Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova
Alexandru Slusari, Vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr: Ne cerem scuze, stimați reprezentanți mass media. Ambuteiaje.
Doamna X: Dați-ne cererea să o înregistrăm și mergem mai departe. Astea merg la Doamna Președinte.
Alexandru Slusari: Da noi încotro mergem?
Doamna X: În sala de pe coridor.
Alexandru Slusari: Am înțeles.
Alina Russu, Președinta Comisia Electorală Centrală: Bună ziua!
Alexandru Slusari: Bună ziua, Doamna Președintă!
Alina Russu: Ne pare foarte bine să vă salutăm la Comisia Electorală Centrală. Bine ați venit. Deci, noi ne bucurăm să vă vedem și astăzi în incinta Comisiei Electorale Centrale. Deci, așa cum am spus și anterior, grupul de lucru care a recepționat docuementele în vederea înregistrării grupului de inițiativă, va lucra în aceeași compoenență. Dar Domnul Vasile, este într-o deplasare, se întoarce astăzi. De aceea, colegul meu Maxim Lebedinschii, va prelua această misiune pe domeniul de recepționare și examinare cantitativă a documentelor aduse de către colegii dumneavoastră, după care noi deja timp de șapte zile, vom examina în mod exhaustiv și calitativ documentele prezentate. Dacă până la moment aveți careva obiecții sau sugestii.
Andrei Năstase, Președintele Prtidului Demnitate și Adevăr: Pentru ziua de astăzi nu. Pentru sâmbătă da.
Alexandru Slusari: Deocamndată nu.
Andrei Năstase: Noi suntem luni. Suntem cu documentele.
Alina Russu: După ședința aceasta, eu mă bucur că totuși pe 31 ați binevoit să veniți la noi, la Comisia Electorală Centrală, să depuneți documentele de înregistrare a grupului de inițiativă. Deci, vreau să vă spun că agenda noastră și Domnul Urîtu cunoaște foarte bine, a Comisiei Electorale Centrale, în perioada electorală, dar și în perioada pre-electorală este una foarte încărcată și noi ne străduim să ne facem meseria cu responsabilitate și să facem față tuturor solicitărilor.
Andrei Năstase: Doamna Președinte, pe data de treizeci și unu august noi am venit pentru că așa era scris în Hotărârea Comisiei Electorale Centrale pe care dumneavoastră personal ați semnat-o și pe care nu am îndrăznit să venim...
Alina Russu: Corect, adoptată de către toți membrii.
Andrei Năstase: Exact. Dar vă era cunoscută. Nu am venit într-o zi de lucru să predăm aceste lucruri, așa cum a făcut-o Lupu cu Plahotniuc, pentru că noi respectăm legea.
Alina Russu: Bine. Eu vă rog frumos, unica rugăminte, nu vă supărați. Am declarat ori de câte ori că vom crea condiții absolut egale față de toți concurenții. Dar rugămintea mea foarte mare este, să nu utilizați
sediul Comisiei Electorale Centrale pentru declarații politice.
Andrei Năstase: Bine. Doar pentru declarații social-economice.
Ștefan Urâtu, fost Vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale: Pentru constatări, că nu toți candidații sunt puși în condiții egale.
Alina Russu: Haideți să purcedem la ...
Domnul X: Poate trecem în sala de ședințe?
Alina Russu: Nu, sala de ședințe noi o pregătim pentru ședința de la ora două. Vă așteptăm cu drag la ședința de la ora două.
Andrei Năstase: Depinde de agendă. Dacă agenda ne privește, atunci vom veni. Dacă agenda îl privește pe ...
Alina Russu: Agenda îi privește pe toți candidații absolut desemnați și celelalte persoane interesate. Unica, pentru comoditate, am să rog cumva și reprezentanții mass media, ca să creăm o atmosferă de lucru. Bine, eu vă urez succes. O zi frumoasă în continuare. Să fie într-un ceas bun.
