Pavel Verejan, președinte al Fracțiunii „Pentru Orhei”: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media, stimați colegi. Astăzi ne aflăm în fața dumneavoastră să fi alături de colegul nostru, primarul Ilan Șor, care spre marele regret este o parte a unui proces politic. Noi, Fracțiunea "Pentru Orhei" și angajații primăriei orașului Orhei, cu marele regret și certitudine condamnăm acest joc politic și anume arestul lui Ilan Șor. Pot să vă asigur că cetățenii orașului Orhei sunt nesusțin și au spus că ne vor susține și în pretutindeni în acest proces. Acum vreau să-i ofer cuvântul prim-viceprimarului, Viorel Gandaleac.
Viorel Gandaleac: Deci ținând cont de domeniul pe care îl patronez în cadrul primăriei eu mă voi referi puțin la aspectul bugetar, deci vreau să zic că necătând la moratoriul care a fost anunțat de Guvern și care se referă la faptul că o bună parte dintre agenții economici nu sunt controlați la moment, vreau să zic că noi la capitolul venituri propriu cu bugetul primăriei avem o executare bună, deci după indicatorii preventivi pe jumătate de an pentru că urmează să fie concretizați cand vom primi ultimile cifre la sfârșit de lună de la Trezorerie, dar deja după indicatorii preventivi vreau să vă zic că noi avem o executare de peste 50%, adică 51-51% deja din veniturile proprii planificate noi le avem acumulate la primărie. Dar dumneavoastră înțelegeți foarte bine că doar cu veniturile proprii evident că acele proiecte sociale, acele proiecte de infrastructură care și le planifică și le-a planificat domnul primar, nu pot fi acoperite.
Deci în aceste cazuri cu finanțarea suplimentară evident că vine organizația obșteascaă non-profit pentru Orhei, din care practic și au fost realizate foarte multe măsuri, după cum vedeți și dumeavoastră ce se face în oraș. Probabil lucrurile vorbesc de la sine și eu nu aș vrea să mă opresc foarte mult ca să nu avem o repetare și să ofer cuvânt și colegilor mei cee ce ține de acele proiecte de infrastructură, proiecte de reformare a întreprinderilor noastre municipale și toate lucrurile bune pe care și le planifică domnul primar să fie realizate. Un lucru este cert că un manager în cazul nostru este vorba de domnul primar Ilan Șor, poate dirija procesele doar aflându-se în contact direct cu angajații primăriei, îăn contact direct cu cetățenii orașului și evident că noi ne dorim ca dumnealui să-și continue proiectele aici la noi în fruntea primăriei. Cu permisiunea dumneavoastră vreau să ofer cuvântul în continuare colegilor mei care vor vorbi de proiectele pe care le avem realizate și evident că și sub aspect social ce se face la moment în Orhei. Vă mulțumesc.
Pavel Verejan: Va lua cuvânt Valerian Cristea, viceprimar.
Valerian Cristea, viceprimar al or. Orhei: Cred că toți cunoașteți activitatea mea în trecut, de aceea din start apare întrebarea cum am vrut în orașul Orhei împreună cu colegii mei. Având o experiență foarte bogată în ce privește soluționarea problemelor sociale, nu este niciun secret că pe domnul Ilan Șor îl cunosc din copilărie, desigur a apărut o dorință de a lucra concret în acest oraș unde am terminat școala, studiile, aici am fost educat și simțimnd că este echipă puternică pentru a transforma orașul Orhei într-un exemplar din Republica Moldova. Deci nu-s cuvinte, dar întradevăr avem un plan ambițios, o dorință ambițioasă de a transfera orașul Orhei într-un oraș exemplar. Peste câteva zile se împlinesc un an de zile de când noi am fost oficial întăriți de către Consiliul oărșănesc, la 7 iulie 2016, 7 iulie 2017, deci o perioadă de timp unde se poate de arătat ceva concret de acuma.
Eu personal socot că în această perioadă noi am reușit foarte multe probleme de a soluționa în acest oraș, și nu numai eu socot. Având discuții cu cetățenii orașului Orhei noi simțim o susținere, nu în situația în care ne aflăm noi în Republica Moldova, colosală, aș vrea să spun, din partea cetățenilor. Și asta este un moment pozitiv, asta ne înviorează, asta ne implică într-un azart în soluționarea problemelor în continuare, e de ajuns de spus astăzi, oamenii având problemel sale materiale, problemele care-s confruntă cu diferite maladii, boli, etc, desigur că este imposibil să rămână unu la unu cu problemele date.
