Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Cer scuze pentru reținere. Ședința săptămânală a colegilor din partid încă se desfășoară, e pe sfârșite, dar am zis să nu vă rețin foarte mult, pentru că cele mai importante subiecte oricum deja au fost discutate. În primul rând dați-mi voie să vă alut la tradiționalul briefing sau dacă mai avem timp poate și vă răspund la câteva întrebări, deci nu mai e briefing dar e conferință de presă. Ce ține de subiectele care au fost discutate în mod special cele majore au fost discutate în cadrul fracțiunii parlamentare ... de partid dar și cu colegii din echipa Guvernului. Ca un prim subiect important: am continuat discuțiile pe reforma politicului sau a clasei politice și modalitățile prin care totuși să reușim să aducem politicul mai aproape de oameni și în mod special am discutat despre situația actuală cu tot ceea ce ține de votul uninominal, cu proiectul de lege crae a fost înregistrat săptămâna trecută în Parlament. Astfel după cum cunoașteți a fost înresgitrat proiectul de lege, el a fost expediat și pentru expertiză Comisiei de la Veneția, încă nu cunoaștem care este echipa dedicată a Comisiei de la Veneția, asta ține de procedurile lor interne și nu cunoaștem când exact va fi examinat subiectul, există procedurile Comisiei de la Veneția, de obicei se ia între 3 luni și 6 luni astfel de... de la caz la caz poate să dureze și până la 1 an de zile. În orice caz suntem deschiși față de Comisia de la Veneția, Consiliul Europei și nu doar, inclusiv Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și ea are deasemenea un departament de analiză a acestor subiecte. Suntem deschiși să discutăm cu partenerii noștri pe marginea proiectului de lege și să avem cea mai bună analiză juridică a subiectului. Ce ține de la fel de proiectul de lege. Proiectul de lege, așa cum am menționat a fost depus săptămâna trecută și astfel cum am și promis sau angajamentul care ni l-am luat la depunerea și la înregistrarea proiectului de lege cu sistemul cu votul uninominal, vom iniția și procedura de dezbateri publice asupra acestuia.
În această săptămână vor fi expediate invitațiile pentru prima dezbatere a grupului d elucru pe platforma parlamentară la care vor participa și reprezentanții parlamentare, reprezentanții partidelor extraparlamentare, inclusiv opoziția va fi invitată. Vor fi invitați experții constituționaliști și nu doar, în mod special cei pe sistemele electorale și bineînțeles vor fi invitați și reprezentanții societății civile. Deci grupul de lucru cel mai probabil se va desfășura ca ședință săptămâna viitoare, să dăm timp din punct de vedere al procedurilor să meargă invitațiile și să constituim grupul pe o platformă cât mai largă. Bineînțeles că există acea decizie a câtorva ONG-uri de neparticipare, este stranie poziția, pentru mine personal e chiar foarte confuză deoarece de obicei societatea civilă este promotoarea dezbaterilor cât mai largi a subiectelor care se discută în Parlament. Risc să menționez că cele 19 ONG-uri nu reprezintă întreaga societate civilă evident, din câte cunosc euîn Republica Moldova sunt înregistrate 7778 de ONG-uri, de aceea, dar e o parte importantă bineînțeles a societății civile, vom continua discuția cu ei, sunt bineveniți să abordăm toate subiectele, să dezbatem foarte bine subiectul respectiv, iată de ce argumente de nedezbatere sau chiar de amânare pentru perioada 2022 nu prea sunt de acord. Orice reformă trebuie făcută la timpul potrivit, la locul potrivit. Cetățenii cer schimbarea, lucrul ăsta este clar vizibil și din sondajele de opinie, atunci când peste 70 sau 80% din cetățenii Republicii Moldova solicită o schimbare a sistemului uninominal, nu văd de ce acest subiect, de la an la an, de la legislativ la legislativ să fie amânat, dar nu să trecem la examinarea și eventual modificarea sistemului, precum au fost și angajamentele sau promisiunile electorale.