Maxim Lebedinschii, membru al Comisiei Electorale Centrale: Noi la moment, recepționăm actele cantitatitv. Ulterior, în momentul nemijlocit de proceduri de verificare și includere a datelor în listele din baza de date, pentru verificarea corespunderii, aveți dreptul să delegați reprezentanți care pot să asiste și monitorizeze procesul dat. Ei nu vor fi admiși pentru prelucrarea datelor, dar să asiste și să monitorizeze aveți tot dreptul să delegați persoane în baza de procură care vor avea dreptul, în cazul în care aveți dubii sau pur și simplu vă este interesant cum va derula tot procesul. Imediat se apropie cineva din aparatul, care sunt membri ai grupului de excepție pentru a ne ajuta cu actul de predare-primire și nemijlocit vom purcede la procedura de excepție a actelor. Doar am vrut să întreb ce număr de semnături ați prezentat?
Andrei Năstase: Douăzeci și cinci de mii.
Maxim Lebedinschii: Douăzeci și cinci de mii exact?
Andrei Năstase: Da. Este cifra de exact douăzeci și cinci de mii, cea admisibilă pentru alegeri. Nici una mai mult și nici una mai puțin. Deja va rămâne la discreția ...
Maxim Lebedinschii: Nu este o problemă. Celelalte liste suplimentare noi, la fel, le primim, însă ele vor merge deja în rubrica... da.
Alexandru Slusari: Sunt două rubrici. Cele completate peste plafon, care avem numărul de douăzeci și cinci. Și treisprezece necompletată. De tot noi am strâns aproape douăzeci și opt de semnături, dar prezentăm conform numărului maximal admisibil.
Andrei Năstase: Domnule Lebedinschii, ați vorbit despre urmărirea procesului de... Monitorizare. Ce ar presupune procesul de monitorizare ca să știm. Câte persoane să delegăm și ...
Maxim Lebedinschii: Asta nemijlocit la momentul de verificare a listelor, deci introducerea operatorilor datelor în schemă pentru identificarea faptului dacă se regăsește un asemenea alegător sau nu se regăsește. Era sau nu în țară și așa mai departe. Adică toate momentele legate nemijlocit de verificarea listelor.
Alexandru Slusari: De când? De azi? De mâine? De mâine, da? Câte persoane noi putem delega?
Maxim Lebedinschii: Legea, în principiu, nu impune numărul exact. Deci nu se impune obligația dea delega. Însă noi mergem pe un proces deschis, transparent și noi vom accepta un număr obictiv necesar care să nu perturbe nemijlocit procesul de lucru.
Alexandru Slusari: Că noi avem persoanele pe care chiar și azi dumneavoastră le-ați observat.
Maxim Lebedinschii: (Indescifrabil). Este important ca să nu fie un număr excesiv, pentru că trebuie să înțelegeți că sunt implicați în zeci de operatori, care în paralel lucrează cu datele. Domnul Puiu este membru al grupului (indescifrabil).
Dumnealor au divizat listele cu semnături valabile în număr fix douăzeci și cinci de mii, care țin de demers, că sunt opt sute optzeci și opt de liste. Respectiv listele de subscripție necompletate, care doresc să fie restituite - sunt într-un număr de treisprezece, numărul de liste de subscripție completate peste plafon care la fel se restituie - sunt în număr de optzeci și cinci. Și numărul listelor de scbscripție care nu se restituie Comisiei Electorale Centrale - în număr de paisprezece, motivul este pierderea de către colectori și respcetiv...
Alexandru Slusari: Nu, noi le avem, dar ele sunt deterioarte.
Maxim Lebedinschii: Dacă sunt deteriorate, respectiv le prezentați în variantă deteriorată.
Andrei Năstase:Totul este înregistrat în actul în dreptul regulamentului.
Maxim Lebedinschii: Nu este o problemă. Dacă sunt deteriorate, noi le recepționăm deteriorate. Dacă sunt pierdute, deja sunt pierdute. Dați să începem atunci pe rând cu opt sute optzeci și opt de liste. Nemijlocit valabile, da?