Noi reacționăm absolut la toate persoanele care se adresează. Modalitatea de activitate, toți care se adresează noi examinăm cazurile acasă. Avem echipele formate cu studiile respective, practic nu refuzăm la nimeni în ce privește ajutorul din partea lor. Desigur controlând situația de acasă. Nu, momentul spune singur de la sine, numărul adresărilor s-a majorta de trei ori, în comparație cu perioadele respective a anilor trecuți. Desigur vizita acasă ne impune de a face careva concluzii, nu pur și simplu de a discuta cu cetățenii. Aceasta ne-a impus de a ne gândi, de a oferi niște indemnizații la nașterea copiilor, având în vedere că orașul trebuiește să crească, trebuiește să se dezvolte, nouă ne trebuiește tânăra generație problema problemelor în fiecare țară, de aceea noi am primit o decizie de a găsi surse financiare suplimentare, de a acorda câte un subsidie primului copil născut în familie, 700 mii lei, al doilea copil 10 mii de lei.
În orașul Orhei mijlociu se nășteau 30-35 de copii pe lună, astăzi, în timp de câteva luni de zile, avem pentru luna mai care de acuma e finalizată și noi trebuie să primim decizie de a plăti, 40-45 de familii. Nu, și simțind desigur dorința din partea tinerelor familii, deci ei simt susținerea materială respectivă și au dorință desigur de a se uita optimist înainte. Nouă ne pare bine că este rezultatul deja, mai mult ca atât, chiar avem adresări din partea cetățenilor care se află peste hotare, locuitori ai orașului Orhei care au născut aicea, plecând cu lucrul peste hotare se adresează cum de primit această indemnizație, etc, lucruri foarte interesante.
De asemenea, fiind acasă, examinând, întâlnindu-ne cu pedagogii, participând la diferite adunări noi avem șapte așezăminte de învățământ în orașul Orhei, licee, gimnazii, am simțit o problemă care există pentru pedagogi, copii cu probleme, copii care trăiesc în pături social-vulnerabile. Noi am avut o școală-internat în orașul Orhei, ea a fost închisă, toți copiii de la această școală fiind repartizați în aceste așezăminte de învățământ, deisgur nu-i secret, fac probleme în aceste licee, gimnazii. situația ne-a impus de a deschide un centru pentru tineret, pentru acești copii cu probleme, astăzi funcționează în acest centru 250-300 de copii. Care-i ideea? noi desigur am cheltuit o sumă de bani pentru a amenaja acest centru cu o sală de sport performantă, cu auditorii pentru studierea calculatoarelor, limba engleză, pentru a-i ajuta de a studia obiectele din licee, gimnaziu unde ei învață, o mână de ajutor esențială pentru pedagogii din aceste așezăminte de învățământ. Au trecut 3 luni de zile, rezultatul este foarte pozitiv. Noi în continuare ne gândim pentru chiar a organiza o masă pentru acești copii în timpul zilei, e interesantă continuarea. Pentru cei mai buni copii care au rezultate, noi ne gândim pentru a-i ajuta de a obține studiile respective cu un permis de conducerea a automobilului, ca un surplus. Poate în timpul verii de a realiza o odihnă undeva la o tabără de copii. noi am simțit atragerea copiilor că nu-i așa de ușor cu copiii care au educația respectivă de a-i reorienta în timp de câteva luni de zile. Este îmbucurător faptul atragerii acestor copii și în dezvoltarea sportului în general.
Am reușit astăzi în orașul Orhei în acest an de zile de a dar practic de a construi de la zero patru stadioane de sport performant. Costul fiecare stadion este destul de înalt. Rezultatele care sunt în utilizarea acestor satdioane pe noi ne bucură foarte mult, practic copiii doresc seara, până seara târziu, până pe la ora nouă, asta ne-a impus ca să iluminăm aceste stadioane în mod performant, stil european, deci ele sunt în vigoare, ultimul stadion pe care noi l-am deschis foarte complicat din punctde vedere de construcție este la gimnaziul Alecu Russo. Săptămâna trecută chiar el a fost deschis, sigur că el costă foarte mult, dar costul acestor bani dău rezultatul respectiv și vor da rezultatul respectiv.