După cum cunoașteți, Partidul Democrat a inițiat și colecatrea semnăturilor, ca să înțeleagă bine și pe lângă sondajele de opinie ce-și dorește cetățeanul și vreau să vă anunț că până la ora actuală în doar aproximativ 10 zile de la sau maxim 2 săptămâni de la inițierea colectărilor, deja sunt colectate peste 350 000 de semnături și colecatrea semnăturilor va continua. considerăm că numărul, cifra impunătoare deja de astăzi legitimează acest proiecte de lege și legitimează acțiunile Partidului Democrat de a continua să promoveze proiectul, să promoveze dezbateri pe marginea proiectului, să continuăm cu expertiza acestuia și în final, dacă reușim să găsim toate argumentele și să convingem și colegii din majoritatea parlamentară sua chiar din opoziția parlamentară de ce nu și să votăm acest proiect de lege.
La subiectul sistemului uninominal și a votului uninominal partidul emite astăzi și o declarație, veți primi în scurt timp după conferința respectivă de presă această delcarație, dacă considerați necesar s-o mediatizați, vă rugăm s-o faceți.
Legat de reforma politicului sua a clasei politice, mai e un subiect pe care l-am discutat cu colegii din fracțiunea și din Partidul Democrat. Ține de integritatea funcționarilor sua în mod special de integritatea deputaților. Am menționat că în proiectul de lege cu privire la sistemul de vot uninominal se prevede cazierul de integritate, el este prevăzut în legislația sau în pachetul de integritate într-o legislație generală, dar în același timp mai e un element foarte important la care trebuie să revenim în discuții și chiar prin acțiuni. Și mă refer în mod special la imunitate deputaților. Cunoașteți că Partidul Democrat a inițiat colectarea semnăturilor și de la deputați și a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Constituției prin care este exclusă imunitatea deputaților. Noi am obținut avizele în majoritatea comisiilor sau încă etse lucrul în comisii, dar cel mai important noi am obținut și avizul pozitiv al Curții Constituționale. Am discutat cu colegii acum în partid și în fracțiune ca să solicităm colegilor din majoritatea parlamentară ca acest proiect de lege să se regăsească în această săptămână pe agenda Parlamentului și să începem procedura de vot, sunt mai multe lecturi le spunem noi pentru aprobarea proiectului de lege, dar este cazul să acționăm deja pentru modificarea Constituției ce ține de excluderea imunității deputaților.
Fiindcă până la urmă, face parte dintr-un set complet a tot ce ține de integritatea deputaților sau chiar lupta împotriva corupției la nivel de țară pe care vrem foarte mult s-o aprofundăm și s-o chiar accelerăm. Ăstea sunt cele două subiecte cele mai importante pe care am vrut să vi le menționez, bineînțeles cu colegii am discutat și subiectul relațiiei cu Federația Rusă și participarea sau neparticiparea Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente, am trecut în revistă agenda reformelor care e pe agenda Parlamentului. Foarte multe încă vor fi comunicate de colegii din partid și din fracțiunea parlamentară pe parcursul săptămânii. Probabil avem timp pentru vreo 2-3 întrebări. dacă aveți întrebări, vă stau la dispoziție, poftiți.
Jurnalist: [indescifrabil].
Andrian Candu: Cunoaștem poziția celor 3 partide de opoziție. Suntem mirați de un refuz categoric a unei idei pe care și a unei inițiative pe cre o cer cetățenii. este straniu că de exemplu atunci când au fost organizate protestele în piață Platforma DA de pe scena Platformei DA se solicita schimbarea sistemului uninominal, adică, cer scuze, a sistemului electoral în sistemul uninominal. Mi-aduc aminte cu cât entuziasm și cu câtă energie se vorbea despre faptul că deputații trebuie aleși pe circumscripții ca să reprezinte cetățenii, iar acum se fac că uită sau dau în spate, ceea ce denotă faptul că refuzul, vă spun sincer opinia mea, refuzul sau atitudinea negativă a acestor partide vine doar pentru faptul că inițiativa aparține Partidului Democrat. Argumente n-am auzit, fndamentate pe anumite motive clare. Aș fi vrut foarte mult să aud care sunt argumentele, inclusiv expuse, de ce nu, în cadrul platformei de comunicare și de dezbatere a acestui subiect, dar să fii împotriva unei idei populare și cerute de societate la nivel de 70-80%, promise în campania electorală inclusiv de Partidul Liberal Democrat, care acum, straniu, dar renunță la idee. O promisiune electorală de marea majoritate a partidelor care se perindează prin campanii electorale și merg și, scuzați-mi expresia, dar aburesc atunci cetățenii, dar în final refuză doar pentru că este inițiativa Partidului Democrat. Să se împace cu ideea că Partidul Democrat poate să aibă inițiative bune și aș vrea să ascult care sunt argumentele lor. Răspunsul meu este da, vom face invitații, dacă vor veni să participe la dezbateri, foarte bine, îi așteptăm să vedem cum vor veni cu argumente și ce argumente, dar să refuzi o idee pentru că aparține pur și simplu lui Candu, Plahotniuc sau în general Partidului Democrat este cel puțin straniu. În situația când mai ales cetățenii își doresc schimbarea.