Alexandru Slusari: Ele sunt în ordine alfabetică, începând cu municipiul Chișinău și Bălți și mai departe merg toate raioanele în ordine alfabetică.
Andrei Năstase: Numai o secundă, Domnul Ruslan, dacă ați putea să ne dați listele aleatoriu. Găsiți oricare mapă. Nu, nu. Oricare. Oricare. Și îi vom oferi Domnului Lebedinschii listele electorale. Spre exemplu, dacă vorbim de raionul Cahul. O să observați aici toate listele, pentru că există indivizi în țara aceasta care servesc regimul și au făcut afirmații că Platforma Demnitate și Adevăr și grupul nostru de inițiativă nu ar fi avut vineri, sâmbătă, listele completate. Osă găsiți aici toate listele completate, până la data de vineri. Numai o secundă. Asta este un apropos, o chestiune. Și o să vă convingeți că noi am prezentat într-adevăr douăzeci și cinci de mii pe liste și ceea ce declarăm, asta veți constata și asta veți spune la sfârșit, spre deosebire de alții, care declară că au depus douăzeci și nouă de mii în listă, iar din Hotărârea și actele Comisiei Electorale Centrale și din presă aflăm că, de fapt, au fost depuse mai puține. Asta ar trebui să fie făcute aceste constatări, pentru că altfel vom considera că, Comisia Electorală Centrală favorizează anumiți concurenți electorali și ar fi regretabil să se întâmple acest lucru.
Maxim Lebedinschii: Domnule Năstase, din numele meu personal și ca memebru al Comisiei Electorale Centrale pot să vă spun că noi mergem pe principiul bunei credințe și în momentul când v-ați prezentat sâmbătă cu bună credință am fost delegat și atunci cu dreptul de a vă recepționa ...
Andrei Năstase: Regretul meu este, domnule Lebedinschi, regretul meu este că nici dumneavoastră ca membru delegat din partea opoziției nu ați reacționat la o ilegalitate pe care a făcut-o Comisia Electorală Centrală, admițând într-o zi de trei septembrie, sâmbătă, primirea documetelor, asta însemnând, de fapt, încălcarea regulilor de joc pentru alți candidați. Dar asta este o chestiune pe care noi o să o contestăm în instanța de judecată.
Maxim Lebedinschii: Nu vă supărați. Noi nu am încălcat drepturile pentru (indescifrabil)
Andrei Năstase: Cu respectarea dreptului la datele cu caracter personal, puteți să vedeți semnăturile și datele la care au fost colectate.
Maxim Lebedinschii: Da. Nu vă supărați. Pentru dumneavoastră au fost create aceleași condiții, la fel, în zi de sâmbătă v-ați prezentat și vi s-a comunicat că suntem gata să recepționăm documentele.
Alexandru Slusari: Ne-ați propus să încălcăm legea fix așa cum au făcut-o alții.
Maxim Lebedinschii: Nu. Legea nu prevede interdicție de a primi actele în zilele de sâmbătă și duminică. La noi sunt zile lucrătoare, inclusiv și sâmbătă și duminică, în Hotărârea nemijlocită de înregistrare a grupurilor și în regulament este indicat că în momentul finisării activității grupului, sunt în drept să prezinte listele.
Alexandru Slusari: După cum urmează, sunt indicate datele concrete.
Maxim Lebedinschii: De aceea, în momentul când v-ați prezentat sâmbătă, noi am fost gata.
Andrei Năstase: Este de domeniul, este de domeniul instanței de judecată și noi ne vom adresa.
Maxim Lebedinschii: Dumneavoastră vreți să vă adresați în instanță, asta deja este un alt aspect. Haideți să purcedem nemijlocit la lucru fiindcă o să avem foarte mult de lucru la capitolul..., nu este un proces simplu.
Domnul X: Ok. Și dacă vineri e demersul de înregistrare...
Maxim Lebedinschii: Da, a ieșit.
Domnul X: Am înțeles. Notele informative ...
Maxim Lebedinschii: Pe douăzeci și nouă. Vom purcede pe fiecare dosar și ...
