ai Partidului Democrat, dar sunt delegați în aceste funcții de către Partidul Democrat. Și totodată, vorbim despre eficiența activității fracțiunii parlamentare al Partidului Democrat.
Am spus încă de la preluarea funcției de Președinte al partidului, că proiectul de bază al Partidului Democrat este să guvernăm eficient și să comunicăm cu cetățenii prin acțiuni și rezultate concrete. Vrem ca activitatea fiecărui ministru și deputat să fie cunoscută de cetățeni și, la rândul lor, cetățenii să simtă beneficiile de pe urma acestor activități. Evaluarea... Deci, noi am luat decizia ca în ședința de astăzi a Partidului Democrat să începem să pregătim un „proces amplu de evaluare a activității fiecărui ministru și deputat, fiecărui șef de agenție guvernamentală, care a fost propus în funcție de către Partidul Democrat. Evaluare va fi una complexă, bazată atât pe criterii de profesionalism, cât și pe instrumentele, pe rezultatele care ies din instrumentele sociologice pe care noi le avem la dispoziție.
Partidul Democrat își propune să dezvolte un nou model și eficient de a face politică. De aceea, noi încercăm să identificăm instrumente cât mai profesioniste și obiective, care ne-ar ajuta să mărim eficiența funcționarilor delegați de către partid. Și realitatea acestor evaluări va fi că vom avea o echipă politică mult mai aproape de nevoile oamenilor, iar acesta este principalul obiectiv pe care l-a fixat Partidul Democrat din Republica Moldova. Cine din colegii noștri propuși în funcții nu va putea să-și dovedească eficiența în fața oamenilor prin ceea ce face, desigur că va pleca din funcție și va fi înlocuit de alte persoane care vor face față acestui obiectiv. Funcțiile de conducere nu sunt pentru PR, nici pentru business, nici pentru alte lucruri, ele sunt pentru a organiza eficient activitatea acestor instituții. Avem în Partid mai mulți colegi, care pot să facă asta excelent, dar vrem să vedem că ceea ce fac ei ajunge și la oameni și oamenii resimt această activitate.
Tot la ședința de astăzi, a fost prezentat un prim draft al unui Cod de Integritate politică, care urmează a fi propus spre votare la următorul Consiliul Național al Partidului Democrat. DIn perspectiva reformării clasei politice, dar și chiar din perspectiva implementării sistemului de vot uninominal, vrem să fixăm niște elemente foarte clare de integritate a persoanelor politice, ca să fim siguri de integritatea lor atunci când ne vor reprezenta în instituțiile statului. Vorbesc de Guvern, agenții și în următorul Parlament. Suntem în proces de consultare pentru acest scop și cu oameni din afara Partidului Democrat, cu specialiști din societatea civilă și cu diverși experți. Desigur că vorbim de acea societate civilă, care nu este antrenată sau nu este angajată de către opoziția politică. Vrem să avem un Cod de Integritate a membrilor Partidului Democrat, un cod cât se poate de bun, nu unul, care să arate frumos scris pe hârtie. Acest cod trebuie să aibă criterii de aplicabilitate cât mai clare și să fie respectat odată ce noi îl vom adopta la Forumul Partidului.
Desigur că la ședință am vorbit și despre inițiativa noastră privind votul uninominal. Cum am mai spus, domnul Sârbu urmează să vă dea mai multe detalii ce ține de această inițiativă. Eu aș vrea să vă spun că, personal sunt mulțumim că în societate au început dezbaterile, ample dezbateri pe această temă. Și acesta a și fost primul obiectiv în această campanie. Pe de altă parte, vreau să remarc că s-a început un joc destul de ridicol la sondajele de opinie. S-a ajuns la faza comică când cei care conduc aceste sondaje încearcă să convingă majoritatea populației, care își doresc acest vot, că de fapt, ei nu vor votul uninominal. Ei, e o încercare și asta. Dar vreau să vă informez că Partidul Democrat a inițiat procesul de consultare și însuși inițiativa votului uninominal, doar după ce a făcut sau s-au folosit de rezultatul multor sondaje sociologice și doar în baza lor am venit cu această propunere. Ultimul sondaj al nostru a fost finalizat chiar săptămâna trecută. Nu l-am dat publicității, pentru că nu asta a fost scopul lui, dar având în vedere că s-au început aceste manipulări, am să-l rog pe colegul nostru să vă prezinte datele din acest sondaj, pe acest subiect.