Cu regret, în orașul Orhei, având experiența pe problemele sociale în toată republica e un număr foarte mare de bolnavi cu boli oncologice, practic noi ocupăm locul doi în republică. nu știu care-i cauza, trebuiește studiată, dar asta ne impune de a ne gândi și pentru această pătură de cetățeni, fiindcă practic lucrătorii medicali când e ultima stadie deacuma și n-au ce face cu dânșii, ei refuză de a-i trata. De aceea, conlucrăm cu organizațiile obștești negurvernamentale și noi le spunem lor mulțumesc pentru lucrul care îl efectuează, de a deschide un hospice pentru acești bolnavi, discutăm problema. El e foarte costisitor, asta înseamnă un punct, un spital mult mai performant de care există astăzi. Mulți părinți ai copiilor bolnavi cu regret, copiii părinților bătrâni care au această maladie, propun că ei sunt gata să ofre o sumă de bani suplimentar cu a noastră ca în timpul apropiat ceva să ne gândim a deschide un centru această categorie.
Nu, ca și în alte orașe ale republicii Moldova, tineretul fiind plecat peste hotare, e un număr foarte mare de pensionari, invalizi, care desigur probleme au foarte mari. Având contactul permanent cu dânșii, ascultând ideile lor, ei propun, și noi susținem ideea aceasta de a deschide un centru pentru bătrâni, pentru pensionari unde ei în timpul zilei vor avea posibilitate de a veni, de a avea niște discuții pentru interes, la un ceai, poate chiar și o masă de organizat și pe dânșii îi aranjează chestiunea aceasta, ea nu e atât de costisitoare, noi deacuma avem clădirea unde se poate de perfecționat pentru a soluționa și această problemă.
Noi avem șapte grădinițe, șapte așezăminte de învățământ preșcolare. Problema problemelor, cea mai importantă problemă, fiindcă sunt copii, viitoarea generație. anult trecut, pe data de 7 iulie numai ce fiind aleși aicea întăriți, o sumedenie de probleme au apărut, parcă n-au atras atenția niciodată. Cruge acoperișul, nu este mobilă, alimentarea proastă, nu-s fructe, etc, etc. Astăzi problemele acestea sunt soluționate. Noi am depus eforturi colosale, nu-i nici un secret, cu surse financiare suplimentare, cu reparații urgente, astăzi este ceva mai ușor. A apărut altă problemă, numărul copiilor care stau în rând, noi astăzi avem un număr de vreo 200-300 de copii care stau în rând pentru a fi înmatriculați în aceste grădinițe de copii.
De aceea, problemele care le-am enumerat câteva probleme, ele sunt interesante, ele sunt soluționabile, noi le-am soluționat o parte, suntem în stare și bucuroși de a le soluționa în continuare. Desigur situația care s-a întâmplat ne stopează, ne abate de la problemele soluționării,de aceea cred că problema principală care noi ne-am strâns astăzi de a aduce la cunoștință ce am realizat concret, rezultatele sunt văzute cu ochiul liber și de a anunța cetățenii orașului Orhei sunt împreună cu primarul Ilan Șor. noi avem la primire de dimineață până seara cetățeni cu propunerea de ajuta, ce trebuie de făcut, unde trebuie de ieșit, noi suntem îngrijorați. Asta tot ne înviorează într-un mod oarecare, în așa modalitate domnul primar Ilan Șor, orașul Orhei este cu dumneavoastră. Mulțumesc.
Pavel Verejan: Cuvânt i se oferă doameni Reghina Apostol, viceprimar.
Reghina Apostol, viceprimar: [indescifrabil].
Pavel Verejan: Aș vrea să completez, într-adevăr, sunt de acord cu colegii mei. Noi zilnic facem consultări cu populația, vreau să vă spun că da, orheenii sunt îngrijorați la ziua de astăzi. Ei chiar și să vă transmit mesajul lor care cer eliberarea necondiționată a domnului Ilan Șor, fiindcă 99% din orheeni socot că a fost ceea ce s-a produs arestul lui a fost un proces abuziv asupra primarului nostru. Deci pentru nimeni nu-i secret că sunt multe proiecte, multe proiecte implementate, multe proiecte deja stau pe masă contrasemnate. Multe se fac și acum încă, evident că fără șeful nostru, fără primarul nostru, fără Ilan Șor nu pot continua cu acei tempi ridicați pe care el ne-a pus pe noi în gardă ca să urmăm aceste lucruri. De aceea, toți orheenii astăzi uniți sunt uniți și vreau să vă spun că noi întotdeauna vom fi în susținerea domnului Ilan Șor și cerem procurorii să ne permită nouă la unele întrevederi cu primarul să vedem, să-i aducem la cunoștință despre derularea proiectelor care sunt deja acum implementate și să vedem deci și cu proiectele care urmează a fi. Vreau să vă mai spun încă o dată că noi toți, fracțiunea, primăria, orășenii, cerem eliberarea domnului Șor.