Alexandru Slusari: Ele sunt puse fiecare în mape.
Domnul X: Ele sunt douăzeci și nouă, da? Haideți, dar atunci să începem cu nemijlocit cu numerele.
Maxim Lebedinschii: Stimați reprezentanți mass-media, nu vă supărați, cumva să structurați toate microfoanele fie pe mijloc, fie undeva într-o parte, ca cumva întâmplător să nu le atingem.
Alexandru Slusari: Se poate de le pus așa, peste...
Domnul Y: Dați muncipiul Chișinău, municipiul Bălți, și apoi merg pe raioane.
Alexandru Slusari: Noi așa am făcut, domnule Marian. Așa cum este structura administrativ-teritorială: două municipii și două pe urmă în ordine alfabetică, așa pe raioane.
Andrei Năstase: Aș ruga presa și domnul Lebedinschii, să se respecte dreptul la datele cu caracter personal, să nu să se facă ...
Maxim Lebedinschii: Domnule Năstase, noi insistăm asupra acestui factor. Noi am preîntâmpinat, și este de fapt și cadru legal, care obligă inclusiv și reprezentanții mass-media, datele cu caracter personal.
Andrei Năstase: În special, mă refer la holding-ul regimului criminal, care stă cu camerele exact pe cifre și nu este corect.
Maxim Lebedinschii: Dacă sincer, acum nu-s camere. Erau ...
Andrei Năstase: Acum eu vorbesc de cei de la regimul ...
Maxim Lebedinschii: Eu nu pot să alung presa de aici.
Andrei Năstase: Dar ei nu trebuie alungați. Ei trebuie preveniți să respecte ...
Maxim Lebedinschii: Eu i-am atenționat.
(Numărărtoarea listelor pe fiecare localitate)
Maxim Lebedinschii: Deci eu nu văd o problemă la declarația asta. Mai revenim. Ați inclus pe doi ani?
Andrei Năstase: Pe doi. Pe ultimii doi ani și plus, și anul ăsta. Adică, începând cu 2014, 2015, 2016. Veniturile mele, veniturile soției, indemnizațiile pentru copii, că am mai mulți.
Maxim Lebedinschii: Dacă din cei care au prezentat anterior, se va retrage cineva sau, în urma verificărilor listelor de subscripție, este eliminat, respectiv, un avantaj corespunzător.
Alexandru Slusari: Dacă va fi anularea lui Marian Lupu.
Andrei Năstase: Nu va fi. În țara lui Plahotniuc, justiția nu va face așa ceva.
Procesul verbal îl semnez și eu? Sau îl semnează doar Președintele grupului de inițiativă?
Domnul Y: Dumneavoastră inclusiv.
(Numărărtoarea listelor pe fiecare localitate)
Andrei Năstase: Stimați reprezentanți mass-media, vă mulțumim că sunteți aici, monitorizați procesul de depunere a documentelor pe care noi le-am promis. Așa cum am spus, am venit astăzi, o zi în care ne permite regulamentul, ne permite legislația națională. Nu am venit cum au făcut-o alții într-o zi de sâmbătă și asta ne diferențiază. Eu nu voi reține prea mult atenția nici a dumneavoastră, dar nici a celro care, probabil, ne privesc în direct. Permiteți-mi să dau citire unei declarații adresată presei, dar, întâi de toate, concetățenilor mei și poate, în primul rând, celor, care și-au dat semnătura în sprijinul candidaturii mele la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
„Concetățeni, așa cum am promis, am depus asta, în cadrul legii, numărul maxim de semnături, colectate în mod firesc, încă acum, câteva zile, de către membrii grupului nostru de inițiativă. Pentru unii, sfidarea normelor legale și a bunului simț reprezintă principii și valori de mai bine de zece ani. Noi, însă, suntem altfel și indiferent dacă ne aflăm în opoziția sau la putere, respectăm cu sfințenie legile țării.”
Dați să îl țin eu.
Jurnalist: Vă mulțumesc.