Tot pe tema aceasta aș vrea să vă anunț că Partidul Democrat a decis să contracteze o companie sociologică internațională de renume, care să desfășoare în următoarea perioadă un studiu foarte complex în Republica Moldova privind opinia cetățenilor în legătură cu modul în care ar trebui să fie reformată clasa politică, dar și în ceea ce privește sistemul de vot. Vor fi, care sunt inclusiv, opiniile legate de inițiativa deja depusă pe tema uninominalului, în așa fel, încât opiniile oamenilor să poată fi utilizate inclusiv la îmbunătățirea acestei inițiative deja existente. Este un instrument suplimentar, prin care noi ne propunem să prelungim modalitatea de consultare al societății. Înainte de a da cuvântul Vice-președintelui Partidului Democrat, domnului Sârbu, care va prezenta detalii despre uninominal, cât și despre rezultatele ultimului sondaj, pe care îl avem la dispoziție, vreau să mai fac un anunț.
Am propus astăzi, în ședința Partidului Democrat, formarea unui board consultativ, care să activeze pe lângă partidul nostru, din care vor face parte personalități din afara Partidului Democrat, oameni de diferite profesii. Este un board consultativ, care vine să aducă un plus de profesionalism activității noastre de partid, dar și a deciziilor pe care le luăm în partid. Nu în ultimul rând, motivul pentru care se constituie acest board de experți, este acela de a ne sprijini în reformarea clasei politice, o reformă pe care doar un partid singur nu o poate face. Are nevoie de expertiza cât mai bună a societății. Conducătorul acestui board și cel care își va asuma demararea acestui proiect, vreau să-l anunț, este domnul Vitalie Gămărari, un profesionist, care vine din mediul academic, este doctor în drept, este director al Școlii Doctorale de Drept din cadrul ULIM, un om cu o analiză profundă, cu multă experiență, care desigur că împreună cu colegii din acest board, ne vor ajuta sau vor ajuta Partidul Democrat să se modernizeze. Vă anunț, de asemenea, că domnul Vitalie Gămărari este desemnat oficial, începând cu ziua de astăzi și în funcția de purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, o decizie care sunt sigur va aduce mult mai multă profunzime și consistență comunicării noastre cu mass-media, cu dumneavoastră, dar și cu cetățenii.
Vă rog să treceți aici, domnul Sârbu, luați cuvântul și după aceea o să vă anunțe câte ceva și domnul Gămurari. Vă rog!
Sergiu Sârbu, Vice-președinte al Partidului Democrat din Moldova: Vă mulțumesc mult, domnule Președinte. Stimați reprezentanți ai mass-media, permiteți-mi să vă aduc la cunoștință ultima informație ce ține de promovarea proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. După cum știți la 6 martie, Partidul Democrat a lansat în dezbatere publică tema schimbării sistemului electoral în Republica Moldova și trecerea la sistemul electoral uninominal. Ulterior, Partidul Democrat a... oficial, a remis proiectul de lege spre expertizare Consiliului Europei, în special Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Comisia de la Veneția. După cum cunoaștem, deja acest subiect este inclus în agenda următoarei ședințe plenare din luna iunie. În paralel cu aceste acțiuni, am demarat strângerea de semnături pentru susținerea votului uninominal. Ritmul de colectare al semnăturilor este unul destul de bun. Acest lucru pe noi nu ne miră, deoarece majoritatea cetățenilor, potrivit sondajelor, susțin demersul nostru.
Vreau să vă comunic că în seara zilei de ieri, în seara zilei de 26 martie 2017, Partidul Democrat deja a colectat peste jumătate de milion de semnături, mai exact cinci sute treizeci și unu mii două sute nouăzeci și două de semnături, de susținători ai demersului nostru, de susținători ai proiectului cu privire la schimbarea sistemului de vot într-unul uninominal. Este un proiect important pentru Moldova și pentru cetățenii ei. De aceea cred că susținerea aceasta masivă este una clară. Vreau să vă spun că colectarea de semnături va continua deoarece am constat că există un interes foarte mare din partea cetățenilor și dorim să oferim posibilitatea tuturor cetățenilor, care încă nu au reușit să subsemneze să depună acea semnătură pe demersul nostru, vreau să vă anunț că în fiecare raion, în fiecare oraș există cel puțin câte un cort la care cetățenii ar putea să subsemneze. În Chișinău avem câte două corturi în fiecare sector. Vreau să vă spun că s-a activizat colectarea de semnături ușă la ușă, adică activiștii și susținătorii colectează semnături de la toți cetățenii. În acest proces sunt implicați peste opt mii de persoane în toată republica, pe întreg teritoriul țării.