Jurnalist: Domnule președinte, cum comentați reținerea domnului Bolboceanu, fostul dumneavoastră coleg de partid și dacă v-a surprins această acțiune.
Andrian Candu: Prin funcția pe care o dețin, cunosc foarte multe informații, inclusiv ce țin de secretul de stat. Pe mine personal nimic nu mă surprinde, luând în considerare ceea ce cunosc, dar aș vrea să-i lăsăm pe cei care sunt principalii în tot ceea ce înseamnă reținerea din weekend și aici mă rfer la instituțiile care anchetează dosarul. Înțeleg că a fost anunțată astăzi după masă conferința de presă, de aceea o să-i lăsăm pe procurori, nuștiu dacă participă și Serviciul de Informații și Securitate, dar să-i lăsăm pe procurori și pe ofițerii SIS-ului să vină cu excplicații și cu comentariile prin comunicatul oficial.
Jurnalist: Ați vorbit de Adunarea Parlamentară a CSI. Dacă ați decis că vom participa sau nu, sunteți la curent probabil că domnul președinte Dodon susține că chiar dacă Guvenrul sau Parlamentul decide să nu participe, dumnealui va participa.
Andrian Candu: Nu, eu cred că dumnealui a spus puțin altfel. N-a spus că dânsul, el, președintele Republicii Moldova, domnul Dodon va participa. din câte am citit eu în presă și regret că comunicăm în felul ăsta prin presă dar nu am avut o comunicare directă, fiindcă președintele Dodon atunci când vorbește despre participarea la o adunare parlamentară, nu contează unde, ar trebui cel puțin să aibă o tentativă de discuții inițial cu mine, ca lider al acestei instituții. dumnealui a menționat că Republica Moldova va fi reprezentată la Adunarea Parlamentară. Va fi sau nu reprezentată, va decide Parlamentul nu domnul președinte Dodon fiindcă competențele lui nu se răsfrâng asupra Parlamentului. Noi avem separarea puterilor, avem Constituția care prevede clar ce face rolul preșdinției, rolul Parlamentului și rolul Guvernului. Iată de ce tot ce ține de participarea sau neparticiparea delegației Republicii Moldova, a Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară va fi decisă astăzi sau cel târziu maine și nu în conformitate cu cele menționate de domnul președinte Dodon, dar astfel cum considerăm noi că trebuie promovate interesele Republicii Moldova și ale parlamentarismului.
Jurnalist: Dar cum vi se pare vizita dânsului la Moscova în condițiile în care și premierul și dumneavoastră ași recomandat oficialilor să se abțină de la...
Andrian Candu: Noi am recomandat oficialilor dar nu am interzis și e un lucru normal. Fiecare funcționar, fiecare demnitar de stat știe foarte bine să-și evalueze necesitatea, riscurile și oportunitățile unei călătorii. Iată de ce rămâne decizia președintelui și sunt sigur că domnul președinte Dodon a pus în calcul toate oportunitățile și riscurile călătoriei și evident decizia i-a aparținut.
Jurnalist: [indescifrabil].
Andrian Candu: În cazul în care proiectul de lege va fi votat precum a fost inițiat de noi de autori, reiese că lucrurile care sunt oferite reprezentării cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană vor fi locuri vacante pentru perioada parlamentului următor. Până în rgeiunea transnistreană noi nu vom asigura exercițiul de vot în mod democratic și corect. Dacă până la următoarele alegeri parlamentare care sunt estimate a avea loc, potrivit termenelor, la sfârșitul anului 2018, noiembrie sau decembrie a anului 2018, dacă până la acea perioadă noi avem un progres în comunicare și în cooperare cu așa-numitele autorități din regiunea transnistreană și noi vom putea asigura un exercițiu corect și dmeocratic al votului, bineînțeles acele locuri sau acei cetățeni, acea comunitate de cetățeni vor fi reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova.