Andrei Năstase: Aștept. Așteptăm dacă s-a întâmplat. Salut celor de la (indescifrabil). Începem de la început?
„Concetățeni, așa cum am promis, am depus asta, în cadrul legii, numărul maxim de semnături, colectate în mod firesc, încă acum, câteva zile, de către membrii grupului nostru de inițiativă. Pentru unii, sfidarea normelor legale și a bunului simț reprezintă principii și valori de mai bine de zece ani. Noi, însă, suntem altfel și indiferent dacă ne aflăm în opoziția sau la putere, respectăm cu sfințenie legile țării.
Vreau să le mulțumesc cetățenilor, care au semnat în susținerea mea și să-i asigur că o să-mi dau dau toată silința și priceperea și voi câștiga această bătălie cu guvernarea criminală. Regret că listele de subscripție au fost limitate și neîncăpătoare pentru foarte, foarte multă lume care au dorti să-și depună semnăturile. De asemnea, mulțumesc din suflet tuturor membrilor grupului de inițiativă, care au avut o atitudine cu adevărat cetățenească, omenească, dacă vreți, față de acest exercițiu demoratic. Cu siguranță, alegerile prezidențiale, înseamnă începutul sfârșitului pentru actuala guvernare coruptă și antipopulară. Cu siguranță, nu vom permite ca această guvernare ilegitimă, cleptocratică să umilească la nesfîrșit cetățenii țării.
Campania electorală abia începe. Dar regimul, deja, a comis o serie de abuzuri: folosirea la greu a resurselor administrative, milionul de suflete moarte, legi încălcate în favoarea unor candidați supuși puterii. Nu putem lăsa lucrurile să decurgă în asmeena mod. Prin urmare, vom decurge la acțiuni energice pentru a curma aceste fărădelegi.
Zilnic, merg la întîlniri cu cetățenii din satele și orașele țării. Oamneii sunt la limita disperării. Lipsa locurilor de muncă, salarii și pensii mici, familii despărțite, copii lăsați în grija buneilor, o economie la pământ, sate pustiite și nicio siguranță a zilei de mâine. Iată adevăratele realizări ale guvernării cleptocratice, oligarhice.
Mă oblig în fața cetățenilor să fac lumină în cazul furtului secolului, categoric să nu admit ca cetățenii să întoarcă din puținul din care îl au, miliardele furate de oligarhi. Voi insista asupra anchetei internaționale și voi aduce în vistieria țării miliardele furate de la popor. Vreau să vă asigur că toți, dar absolut toți cei care au participat direct sau indirect la jaf, toți acei care au beenficiat de banii poporului vor fi anchetați și judecați. Nimeni, dar absolut nimeni, nu va scăpa de exigența legii și voința populară. În calitate de Președinte, voi trnasforma revendicările populare în inițiative legislative, lucru care va conduce implict la devansarea economiei, astfel încât să asigurăm oamenii cu pensii și salarii decente.
În același timp, prin inișiative legislative sănătoase, voi declanșa procedura de reformare a justiției și de combatere a corupției mari și mici. Voi desemna un procuror independent, voi cere transformarea reală a CNA-ului într-un DNA și scoaterea instituțiilor anticorupție de sub influența politică. Voi porni imediat procesul de curățare a sistemului. Îmi asum promovarea ilustrației extinse până în prezent, dar și confiscarea extinsă a bunurilor demnitarilor de stat de rang înalt și mai puin de rang înalt, a procurorilor și judecătorilor, precum și a rudelor acestora, care nu pot demonstra sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri. Vă asigur, niciun judecător sau procuror corupt, implicit implicat în schemele mafiei criminale nu va rămâne în sistemul de drept și va fi referit justiției reformate.
Președintele poporului va deveni scutul cetățenilor. Vă spun asta în calitate de avocat al oamenilor și de procuror în raport cu cei care servesc regimul în detrimentl omului simplu. Numărătoarea inversă a început. Așadar, nu există cale întoarsă. Merg până la sfârșit, adică până voi pune capacul acestei grupări criminale, care ne-a capturat țara și ne scurg cetățenii prin hoții interminabile și nedreptate. Cred cu tărie că în oamneii acestei țări, în cei de acasă și în cei din străinătăți, este marea motivare pentru care mă implic cu toată fiiința, cu toată puterea și cu toată convingerea.”