Repet însă că sprijinul pentru acest proiect este unul natural și masiv. Oamenii într-adevăr susțin votul uninominal pentru care au o mai mare încredere și acest lucru este confirmat și prin acele studii sociologice. Astfel, potrivit ultimului sondaj la care a făcut trimitere și domnul Președinte în această seară, arată clar că majoritatea cetățenilor susțin schimbările pe care le propune sistemul de vot uninominal și vreau să vă dau doar câteva cifre. Astfel, șaptezeci la sută de respondenți în continuare susțin alegerea Președintelui țării prin vot uninominal. Sunt deci cifre destul de concludente care arată că oamenii înțeleg beneficiile votului uninominal și, în consecință, doresc introducerea acestui sistem de vot. Dar lucrul cel mai important este faptul că cetățenii susțin masiv nu doar în sondaje, dar și prin semnăturile de susinere a acestui proiect de lege. Deci, oamenii nu mai vor să voteze niște liste de partid după care se ascund oameni pe care puțin îi cunosc. Ei, într-adevăr, vor să voteze deputaii direct, pentru ca să aibă un control mai mare asupra acestora.
În afară de colectarea semnăturilor, pentru susținerea votului uninominal, ne bucură faptul că deja au început dezbaterile pe acest proiect de lege, inclusiv în Parlament și ne bucură că deja mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit cu, nu numai cu obiecții, dar și cu mai multe propuneri, după părerea noastră, unele chiar constructive la acest proiect de lege. Vreau să vă spun că nu numai în Parlament, dar deja și în spațiul public, și în dezbaterile televizate se vin cu astfel de propuneri, multe dintre care noi chiar suntem gata să le discutăm și chiar să le acceptăm deoarece sunt chiar propuneri foarte bune. Anume din acest sens și a fost lansată inițiativa formării unui grup de lucru pentru a dezbate plenar acest proiect de lege. Vreau să vă anunț că la sfârșitul săptămânii curente, în ziua de vineri dimineață, la Parlament vor demara dezbaterile publice pe subiectul modificării sistemului electoral, reformării clasei politice și vreau să vă anunț că deja au început a fi trimise invitațiile peste o sută de invitații pentru toți care sunt interesați de acest proiect de lege. Sunt invitați reprezentanții ONG-urilor, reprezentanții societății civile, sunt reprezentanții, sunt invitate toate partidele politice, sunt invitați experții din mediul academic, din mediul pedagogic, alte notorietăți care au ce spune și care chiar ar putea să vină cu propuneri, idei de îmbunătățire șa acest proiect de lege. Noi chiar așteptăm și ne dorim să avem o implicare cât mai largă în aceste dezbateri publice, începând cu ziua de vineri astfel încât ca să perfecționăm acest proiect de lege în cele mai bune tradiții și standarde, să implementăm proiectul de lege exact așa cum își doresc cetățenii, cum își doresc întreaga societate.
Evident, noi urmează să mai discutăm și să vă informăm în detaliu despre toate procesele și etapele de consultări publice. Asta am vrut să vă comunic, stimați reprezentanți mass-media. Dacă nu sunt careva întrebări de precizare, eu vreau să vă mulțumesc și să vă invităm la acele dezbateri, care vor începe vineri. Vă mulțumesc.
Jurnalist: Spuneți, vă rog, cine a executat aceste sondaje? Ce companie?
Sergiu Sârbu: Deci, sondajele sunt făcute de către companii foarte renumite și care au o experiență extrem de bogată de sondaje de peste douăzeci de ani în Republica Moldova. Dat fiind că acest sondaj nu a fost făcut public, probabil nu ar fi corect să dau mai multe detalii, dar după cum și a menționat domnul Președinte, Partidul Democrat a contractat o companie de renume internațional pentru un următor sondaj extrem de reprezentativ astfel încât să nu mai existe niciun fel de dubiu ce ține de autenticitatea acestui demers al nostru. Dar, acele peste jumătate de milion de semnături, care sunt deja puse benevol pe susținerea proiectului, eu cred că vorbește mult mai mult decât orice sondaj.