Jurnalist: [indescifrabil].
Andrian Candu: Calculați. Eu nu am un clacul încă, deoarece totul se face în baza informației CEC ce ține de lista alegătorilor. Luați în considerare că trbeuie să fie reprezentată și diaspora, pentru diasporă este prevăzut în proiectul de lege procedura prealabilă de înregistrare, pentru a ști exact câți alegători sunt. Vor fi împărțiți la 101, se vor lua în considerare în teritoriul țării bineînțeles unitățile teritoriale de nivelul 2 și proporția la nivel de teritoriu-populație. Este prematur astăzi, acum în momentul de față, mai ales în situația în care noi nici nu am început dezbaterea sau măcar votul în primă lectură ca să ne referim exact câți cetățeni ai Republicii Moldova votează un deputat și ce înseamnă acea circumscripție. În lege sunt prevăzute criteriile care sunt, în lege este prevăzut mecanismul cum sunt formate aceste circumscripții, mai bine zis cine le formează și care sunt perioadele de timp, dar mai aproape deja de votul în Parlament a modificărilor în legislație, lucrurile vor fi mult mai clare ce ține de număr populație și deputat în Parlament.
Dacă nu mai sunt alte întrebări...
Jurnalist: Eu categoric aș vrea să vă mulțumesc pentru unele progrese care le-am obținut privind accesul la informație, datorită PD din 2013...
Andrian Candu: Noi apreciem că începeți să apreciați dumneavoastră...
Jurnalist: Aș vrea să vă pun o întrebare și astăzi să vă mulțumesc că ați acceptat să răspundeți la întrebări. Pentru că se formează un stereotip, o impresie în mass-media că politicienii din Moldova au fobii de întrebări și anunță doar briefing. Iar în sala de conferințe a Parlamentului, domnul Bătrâncea a refuzat să răspundă la întrebare, a fugit.
Andrian Candu: Eu vă promit că o să am o discuție cu domnul Bătrâncea deșiel mi-i coleg în Parlament și am aceeași putere cum o aveți și dumneavoastră, el mi-i coleg, ca președinte al Parlamentului nu pot să impun un comportament colegilor, dar în toată lumea există două formate de comunicare. Există comunicarea prin briefing, atunci când nu se acceptă întrebări, când viziunea mea este că vreau să vin să comunic, să vă spun ceva, dar m-am uitat la ceas și am zis că am timp să vă răspund la întrebări, asta e conferință. De aceea, sunt două formate recunoscute în toată lumea.
Jurnalist: Chestia din briefing se poate transmite printr-un comunicat, nu doar să venim în fața presei și să declarăm ceea ce dorim.
Andrian Candu: Uneori comunicatul fiind scris pe hârtie, sună altfel decât atunci când vin eu și vă comunic vouă, fiindcă mai pot pune un accent, mai pot zâmbi, mai pot fi mai altfel și prin asta pot să arăt gravitatea sau inversul unei comunicări. De aceea, nu aș blama pe toți și toate, sunt formate recuoscute în lume briefingul și conferința de presă. Știți foarte bine că eu vă sunt deschis și întotdeauna am fost, de aceea profitați, puneți întrebări. Dacă nu mai sunt, vă mulțumesc foarte mult, la ora 12 am... da, vă rog frumos.
Jurnalist: [indescifrabil].
Andrian Candu: Vedeți, domnișoară ați menționat foarte bine ați menționat lucrul ăsta. O parte din diasporă pe care ca și o parte din societatea civilă care cnsiderăm că marea parte preia mesaje politice și se implică direct în politică dacă mă refer la reprezentanții societății civile, o parte din societatea civilă. Sunt viziuni difeirte, sunt opinii diferite, abia aștept să văd care sunt argumentele acestei părți a diasporei, fiindcă am auzit și alte argumente din partea altei părți a disaporei care vorbește de cât de important este ca ei să fie reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova.
Vă mulțumesc foarte mult, o zi bună, succese și cu unii dintre voi probabil ne revedem la ora 12.