Vă mulțumesc și vă aștept și la alte conferințe sau la alte întruniri de ale noastre să vă spunem cum decurge procesul de primire a semnăturilor pe care le-am prezentat astăzi în numărul de douăzeci și cinci de mii, așa cum ostabilește legea. Restul semnăturilor, le-am scos, le-am filtrat. Am adus cele mai calitative, astfel încât rămâne Comisia Electroală Centrală să decidă în cel mai scurt timp înregistrarea candidaturii mele la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
În același timp, am anunțat public că vom contesta toate actele ilegale ale Comisiei Electorale, inclusiv cele cu privire la înregistrarea unor candidați, care și-au depus actele în mod fraudulos. Pe lângă faptul că au acumulat semnăturile în mod fraudulos, le-au și depus în mod fraudulos, într-o zi de sîmbătă, când, potrivit propriei Hotărâri a Comisiei Electorale Centrale, Comisia Electorală Centrală nu avea program. Astfel încât au fost încălcate drepturile altor participanți, altor candidați la condiții egale, echitabile, pentru că noi pledăm, am pledat și pledăm în continuare pentru ca în Republica Modlova, o lege să fie pentru toți aceeași. Nu aplicată în mod selectiv, în mod diferențiat.
Vă mulțumesc foarte mult.
Jurnalist: Veți merge în instanță?
Andrei Năstase: Da, pentru orice ilegalitate a Comisiei Electorale Centrale sau a tuturor instituțiilor, vom merge în instanța de judecată, deși cunoaștem foarte bine că aceste instanțe de judecată sunt aservite, ca și întregul sistem, ca și toate instituțiile de drept și de reglementare unui singur individ.
Jurnalist: Cum comentați declarația unpr cetățeni din satul Sipoteni, care spun că datele lor personale și semnăturile au apărut în listele de subscripție ale Platformei, deși nu au semnat în susținerea dumneavoastră.
Andrei Năstase: Este bine ca instituțiile de drept să verifcie absolut totul. Comisia Electorală Centrală are la dispozișie toate datele noastre. Să verifice dacă nu cumva acestea sunt niște făcături, pentru că din informațiile de care dispun eu, ceea ce a apărut pe internet și ați văzut și reacția ununui oarecare Sârbu și ale altora, sunt niște făcături. Dar întrucât ei stau la dispoziția regimului criminal Plahotniuc, Lupu, Diacov și alții, să verifice toate documentele. Noi le-am prezentat aici și este bine ca instituțiile statului să verifice absolut totul.
Eu am cu totul alte informații. Am fost ieri în patru localități din Rpeublica Moldova, nu pentru a strânge semnături, dar pentru a-mi exprima regretul fațăd e oamenii noștri că nu ....
Jurnalist: Indescifrabil.
Andrei Năstase: Mă lăsați să vorbesc eu sau cum?
Am avut întîlniri cu cetățenii din țara noastră pentru a le cere scuze pentru faptul că nu am avut mai multe liste. Dânșii au venit să semneze, dar noi deja avem listele completate. Deci, noi am avut, pe tot teritoriul Rpeublicii Modlova, avem susținători. Am fost ieri la Cantemir, am fost ieri la Cahul, la câteva sate din Lunca Prutului, așa că ceea ce spuneți dumneavoastră și ceea ce faceți, de fapt, o face holding-ul lui Plahotniuc. Deranjează niște inerții pe care eu nu pot să le comentez.
Sunt instituțiile, iată avem Comisia Electorală Centrală, care poate să verifice toate listele, toate semnăturile pe care le-am prezentat și cele care nu le-am prezentat în numărul celor de douăzeci și cinci de mii. Mulțumesc.
Jurnalist: Putem să vă întrebăm dacă ați achitat impozit pentru ...