Jurnalist: Pe lângă semnături, când o să ne puteți spune dacă aveți și voturile necesare pentru această inițiativă, pentru că deocamdată cam toată lumea s-a pronunțat împotrivă?
Sergiu Sârbu: Evident că există multe voci anume pentru a veni cu argumente foarte puternice în acest sens. Noi și am demarat aceste consultări publice. Eu sunt sigur că la finalizarea acestor dezbateri publice în Parlament nu doar majoritatea deputaților Parlamentului vor susține acest proiect de lege. Suntem siguri că întreaga societate, că întreaga societate civilă, toți experții vor susține nu șaptezeci la sută, dar nouăzeci la sută acest demers al nostru și acest proiect de lege. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.
Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. În primul rând, vreau să pornesc de la faptul că am acceptat această ofertă din partea Partidului Democrat din Moldova de a crea acest board, această echipă în cadrul unui proiect, pentru a da posibilitate, inclusiv din practica mea pe care am acumulat-o de mai mulți ani, dar de a întruni experți din diferite domenii pentru a pune în aplicare anumite proiecte sau a prezenta Partidului Democrat anumite expertize, anumite proiecte, care vor putea fi puse în aplicare în societate într-un singur context: îmbunătățirea relațiilor cu publicul, îmbunătățirea situației în Republica Moldova și îmbunătățirea instituțiilor în Republica Moldova care activează.
Este o practică internațională, nu suntem noi primii care mergem pe această cale, este o practică internațională când partidele mari, partidele puternice instituie asemenea grupuri de lucru, antrenând experți din cele mai diferite domenii, pentru că nu este vorba doar de inițiativa despre care astăzi s-a vorbit. Dar vreau să vă spun că misiunea și unul din elementele și eu în calitate de expert care nu am avut în afara acestui proiect, m-am expus nu o dată și am făcut analiza din punct de vedere al drepturilor, analiza științifică, dar sunt foarte multe probleme în Republica Moldova, pe care noi vom încerca să le punem în aplicare. Este vorba de faptul că în timp de peste douăzeci și cinci de ani, această realitate care se cunoaște foarte bine, încrederea în partidele politice, încrederea în politica Republicii Moldova a scăzut foarte mult, și atunci o schimbare, o schimbare a politicului, o schimbare a clasei politice, care va putea implementa anumite reforme, este un factor primordial. Iar clasa politică, modificarea este imposibilă fără o analiză, fără o expertiză care să fie prezentată de către experți.
Cu regret, o perioadă îndelungată experții din diferite domenii în Republica Moldova au fost ignorați. Deci, nu suntem noi primii și unicul stat care a fost în asemenea situație, dar iată că a venit momentul și noi, eu sper, să antrenez, să conlucrez cu un grup cât mai impunător de specialiști din cât mai multe și diferite domenii, pentru că sunt foarte multe probleme asupra cărora trebuie să ne expunem, începând de la punerea în aplicare a Acordului de Asociere și până la modificarea și introducerea anumitor reforme în cele mai diverse domenii, pentru ca societatea moldovenească și statul Republica Moldova să poată exista, să poată supraviețui în continuare. De aceasta am spus că nu este o invenție a Republicii Moldova, este o practică internațională, atunci când partidele puternice, partidele mari angajează sau creează asemenea sisteme și în al doilea rând, în același context, am acceptat și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Democrat. Nu intru în detalii astăzi fiindcă este abia un început, este prima zi în această calitate. Pe parcurs sper ca să conlucrăm și datele de contact le lăsăm, ulterior, după acest briefing. în rest, dacă sunt careva întrebări ce țin de acest grup de lucru care va fi instituit, care vom începe chiar astăzi discuțiile cu experții în domeniu, și nu este vorba doar despre Republica Moldova, este vorba și de alte state, vom încerca toată practica mea pe care am acumulat-o în calitate și de expert al unor organizații internaționale, dar și ca profesor, atunci când au adus beneficii societății Republicii Moldova și sper ca în continuare acestea să fie cât mai palpabile și cât mai realistice. Vă mulțumesc.