Andrei Năstase: Un om care lcureză în privat, eu sunt un om care nu am avut niciodată vreo datorie să o achit în fața nimănui. Dumneavoastră faceți niște intenții. Holding-ul lui Plahotniuc...
Jurnalist: Indescifrabil.
Andrei Năstase: Domnișoară, toate, toate institușiile de drept, CNA-ul, Procuratura, Fiscul și alții au la dispoziție datele mele personale. S-au băgat în datele mele și în contul bancar, și în contul gmail, și în toate actele mele, și în așternutul meu s-au băgat, așa că eu sunt la dispoziția întregii lumi. Eu sunt transparent. Toate justițiile de pe lume mă pot verifica. Sunt și cetățean român. Îmi poate verifica DnNA-ul, îmi poate verifica Procuratura de acolo.
Jurnalist: În ce țară ați achitat, dacă ați achitat?
Andrei Năstase: Domnișoară, adresați-vă la toate instituțiile de justiție din lume.
Jurnalist: Ați inclus asta în declarația de avere?
Andrei Năstase: O să vedeți dumneavoastră când o să fie publică declarația de avere, o să vedeți toate datele mele. Vă rog să fiți drăguță, astăzi avem procesul de depunere a ... Nu vă este rușine să vă tot legați de mama mea? Întrebați-l pe Plahotniuc, are mamă? Dar pe alți candidați?
Jurnalist: Asta este o întrebare comună.
Andrei Năstase: Domnișoară, să fiți sănătoasă. Mulțumesc.
Jurnalist: Cum decurs procesul?
Andrei Năstase: A trecut foarte bine. Noi în momentul de față am prezentat, am acumulat semnături de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, am prezentat din... , avem de prezentat din treizeici și două de unități administrativ-teritoriale. Vor fi laue în calcul cele douăzeci și nouă, care corespund rigorilor de înregsitrare, nu mai puțin de șase sute din fiecare raion, dar noi suntem siguri și încrezători că cele cincisprezece mii de semnături necesare conform legii, sunt acumulate din aproape toată, tot teritoriul Republicii Moldova.
Jurnalist: Cum a decurs procesul? Nu ați avut careva circumstanțe...?
Andrei Năstase: Nu. Dimpotrivă, noi am avut o deschidere bună din partea cetățenilor. Îmi amintesc, au venit niște oameni pe care oamenii nu-i cunoșteau, și au întrebat ”Tu de la ce partid ești?” și el spune: ”Domnule, da, pentru Năstase.” „Nu, nu te cred”. Până când a trebuit să-i dea și legitimația, și buletinul, să dea un telefon și doar atunci au semnat. Deci, oamenii căutau să semneze pentru Năstase și este un lucru îmbucurător, este un lucru foarte frumos. Alte partide știu că au avut probleme. Noi nu am avut probleme. Noi avem experiență de a acumula. Am acumulat cele patru sute de mii de semnături. Patru sute de mii de semnături pentru Referendum-ul Republican Constituțional de modificare a Constituției, pe care iată oligarhia le-a aruncat la coșul oligarhiei.
Nu am avut niciun fel de probleme. Asta pot să vă spun. Sigur că au mai existat câțiva primari, care au amânat procesul de punere a ștampilei, dar în condițiile în care toate semnăturile erau calitative, erau bune și nu am avut parte de ..., nu pot să spun că am fost împiedicat. Iată poate doar cu cazul acesta, pe care a încercat. După ce am acumulat tot numărul de semnături, a venit un oarecare Sârbu, un individ aservit puterii, cel care s-a transferat de la comuniști, la Vlad Plahotniuc, îl cunoșteți, nu? Și a spus că noi nu am strâns semnăturile până vineri, nu am avut semnăturile strânse. Iată eu invit toată presa să verifice toate semnăturile noastre, sigur, cu păstrarea dreptului la datele cu caracter personal, nu trebuie divulgate, dar să vedței că toate semnăturile noastre au fost strânse până vineri.
Jurnalist: Cât timp, mai exact, a durat?
Andrei Năstase: Pe parcursul săptămânii trecute noi am tot strâns. Am mers într-un temp lejer, nu am alergat. Nu ne interesa locul pe listă, cum i-a intersat pe cei de la Partidul Democrat, pe noi ne interesează locul în inima oamenilor noștri, locul pe care ... Și m-aș bucura dacă locul meu în sufletul oamenilor este cum este locul lor în sufletul meu. Iată asdta pot să vă spun.
Dacă mai sunt întrebări, eu sunt la dispoziția dumneavoastră. Cât privește numărul de liste, eu v-aș..., aș pleda pentru faptul ca toți concurenții electorali să aibă posibilitatea să verifice unul altuia numărul de liste, calitatea listelor, să verifice la COmisia Electorală Centrală. Iată au... Suntem mai mulți concurenți electorali. Eu să pot, de exemplu, verifica la Partidul Democrat și de la Partidul Democrat să-mi verifice listele mele. Sigur, cu obligațiunea de a păstra dreptul tuturor la datele personale. Ei, o să constatăm, cel mult din presă, eu am văzut că au trâmbițat Publika, Canal 1, Canal 2, Prime, toate posturile lui Plahotniuc de televiziune, care mă toarnă cu zoi, în fiecare zi și încearcă să îmi facă o imagine de criminal, că sunt ... „Ăsta-i criminalul, ăsta și ...” Iată ei au trâmbițat că Lupu ar fi trecut douăzeci și nouă de semnături. Când m-am uitat alaltăieri, sau ieri, ieri, am văzut că, de fapt, Comisia Electorală Centrală declară că au fost depuse șaisprezece mii și ...
Jurnalist: Dar șaisprezece mii au fost verificate.
Andrei Năstase: Deci trebuie să vedem. De asta și spun, atâta timp cât există discuții ... Dar dumneavoastră ce, sunteți avocatul lui Lupu. Sau ce?
Jurnalist: Nu, am citit comunicatul de la Comisia Electorală Centrală.
Andrei Năstase: Păi, sunteți avocatul lui Lupu sau al lui Plahotniuc, al cui?
Jurnalist: Eu doar am citit comunicatul de la Comisia Electorală Centrală.
Andrei Năstase: Domnișoară, ați intervenit de fiecare dată. De ce? Deci, iată atunci când există...
Jurnalist: Indescifrabil.
Andrei Năstase: Dar am vizat arvura, nu am vizat Holding-ul lui Plahotniuc.
Jurnalist: Eu nu am zis că m-ați vizat pe mine.
Andrei Năstase: Nu, trebuie să fiți decentă totuși, să ne respectăm. Eu doar nu-s...
Jurnalist: Păi, nu trebuie să dezinformați.
Andrei Năstase: Nu, eu spuneam atunci...
Jurnalist: Mai citiți comunicatul de la Comisia Electorală Centrală și o să vedeți.
Andrei Năstase: Domnișoară, atâta timp cât eistă... Dumneavoastră sunteți avocatul lui Lupu sau al cui sunteți? Atunci vă rog să mă lăsați să discut cu presă, nu?
Vă spuneam că atâta timp cât există aceste dubii, aceste interpretări ar fi bine ca, concurenții electorali să poată număra unul altuia listele, să vadă cum au fost semnate, calitativ, necalitativ, corespund rigorilor legii sau nu corespund rigorilor legii. În condițiile în care cunoaștem că instituția Comisia Electorală Centrală, este o instituție formată din reprezentanți ai unor partide politice, vă dați seama că poate fi o înțelegere de cartel în aceste... între aceste partide politice și nu vomn cunoaște niciodată care este realitatea. Iată de ce, și candidații independenți, și candidații din partea unor partide ar fi bine să aibă acces la listele celorlalți și să verifice dacă nu cumva Comisia Electorală Centrală favorizează un candidat sau altul. Vom cere, de fiecare dată când vom constata că isntituția încalcă legea, vom cere verificarea tuturor elementelor legale, dar și factuale de către instanța de judecată. Mulțumesc.